АКТУАЛЬНО

Четверо українських військових капеланів різних Церков стали лауреатами Відзнаки імені отця Омеляна Ковча

АНОНССереда, 27 березня 2019, 20:00
Четверо українських військових капеланів стали лауреатами цьогорічної міжнародної Відзнаки імені блаженного священномученика Омеляна Ковча за видатний гуманітарний внесок. 27 березня, о 19.00, в Національній опері України (вул. Володимирська, 50) розпочнеться церемонія вручення відзнак. У рамках церемонії сестри Тельнюк представлять мистецький проект «Божий агнець».

Мистецький проект «Божий агнець» від сестер Тельнюк присвячений пам’яті видатного українського гуманіста отця Омеляна Ковча. Українець Омелян Ковч рятував євреїв, українців, поляків. Він навіть відмовився вийти з концтабору Майданек, бо тоді залишив б без душпастирської опіки його в’язнів.

Прем’єра проекту є складовою VIII церемонії вручення міжнародної Відзнаки імені блаженного священномученика Омеляна Ковча за визначний гуманітарний внесок. Цього року Комітет із вшанування його пам’яті вирішив присвятити урочистості темі військового капеланського служіння. Прикметно, що рівно сто років тому сам отець Омелян Ковч розпочав своє капеланство — в Українській галицькій армії.

Лауреатами 2019 року стали чотири українські капелани різних конфесій:

Отець-капелан Іван Ісаєвич, Мукачівська греко-католицька єпархія;
Отець-капелан Юрій Казміренко, Православна Церква України;
Отець-капелан Павло Гончарук, Кам’янець-Подільська дієцезія, Римо-Католицька Церква в Україні;
Пастор-капелан Василь Хіміч, голова ГО «Об’єднання християн-військовослужбовців України», Всеукраїнський союз Церков євангельських християн-баптистів.

Перед початком церемонії, о 18.00, у приміщенні Національної опери розпочнеться прес-конференція. У ній візьмуть участь:

Блаженніший Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви;
Іван Васюник, голова Комітету із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча;
Леся та Галя Тельнюк.

Організатори заходу: Українська Греко-Католицька Церква, Комітет із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча.

Просимо медіа акредитуватисязаповнивши онлайн-анкету.
Акредитуватися можна до 9:00 27 березня.
Контакти: Центр досліджень визвольного руху.

Довідка:

Омелян (Еміліан) Ковч — священномученик УГКЦ, праведник України. Греко-католицький священик, що все своє життя присвятив допомозі ближньому. Будучи капеланом в Українській галицькій армії завжди перебував із вояками на передовій, щоб підтримати їх морально та й фізично. На парафіях, де він служив, одразу брався за організацію громадського та культурного життя парафіян. Проводив прощі та євхаристійні здвиги (собори) навіть у час радянської окупації.

Був активним у суспільно-політичному житті українців, за що неодноразово переслідувався польською, радянською і нацистською владами. Під час одного із своїх ув’язнень написав книгу — «Чому наші від нас втікають». Під час нацистської окупації допомагав євреям, врятував більше десятка осіб, зокрема відомого белзького рабина Арона Рокеаха.

Його допитували у тюрмі на Лонцького у Львові, де вимагали визнання вини і відмови від подальшого хрещення євреїв, а також відмови від протестів засудження дій нацистської влади. За свої дії був ув’язнений та відправлений до концтабору Майданек, де й помер та був спалений в крематорії.

27 червня 2001 року у Львові Папа Римський Іван Павло II проголосив його блаженним мучеником разом з іншими мучениками Греко-Католицької Церкви.

Комітет із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча засновано у 2010 році. Його почесним головою був кардинал Любомир Гузар. Діяльність Комітету здійснюється під патронатом Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава. 

Зусилля Комітету мають на меті сприяти втіленню ідей блаженного священномученика Омеляна Ковча задля міжнаціонального, міжконфесійного та міжрелігійного діалогу, плекання толерантності і взаєморозуміння в суспільстві, популяризації соціально-корисної та благодійної діяльності.

Докладний перелік лауреатів Відзнаки минулих років можна переглянути на сайті.  

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next