АКТУАЛЬНО

До 75-річчя Лівівського псевдособру у Києві відкриють виставку «Нічого таємного, що б не стало явним»

АНОНСП'ятниця, 05 березня 2021, 12:00
Інститут історії Церкви УКУ та Національний музей історії України в Другій світовій війні запрошують на відкриття виставки у Києві з нагоди відзначення сумної 75-ї річниці т.зв. Львівського собору, який оголосив про «ліквідацію» Української Греко-Католицької Церкви шляхом її «возз’єднання» з Російською Православною Церквою.

Виставка розповідає про передумови, методи організації й перебіг цієї насильницької акції сталінського режиму та його каральних органів, що мав далекосяжні й трагічні наслідки, поламавши тисячі людських доль, а проте так і не досягнув заявленої мети – знищення непокірної Церкви в контексті повоєнної радянізації Західної України. 

Презентації  виставки заплановані у таких локаціях:  

5 березня об 11:00 – у Національному музеї історії України в Другій світовій війні (вул. Лаврська, 27);

7 березня о 13:30 – у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ (вул. Микільсько-Слобідська, 5).

В основі експозиції – документи й фотоматеріали з фондів  Галузевого державного архіву СБУ, Державного архіву Львівської області, Львівського музею історії релігії, архіву Інституту історії Церкви УКУ, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. Пшеничного, а також архіву Інституту історії Церкви. Вони знімають завісу фальші з дійства, що його тоталітарна безбожна влада намагалася представити як «торжество православ’я» та «повернення до віри батьків», і показують – у прямому й переносному сенсі – справжні обличчя організаторів, режисерів та виконавців псевдособору.

Виставка присвячена пам’яті всіх тих владик, священиків та мирян УГКЦ, які 75 років тому не піддалися погрозам і тискові з боку влади, протиставилися маніпуляціям та підступам спецслужб і пронесли віру та вірність своїй Церкві крізь довгі десятиліття підпілля. 

 ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next