АКТУАЛЬНО

У центрі Києва відкриють виставку про насильну ліквідацію УГКЦ, репресії та особливості виживання в умовах підпілля

АНОНСП'ятниця, 05 березня 2021, 15:00
Інститут історії Церкви УКУ спільно з Українським інститутом національної пам’яті презентують виставку про переслідування УГКЦ та її опір тоталітарному режимові.

До сумної 75-ї річниці проведення Львівського псевдособору 1946 року Інститут історії Церкви УКУ та Український інститут національної пам’яті представлять виставку «До світла Воскресіння крізь терни катакомб». Виставка розповідає про спробу насильницької ліквідації Української Греко-Католицької Церкви радянською владою, репресії супроти її духовенства і вірних, а також протистояння насиллю влади та особливості вижавання в умовах підпілля. 

Відкриття стендової експозиції відбудеться 5 березня 2021 р. о 14.00 у Києві, на Контрактовій площі.

В основі експозиції – матеріали Інституту історії церкви УКУ: спомини очевидців та активних учасників підпілля, які було зібрано протягом 1992-2020 рр., документи державних архівів, фотографії з приватних збірок. У виставці показано життєві історії представників греко-католицького клиру, чернецтва, мирян, у кожній з яких – неповторна людська доля. Всі разом вони є свідченням глибокої християнської віри та незламної вірності своїй Церкві й народу. 

Хронологічно виставка охоплює період від 1939 до 1991 рр. та відображає три важливі етапи трагічної і водночас героїчної історії УГКЦ ХХ ст.: насильницьку ліквідацію, підпілля та легалізацію в 1989 році. 

Виставка доповнена унікальними документами з Галузевого державного архіву СБУ. Це матеріали оперативно-розшукової справи «Рифи», велика добірка матеріалів про головних виконавців сталінського плану знищення УГКЦ – о. Гавриїла Костельника та Сергія Каріна-Даниленка. 

За задумом авторів проєкту, матеріали фотовиставки на окремих прикладах повинні узагальнити й представити становище цілої Церкви в умовах переслідувань, розкрити форми спротиву й підпільної діяльності духовенства та мирян, методи боротьби за визнання своїх прав.

«Цією виставкою Інститут історії Церкви УКУ висловлює подяку всім відомим і невідомим мученикам та ісповідникам віри, які своїм життєвим подвигом спричинились до того, щоб Українська Греко-Католицька Церква відродилась на українській землі оновленою та збагаченою», – розповідає дослідниця цієї проблематика і одна з авторок виставки, доцент Інституту історії Церкви УКУ Світлана Гуркіна.

Виставка «До світла Воскресіння крізь терни катакомб» триватиме до кінця березня 2021 року.

ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next