АКТУАЛЬНО

Богопосвячені особи молитимуться і навчатимуться спільно

АНОНСП'ятниця, 13 лютого 2015, 12:02
Від 13 до 15 лютого в Івано-Франківську з благословення Митрополита Володимира (Війтишина) проходитимуть зустрічі богопосвячених осіб під назвою «Дні богопосвяченого життя» (ДБЖ). Така ініціатива належить Комісії у справах монашества, яку очолює преподобний о. Йосафат Бойко, ВС, синкел у справах монашества Івано-Франківської архиєпархії, і вони в такому форматі відбуваються протягом останніх п’яти років.

Цей 2015 рік є для осіб, посвячених Богові, особливим, бо з ініціативи Папи Франциска в Католицькій Церкві він є проголошений Роком богопосвяченого життя. Сам Папа про це повідомив у Римі наприкінці листопада 2014 року на зустрічі з генеральними настоятелями чоловічих чинів та згромаджень. Цей Рік задуманий у контексті 50-ліття ІІ Ватиканського Собору, а особливо ювілею декрету «Perfectae caritatis» про оновлення богопосвяченого життя. Він триватиме до 2 лютого 2016 року (день Стрітення Господнього за григоріанським календарем).

Святіший Отець сказав, що «кожна богопосвячена особа – це дар для Божого люду. Дуже потрібно цієї присутності, яка зміцнює та відновлює діло звіщення Євангелія, християнського виховання, милосердя стосовно найбільш потребуючих, контемплятивної молитви, зобов’язання людського й духовного виховання молоді, сімей…». Це, насправді, слова, які підбадьорюють і допомагають.

Українська Греко-Католицька Церква підтримала цю ініціативу Святішого Отця і розпочала цей рік 4 грудня 2014 року у празник Входу в храм Пресвятої Богородиці.

Кожного року зустрічі відбуваються в різних монастирях, які мають нагоду прийняти досить велику кількість посвячених осіб. А завершення на третій день відбувається в архикатедральному соборі Воскресіння Христового Архиєрейською Святою Літургією.

Цього року з цієї нагоди вийшла збірка документів Церкви, що стосуються питання посвячення Богові, а саме: Лист Папи Франциска до усіх богопосвячених осіб, Послання владики Михайла (Бубнія), голови Патріаршої комісії у справах монашества УГКЦ, Декрет ІІ Ватиканського Собору про оновлення чернечого життя «Perfectae caritatis», 50 років якого відзначається саме цього року.

Івано-Франківська архиєпархія на сьогодні має 11 домів чоловічих спільнот та 18 домів жіночих спільнот, у яких проживають понад 200 богопосвячених осіб.

 

о. Йосафат Бойко, ВС,
синкел у справах монашества
Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next