АКТУАЛЬНО

У Лювені (Бельгія) говоритимуть про Йосифа Сліпого

АНОНСП'ятниця, 19 травня 2017, 15:05
У Лювені (Бельгія) відбудеться Міжнародний семінар, присвячений постаті Йосифа Сліпого в контексті проблем ХХ та ХХІ століття. Захід, запланований на 19 травня, організували Міжнародний інститут з етики та проблем сучасності УКУ, Інститут історії Церкви УКУ та факультет теології та релігієзнавства Лювенського католицького університету за сприяння єпархії Святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу.

Ідея семінару пов’язана з постаттю, яка належить до найвідоміших українських діячів в ХХ століття, глави Церкви, чиє життя стало промовистим прикладом для інших. Особливе зобов’язання говорити про патріарха Йосифа Сліпого пов’язано ще й з тим, що цьогоріч ми відзначаємо 125-у річницю з дня його народження.

Патріарх УГКЦ Сліпий, який кинув виклик радянському тоталітаризму, був покараний і засуджений системою до 18 років в концтаборах (ГУЛАГ). Втім, після страждань та довгих років поневірянь і принижень, він зміг стати впливовим глобальним лідером в справі захисту людської гідності, віри і християнства у часи радянського тоталітаризму.

Постать Сліпого та його життєвий шлях стануть контекстом для обговорення низки суспільних викликів, включаючи обговорення  ролі та значення університетів в час зростання фашизму і комунізму, а також і аналіз сьогоднішніх проблем, пов’язаних із явищами тоталітаризму, пропаганди, пост-правди, депортації, етнічних чисток та міграції.

“Сьогодні ми живемо у неспокійні часи, з надзвичайно високим рівнем політичної і соціальної невизначеності, конфліктів, проблем і воєн. Тому учасники семінару пропонуватимуть подумати про сьогоднішній день, зокрема, проблеми в комунікаційному просторі, – розповідає Володимир Турчиновський, декан факультету суспільних наук УКУ та один з організаторів заходу. – Приклад Йосифа Сліпого тут особливо цінний, як людини, яка смиренно прийняла покликання і закликала інших відважно стояти за гідність і свободу здавалося б у найжорстокіші і безнадійні обставини часів радянського тоталітаризму”.

Прес-служба УКУ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next