АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ освятить унікальний храм Софії – Премудрості Божої УКУ

АНОНСНеділя, 11 вересня 2016, 11:08
11 вересня в Українському католицькому університеті Глава й Отець УГКЦ Блаженніший Святослав освятить церкву Софії – Премудрості Божої. Храм унікальний не тільки для Львова, а й для України. Адже в одній будівлі на різних ярусах функціонуватимуть три храми: наземний рівень – церква Софії – Премудрості Божої, на нижньому – ще два: храм Святого Климентія Папи Римського і церква Гробу Господнього.

Церква Гробу Господнього – це відображення І ст., місце більше для приватної молитви. Храм Климентія Папи Римського відображатиме ІІІ–IV ст. – часи, коли християнство ще не було розділене. Це відкриває великі екуменічні можливості. Храм Климентія Папи Римського має стати місцем формації, дискусій, зустрічей та спілкування. На верхньому ярусі буде власне храм Софії – Премудрості Божої.

 «Годі згадати, коли востаннє на українській землі посвячувалася університетська церква. То ми були без університетів, то від нас відбирали Церкву. Заборони і переслідування культури та релігії, взаємний страх, штучна й згубна ворожнеча між розумом і вірою робили неможливим таке свято, яке відбудеться 11 вересня у Львові. Нова церква УКУ має бути усміхненою. Нове містечко Українського католицького університету, в центрі якого постав новий храм Святої Софії – Премудрості Божої, будується саме на місці, де комуністична партія планувала звести свій потужний адміністративний і культурний центр. Цей факт свідчить про Божественний гумор. Господь дає нам радість історичного парадоксу, а ми будуємо дім Його слави й мудрості. Під покровом Оранти, в оточенні небесних сил, у супроводі всіх святих, зокрема новомучеників, ми віддаватимемо славу Богові, який огортає нас своєю безмежною любов’ю. Храм, який спонукає до паломництва, скеровує нас не лише до заглиблення всередину себе, до пізнавання дії Святого Духа в наших душах, а й закликає до місії назовні. Архітектура і дух церкви допомагатимуть пізнавати наше духовне коріння та провадитимуть нас на вихід, на післаництво, на свідчення посередині міста. Ця церква покликана промовляти до сучасної людини», – зазначає президент УКУ владика Борис (Ґудзяк).

При церкві діятиме також духовно-пасторальний центр. Тут передбачені місця для сповіді, розмови, зустрічей. «Хочемо, щоби він став центром академічного душпастирства цілого міста», – каже керівник духовно-пасторального відділу о. Юрій Саквук. Центр розпочне роботу після освячення храму.

Храм буде відкритий для спільноти Львова, а не лише для середовища УКУ. У будівлі встановлено ліфт й облаштовано пандуси. Тому люди з особливими потребами та особи, яким важко підніматися по сходах, зможуть безперешкодно потрапити на будь-який рівень храму.

«У Західній Україні була велика перерва в церковній архітектурі, починаючи з 1930-х років. І беручи до уваги, власне, ту прогалину, я вважаю, що потрібно робити міст до витоків, традиції, щоби пізніше могла постати сучасна українська архітектура. І тоді вона матиме свою ідентичність, а не буде просто сучасною формою без змісту. Особливо це важливо для університету, який хоче відновити не тільки церковно-будівельні, а й обрядові традиції, які пішли в підпілля свого часу», – зазначає американський архітектор з українським корінням, архітектор церкви Софії – Премудрості Божої Іван Бережницький.

У храмі вже освятили дзвони, які назвали на честь святого Папи Івана Павла II, Патріарха Йосифа Сліпого, Блаженнішого Мирослава-Івана Любачівського – постатей, без яких неможливо уявити історію Українського католицького університету. Чин освячення новозбудованої церкви Софії – Премудрості Божої здійснить Отець та Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

 

Програма:

10 вересня, субота

16:00 – Молебень до Божого милосердя в соборі Святого Юра

16:30 – Молитовна хода із собору Святого Юра до храму Софії – Премудрості Божої з перенесенням Ярославської чудотворної ікони «Милосердя двері»

18:00 – Вечірня з Литією

19:30 – концертна програма

 

11 вересня, неділя

8:00 – Утреня

10:00 – Архиєрейська Літургія з Чином посвячення храму Софії – Премудрості Божої, яку очолить Блаженніший Святослав у співслужінні з єпископами Синоду УГКЦ

12:30 – святкова гостина

14:00 – концерт духовної музики

 

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next