АКТУАЛЬНО

У Києві відкриють виставку до 100-ліття передачі Національного музею у Львові українському народові

АНОНСЧетвер, 03 жовтня 2013, 18:00
3 жовтня о 18.00 в музеї «Духовні скарби України» відбудеться відкриття виставки «Пам’яті митрополита Андрея (Шептицького). Пам’ятки з колекції Музею сакрального мистецтва імені о. Антона Петрушевича Львівської митрополії УГКЦ». Виставка присвячена 100-літтю передачі митрополитом Андреєм Національного музею у Львові в дар українському народові.

На виставці представлять 85 експонатів, серед яких ікони XVI–XX століть зі збірки «Студіон» ченців Студійського уставу, які берегли традиції давнього українського мистецтва.

«Українська нація, будучи бездержавною, не мала відповідних інституцій, які б з державницьких позицій опікувалися національною культурою, зокрема музейництвом. Цю велику культурницьку місію перейняла на себе Українська Церква, насамперед митрополит Андрей, який доручив монахам студитам зберігати пам’ятки української культури. Монахи якнайбільше прислужилася в цьому, пам’ятаючи і виконуючи настанови свого духовного отця», – зазначив куратор виставки о. Севастіян Дмитрух, директор Музею сакрального мистецтва імені о. Антона Петрушевича Львівської митрополії УГКЦ.

Розповідаючи про виставку, о. Севастіян нагадав, що колекція давніх ікон була започаткована митрополитом Андреєм і він її передав для відродження і розвитку давньої іконописної традиції при студитських монастирях. З 1917 року справу збирання і збереження ікон підтримував і продовжив архимандрит студитів Климентій Шептицький, брат митрополита. Він поповнював чернечу збірку і віднайденими старовинними іконами, і новими, які походили зі студитської іконописної школи, де працювали і навчали визначні українські художники.

Виставка презентує також особисті речі митрополита Андрея, його портрети, створені видатними українськими художниками, твори мистецтва з родинного дому Шептицького та подаровані йому митцями.

Виставка проходитиме за адресою: музей «Духовні скарби України», вул. Десятинна, 12, м. Київ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next