АКТУАЛЬНО

В УКУ відбудеться Літня школа, присвячена соціальній думці митрополита Андрея Шептицького

АНОНСП'ятниця, 19 червня 2015, 15:06
У понеділок, 22 червня, в УКУ стартує Літня школа «Соціальна думка митрополита Андрея». Цьогорічна буде ювілейною – п’ятою, яку проводить Інститут релігії та суспільства, де досліджується соціальний аспект діяльність митрополита Андрея Шептицького.

Одне з головний завдань, яке стоїть перед організаторами Школи – показати можливість формування християнської молодої еліти на засадах вчення митрополита Андрея Шептицького, його моральних цінностях.

Кожного року Школа збирає у Львові 25-30 молодих людей з усієї України, які цікавляться діяльністю митрополита Андрея та УГКЦ. А останні три роки Школа набула міжнародного характеру, коли до неї стали долучатися іноземні учасники. Так і цього разу з 29 осіб, які братимуть участь у Школі, будуть поляки та білоруси. Українці ж на цьому заході представлятимуть Харків, Запоріжжя, Ніжин, Умань, Київ, Луцьк, Тернопіль, Івано-Франківськ, Хмельницький, Житомир, Дніпропетровськ, Острог. Є учасник з Донецька, який зараз навчається у перенесеному у Вінницю Донецькому університеті. Вісім з них же жодного разу не були у Львові. Переважно це студенти або випускники, вчителі, християнські громадські лідери, журналісти, науковці.

«Всіх об’єднує тематика, пов’язана з християнством, УГКЦ, Шептицьким. Їхня ціль – дізнатися більше про митрополита Андрея, чогось повчитися, відчути, як на базі УКУ як відбувається навчально-дидактичний процес, побачити Львів», – розповів координатор Школи Ярослав Кіт.

Кожен з учасників за два тижні до початку навчання отримав від організаторів Школи матеріали. Вони складаються в основному найбільш важливих послань Шептицького – «Не убий», «Як будувати рідну хату». Як пояснили організатори, це робиться для того, щоб учасники мали більше розуміння, про що йтиме мова під час лекцій.

На самих ж учасників під час навчання чекатиме доволі насичена програма. Перша половина дня буде присвячена лекціям. Тут лекторами виступатимуть Ярослав Грицак, Мирослав Маринович, Олег Турій, Ярослав Кіт, а також гості, серед яких Йосиф Зісельс, український громадський діяч і дисидент єврейського походження, діяч українського єврейського руху.

Друга частина – екскурсіям.

«В нас заплановані відвідини літургій греко-католиків, і україномовну Літургію латинського обряду. Будемо в синагозі мати бесіду-дискусію про традиції євреїв і українців у Львові. Також буде об’їзний день, де ми побуваємо у Жовкві, с. Прилбичі, с. Вишня, Крехівському монастирі, де Шептицький приймав монаші обіти. Ми побачимо документ Берестейської унії, який знаходиться в сховищі Центрального державного історичного архіву України у Львові, де також перебувають документи Петра Могили, Богдана Хмельницького, митрополита Андрея Шептицького», – розповів Ярослав Кіт.

Вечір ж буде присвячений переглядам документальних фільмів, та дискусіям серед учасників.

В рамках школи передбачені і дві відкриті лекції. Це Інавгураційна лекція вл. Бориса (Ґудзяка) «Творчі підходи Митрополита Андрея» (22 червня, початок о 10.30 год.) та лекція Ярослава Кота «Милосердя, допомога, порятунок: Католицька Церква і євреї у XVII–XX ст.» (24 червня, 9.30 год.). Потрапити на них можна буде, попередньо зареєструвавшись.

Завершиться все Архиєрейською Божественною літургією в соборі св. Юра, яку очолить вл. Ігор (Возьняк), та молитвою у крипті собору, де похований митрополит Андрей.

Контактна особа: Ярослав Кіт, (067) 799-43-32

ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next