АКТУАЛЬНО

На «Живому телебаченні» започатковують «Ісусову молитву» онлайн

АНОНСНеділя, 07 лютого 2021, 21:00
Вже цієї неділі, 7 лютого 2021 року, на «Живому телебаченні» о 20:00 транслюватимуть «Ісусову молитву». Нагадаємо, що від жовтня 2020 року, починаючи від свята Покрову Пресвятої Богородиці, усі охочі долучаються до онлайн-трансляцій молитви на вервиці. А тепер щонеділі буде можливість помолитися також «Ісусову молитву».

«Було розуміння, відчуття,  що не потрібно творити окремої трансляції «Ісусової молитви». Наприклад, «Вервиця» щодня о 20:00, а «Ісусова молитва» о 21:00. Чому? Бо тоді було б дві різні групи вірян: одні молилися б «Вервицю», а інші – «Ісусову молитву».  А ми хочемо, щоб усі користали із духовного багатства нашої східної традиції, нашої Церкви, де рівно можуть співіснувати молитва на вервиці та молитва на чотках. Тому в неділю, один раз на тиждень, буде «Ісусова молитва», а в інші дні – «Вервиця» до Богородиці», – розповів у своєму коментарі о. Ігор Яців, керівник Департаменту інформації УГКЦ.

Як відбуватиметься «Ісусова молитва»? Вона буде співана. Хочемо і для цього робимо всі необхідні кроки, щоб в один день у молитві єдналися дві різні спільноти в двох різних містах, у двох різних країнах. Наприклад, у цю неділю, якщо вдасться подолати технічні перешкоди, у молитві будуть єднатися спільноти зі Львова і Рима. На початку трансляції буде духовне впровадження в молитву.

Ісусова молитва починається, як і щоденні молитви, «звичайним початком» (церковнослов’янською «начало обичне»): «Царю Небесний», «Трисвяте», «Пресвятая Тройце», «Отче наш». Тоді 50-й псалом і аж до «Символу віри» включно. Після цього переходимо до «сотиці»: повторення 100 разів слів: «Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас, грішних». 25 разів буде співати перша локація, тоді 25 – друга, 25 – знову перша і 25 останніх – друга. Кожних 25 разів закінчуємо Богородичною молитвою «Достойно є».

Катехизм УГКЦ «Христос – наша Пасха» пояснює: «Наша духовна традиція через століття донесла до наших днів досвід глибокої і водночас простої молитви, яка полягає в постійному повторюванні слів: «Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене, грішного». Через безнастанне взивання імені Ісуса Христа молитву називають Ісусовою. Практика Ісусової молитви має за мету закоренити в нашому нутрі, у нашому серці постійне й живе усвідомлення Божої присутності».

До зустрічі на молитві!

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next