АКТУАЛЬНО

У Києві, Львові та інших містах України проведуть майстер-класи традиційного українського церковного співу

АНОНСНеділя, 18 жовтня 2015, 14:00
Протягом осені та зими 2015 року в Україні пройде 15 майстер-класів із давнього і традиційного українського церковного співу.

На цих майстер-класах, які організовує БФ імені митрополита Андрея Шептицького і Патріарша літургійна комісія УГКЦ спільно з Майстернею літургійних перекладів «Трипіснець», буде викладатися теорія та практика літургійного співу. Майстер-класи проводитимуть досвідчені літургісти-практики, учасники майстерні «Трипіснець»: протопсалт Андрій Шкраб’юк, Максим Тимо, о. Василь Рудейко, а також керівник хору «Глас», священник Руслан Грех та досвідчені учасники хорів «Глас» і «Патмос».

17 та 18 жовтня у Києві за підтримки Музею Івана Гончара (вул. Лаврська, 19) від 14.00 до 18.00 відбудуться перші практичні майстер-класи. На них будуть розкриті та опрацьовані теми: день 1: «Октоїх: функціонування та духовне значення Візантійської гласової системи»; день 2: «Стихири в навечер’я великих свят церковного року». Майстер-класи у Києві проведе протопсалт Андрій Шкраб’юк.

Андрій Шкраб’юк про майстер-класи:

«Перший майстер-клас буде присвячено розкриттю фундаментально важливого аспекту всієї церковної музики – восьмиглассю. Восьмигласся (Октоїх) притаманне всім традиційним Церквам, себто і християнському Сходові, і Заходові, хоч Східні Церкви більше зберегли восьмигласся у щоденному вжитку, ніж Захід. Співочим матеріалом другого майстер-класу будуть вибрані стихири великих свят, зокрема Страсного тижня, П’ятдесятниці, Преображення, Успення, Покрову Богородиці тощо

24 та 25 жовтня у Львові, у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці (пр. Червоної Калини, 70) від 15:30 до 18:45 Максим Тимо проведе майстер-клас «10 правил церковного співця», а священик Руслан Грех  - «Догмати восьми гласів на Великій вечірній».

Максим Тимо про майстер-клас «10 правил церковного співця»:

«Літургійний спів має особливий характер і стиль, який випливає його основного призначення - бути виразником краси літургійного дійства, молитви церковної спільноти. Співець здійснює важливе: він разом зі священиком є провідником молитви спільноти, зібраної на богослужінні. У рамках майстер-класу учасники ознайомляться з базовими практичними правилами літургійного співу, які допоможуть співцеві краще відкрити для себе духовну глибину літургійних мелодій та поєднаних із ними слів молитви»

Також плануються майстер-класи у Дніпропетровську, Тернополі, Запоріжжі, Дрогобичі, Луцьку та інших містах. Бажаючі громади чи парафії можуть звернутись з пропозицією провести майстер-клас у їхньому місті написавши на електронну пошту [email protected] Майстер-класи будуть присвячені не лише тематикам випущених дисків, а й зачіпатимуть інші аспекти літургійного співу, а участь у них є безкоштовною. У цих навчаннях можуть взяти участь миряни і хористи, керівники хорів і дяки будь-якого віку.

 

Ідея проводити навчання з літургійного співу у формі майстер-класів у різних куточках України виникла із необхідності зміцнювати та поширювати якісну літургійну практику. Патріарша літургійна комісія, майстерня «Трипіснець» та Фонд активно працюють над перекладами, адаптаціями та виданням теоретичних і практичних матеріалів для церковного співу. Останні 5 років впроваджується проект «Традиція українського церковного співу», в рамках випущено 5 дисків: «Передсущий явився» (напіви богородичних-догматів восьми гласів), «Христос Раджаєтся» (напіви різдвяних богослужінь), «Рай словесний» (задостойники), «Єрусалимська утреня», «С нами Бог» (паломницький український літургійний спів на Святій Землі). Важливо щоб ці диски не стояли на полицях і активно використовувались як навчальний матеріал.

Посилання на зустрічі в мережі інтернет:

Київ  https://www.facebook.com/events/962670810466231/

Львів  https://www.facebook.com/events/875539932541529/

 

Прослухати аудіо записи дисків із серії «Традиція українського церковного співу»

https://soundcloud.com/melodos/fkvh7xvc5ugk (Чоловічий літургійний хор «ПАТМОС»)

http://www.youtube.com/watch?v=dCiMdqZt3F0&feature=youtu.be (Хор «ГЛАС»)

https://soundcloud.com/user-618314901/d6ekateuuvep (Хор Етерія)

 

Переглянути відео про диски із серії «Традиція українського церковного співу»

https://www.youtube.com/watch?v=FXsenUIIyiE (Чоловічий літургійний хор «ПАТМОС»)

https://soundcloud.com/priestchoir/v3uahnrufrof (Хор «ГЛАС»)

https://soundcloud.com/priestchoir/07-track-7 (Хор «ГЛАС»)

https://www.youtube.com/watch?v=cj04JU77b0s (Хор Етерія)

 

Довідка про Фонд:

Метою діяльності Фонду Шептицького, який був заснований Главою УГКЦ, є збереження та поширення спадщини митрополита Андрея Шептицького для розвитку Церкви, а також творення і утвердження громадянського суспільства в Україні.

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next