АКТУАЛЬНО

Дні митрополита Андрея Шептицького в Полтаві

АНОНСЧетвер, 19 листопада 2015, 10:11
Документальна виставка, всеукраїнські наукові заходи, Божественна Літургія та урочисте дійство в Краєзнавчому музеї — так «духовна столиця» вшановує одного з найвизначніших духовних лідерів України. Усі заходи відбуваються з благословення та за участю владики Василя (Тучапця), Екзарха Харківського.

У 2015 році Україна, відповідно до Постанови Верховної Ради та рішення Кабінету Міністрів, відзначає 150-ліття з дня народження митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького (1865-1944). Щоб гідно вшанувати великого українця і душпастиря, у Полтаві відбудеться серія заходів в рамках Днів митрополита Андрея Шептицького.

До організації заходів долучилися урядові структури (Управління культури Полтавської ОДА), громадськість (Благодійний фонд «Всесвіт»), академічні осередки (Український католицький університет, Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка) та Українська Греко-Католицька Церква (парафія Пресвятої Тройці, м. Полтава). Як відомо, місто Полтава розглядає питання щодо найменування однієї із вулиць іменем Андрея Шептицького.

У четвер, 19 листопада, в ПНПУ ім. В. Г. Короленка відбудеться:

V Всеукраїнська наукова конференція «Держава і Церква у новітній історії України» до 150-ліття від дня народження митрополита Андрея Шептицького (9:00 — 17:00). Відомі науковці, духовенство та громадські діячі обговорять історію УГКЦ у контексті постаті митрополита Андрея Шептицького.

Круглий стіл: «Митрополит Андрей Шептицький в історії УГКЦ» (14:30 — 17:00) —  духовна спадщина митрополита Андрея Шептицького та її морально-етичні виміри в українському суспільстві, постать владики Андрея в контексті сучасного державотворення.

Місце: Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка (вул. Остроградського, 2). Вхід вільний. Організатори: Полтавський національний педагогічний університет ім. В. Г. Короленка, Український католицький університет та Українська Греко-Католицька Церква (Парафія Пресвятої Тройці).

У п’ятницю, 20 листопада,

V Всеукраїнська наукова конференція «Держава і Церква у новітній історії України» (10:00 — 13:00) — секційні засідання за участю українських науковців.

Місце: Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка (вул. Остроградського, 2). Організатори: Полтавський національний педагогічний університет ім. В. Г. Короленка, Український католицький університет та Українська Греко-Католицька Церква (Парафія Пресвятої Тройці).

Телевізійний спецпроект до 150-ліття від дня народження Митрополита Андрея Шептицького "Історія УГКЦ: минуле та сучасність"(16:00 — 17:00) — за участю гостей з Українського Католицького Університету та духовенства Харківського екзархату. Організатори: Обласна Державнв Телерадіокомпанія Лтава та Українська Греко-Католицька Церква (Парафія Пресвятої Тройці).

Телевізійний спецпроект до 150-ліття від дня народження митрополита Андрея Шептицького "Митрополит Андрей: етнарх українського народу"(18:00 — 19:00) — за участю гостей з Українського католицького університету та духовенства Харківського екзархату. Організатори: Обласна Державна телерадіокомпанія Лтава та Українська Греко-Католицька Церква (Парафія Пресвятої Тройці).

Місце: ОДТРК Лтава, Будинок телебачення (вул. Фрунзе, 49).

У неділю, 22 листопада,

о 10:00 у храмі Пресвятої Тройці, який знаходиться за адресою вул. Липнева, 32  (район заводу ГРЛ), відбудеться Божественна Літургія за прославу митрополита Андрея Шептицького.

— о 14:30 — фотодокументальна виставка «Митрополит Андрей Шептицький». На 10 стендах виставки будуть представлені унікальні документи і світлини, які розкривають життєвий шлях митрополита.

Місце: Краєзнавчий музей імені В. Кричевського (вул. Конституції, 2). Вхід вільний. Організатори: Український Католицький Університет та парафія Пресвятої Тройці УГКЦ (м. Полтава).

— о 15:00 — завершальний захід на пошану Митрополита — урочиста молитовна академія "Як будувати рідну хату", присвячена 150-річчю з дня народження Андрея Шептицького.

У програмі: виступи представників державної влади, церковних ієрархів, громадських діячів та мистецько-культурні заходи.

Місце: Краєзнавчий музей ім. В. Кричевського (вул. Конституції, 2). Вхід вільний. Організатор: парафія Пресвятої Тройці УГКЦ у м. Полтава.

Довідково: Митрополит Шептицький (1865—1944) понад 40 років очолював українських греко-католиків (1901—1944). На час його головування в УГКЦ припали переломні моменти української і світової історії: дві світові війни, польсько-українська війна 1918-1919 років, Голодомор, Голокост, радянська окупація, німецька окупація. Однак завдяки зусиллям, які Митрополит докладав для гуртування й захисту своїх вірян і українців загалом, Греко-Католицька Церква досягла свого найбільшого розквіту й авторитету в суспільстві й світі, а сам митрополит увійшов в історію як один з найвизначніших українців та духовних провідників народу.

Прес-служба парафії Пресвятої Тройці

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next