АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у Дніпровській лікарні імені І. Мечникова вручить Відзнаки блаженного священномученика Омеляна Ковча

АНОНССереда, 30 листопада 2016, 13:00
30 листопада 2016 року у Дніпровській обласній клінічній лікарні імені І. Мечникова (м. Дніпро, пл. Соборна, 14) Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) вручить благодійникам і волонтерам, медикам і військовим, громадським діячам Відзнаку блаженного священномученика Омеляна Ковча за особистий приклад жертовності та гуманізму.

Уже вшосте цю Відзнаку присвоює Комітет із вшанування пам'яті блаженного священномученика Омеляна Ковча

Голова Комітету Іван Васюник повідомив, що церемонія розпочнеться о 13.00.

Цьогорічними лауреатами стали:

Міжнародний благодійний фонд «Кожен може», який розпочинав свою діяльність як волонтерська спільнота однодумців у 2013 році. У вересні 2014 року був заснований міжнародний благодійний фонд. Місія фонду – розвивати волонтерство та благодійність, координуючи та спрямовуючи допомогу тим, хто найбільш цього потребує.

Міжнародний благодійний фонд «Кожен може» отримав почесне звання лідера в номінації: «Надання послуг внутрішньо переміщеним особам» в Національному рейтингу благодійників. 

Дніпровська обласна клінічна лікарня імені І. Мечникова – одна з найстаріших багатопрофільних лікувальних медичних установ України, центр спеціалізованої хірургічної допомоги. З початку військових дій в лікарню надійшло більше 1000 поранених бійців, з них більше половини пройшли через реанімаційний зал і відділення реанімації. Фахівці лікарні Мечникова провели понад 900 операцій за життєвими показаннями і близько 1 тис. планових етапних втручань. Тут було врятовано 99% важкопоранених героїв і це винятковий результат по Україні.

Адам Міхнік – польський громадсько-політичний діяч, журналіст, видавець, дисидент і політв'язень часів ПНР. Один із ідейних натхненників «Солідарності». В 2006 році ввійшов в двадцятку найвпливовіших журналістів світу. Засновник і головний редактор «Газети виборчої». Почесний доктор Міннесотського та Мічиганського університетів. Почесний професор Києво-Могилянської академії. Лауреат премії «За свободу» французького ПЕН-клубу, Міжнародної премії «Еразмус» (Нідерланди), премії Спілки європейських журналістів. Кавалер ордена Почесного Легіону (Франція) та ін. У 2007 році нагороджений Орденом князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня.

Ігор Лук'янець – старший солдат Збройних сил України. У мирний час проживав у Новограді-Волинському, строковик 30-ї бригади. За освітою – економіст-фінансист. У зоні бойових дій з квітня 2014 року. Ігор Лук'янець зазнав наскрізного поранення живота, внутрішніх органів, кісток тазу, втратив багато крові. Після двадцяти п'яти операцій і п'ятдесяти підтягувань швів під наркозом, Ігор радіє життю, цінуючи кожну його мить. 8 вересня 2014 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Зараз Ігор очолює Новоград-Волинську району організацію Всеукраїнського союзу ветеранів АТО.

Володимир Гера – старший лейтенант Збройних сил України. Уродженець с. Чернилява, Яворівського району, Львівської області. Закінчив із червоним дипломом Національну академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. 

1 вересня 2014 року Володимир прикривав відхід майже 400 своїх товаришів, які потрапили у кільце оточення російськими військовими під Лутугіним. Він зайняв позицію на околиці Лутугіного у дванадцятиповерховому корпусі металургійного заводу. Володимиру уламком наскрізь пробило праву руку, повністю роздробило кістку, поламані два ребра, зачепило легеню, уламок застряг у хребті. У харківській лікарні зробили дві операції, щоб врятувати руку. Також уламок роздробив п'ятий і шостий хребці грудного відділу хребта. Через пошкодження спинного мозку не може ходити.

За зібрані волонтерами кошти пройшов курс лікування в Німеччині та США.

23 вересня 2014 року нагороджений недержавною нагородою – медаллю «За оборону рідної держави», а у березні 2015 року – орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

 

Також повідомляємо програму перебування Блаженнішого Святослава та членів Комітету в Дніпрі:

9:00 – Архиєрейська Божественна Літургія в храмі Покрови Пресвятої Богородиці (вул. Сташкова, 8);

10:30-11:45 – відвідування музею «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» – куточок отця Омеляна Ковча (вул. Шолом Алейхема, 4);

12:00-12:15 – зустріч із головним лікарем лікарні імені Мечникова Сергієм Риженком. Вихід до преси – брифінг (пл. Соборна, 14);

12:20-12-40 – відвідування хворих;

13:00-14:40 – церемонія вручення Відзнаки (актовий зал лікарні, пл. Соборна, 14).

Акредитація ЗМІ відбуватиметься за телефоном: +380505759801

 

Довідка:

Омелян (Еміліан) Ковч – священномученик УГКЦ, праведник України. Греко-католицький священик, що все своє життя присвятив допомозі ближньому. Будучи капеланом в Українській галицькій армії завжди перебував із вояками на передовій, щоб підтримати їх морально та й фізично. На парафіях, де він служив, одразу брався за організацію громадського та культурного життя парафіян. Проводив прощі та євхаристійні здвиги (собори) навіть у час радянської окупації. Був активним у суспільно-політичному житті українців, за що неодноразово переслідувався як польською, так і радянською і нацистською владами. Під час одного із своїх ув'язнень написав книгу — «Чому наші від нас втікають». Під час нацистської окупації допомагав євреям, врятував більше десятка осіб, зокрема відомого белзького рабина Арона Рокеаха. Його допитували у тюрмі на Лонцького у Львові, де вимагали визнання вини і відмови від подальшого хрещення євреїв, а також відмови від протестів засудження дій нацистської влади. За свої дії був ув'язнений та відправлений до концтабору Майданек, де й помер та був спалений в крематорії.

Комітет із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча було засновано у 2010 році. Його Почесним головою є кардинал Любомир Гузар. Діяльність Комітету здійснюється під патронатом Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава.

Зусилля Комітету мають на меті сприяти втіленню ідей Блаженного Священномученика Омеляна Ковча задля міжнаціонального, міжконфесійного та міжрелігійного діалогу, плекання толерантності і взаєморозуміння в суспільстві, популяризації соціально-корисної та благодійної діяльності.

Комітет дбає про відновлення пам’яті про отця Омеляна Ковча і поширення знань та відомостей про його видатне життя, мученицьку смерть і великий подвиг жертовності та любові до людей.

У 2010 році Комітет заснував Відзнаку Блаженного Священномученика Омеляна Ковча, яка вручається щорічно за значний внесок у справу екуменічного і культурного діалогу, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння та за особистий життєвий приклад жертовності і гуманізму. Серед лауреатів Відзнаки є Ліна Костенко, Євген Сверстюк, Арон Вайс, спільнота св. Егідія з Рима, Український католицький університет та інші. Докладний перелік лауреатів Відзнаки минулих років можна переглянути на сайті, присвяченому Омеляну Ковчу – http://kovch.org.ua

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next