АКТУАЛЬНО

Блаженніший Любомир: «Якщо ми будемо шанувати ті духовні цінності, які є в нашому народі – то не маємо причин боятися євроінтеграції»

Неділя, 29 вересня 2013, 22:45
Сьогодні нас лякають, що якщо Україна зблизиться із Західною Європою, то опиниться в небезпеці втратити духовні цінності, якими ми жили впродовж століть і якими хочемо жити й надалі. Чи справді такий закид достатньо виправданий? Чи справді це повинно було б нас знеохотити від зближення, об’єднання – головно духовно – із Західною Європою? Нема сумніву, що в Західній Європі сьогодні не все так гарно розвивається, як би хотілося. Отже, здавалося б, є підстави нас лякати. Але як справді виглядає Західна Європа?

У Європі упродовж минулих ста років утворились дуже небезпечні течії: нацизм, фашизм і комунізм. Однак Західна Європа, яка витворила ці напрями, знайшла у собі силу їх позбутися. Те, що характеризувало Німеччину в гітлерівські часи, на сьогодні перестало бути тривогою, перестало існувати. Те саме спіткало і фашизм в Італії. Як так сталося, що ці дві диктатури зникли? Завдяки чому вони перестали існувати? Хто їх цього позбавив? Відповідь одна: самі ж люди, серед яких ці жахливі диктатури і розвивалися. Народи, які, з одного боку, були творцями, а з іншого – і жертвами цього, зуміли позбутися цих жахливих систем.

Сьогодні в Західній Європі також існують подібні течії, головно морального характеру, які є, властиво, руйнівними для суспільства. Нас же залякують, що, наближаючись до Західної Європи, ми приймемо ці течії. Об’єктивно цитують, що у Франції парламент прийняв закон, який дозволяє одностатеві спілки, навіть називає їх подружжями. Справа справді виглядала б небезпечною, але є певний факт, який чомусь нерадо цитують. Ідеться про те, що у відповідь на таке рішення парламенту півтора мільйона громадян Франції протестували на вулицях своїх міст. Ми повинні розуміти, що їхній парламент не є остаточним словом про стан душі французького народу. Адже на вулиці вийшло тих півтора мільйона людей і саме вони засвідчили про духовний стан французів. Щось подібне сталося в Італії, де старалися заборонити згадувати Бога у державних школах. І як наслідок, не тільки Церква, а й народ запротестував.

Немає потреби заперечувати, що існують погані течії в Західній Європі. На жаль, Європа, яка виросла на християнських засадах та духовних цінностях найвищого розряду, сьогодні має такі прояви. Але, з іншого боку, не можна забувати, що ці народи, як і в останні сто років, мають у собі духовну силу. Тому не треба надмірно боятися.

Не кажу, що маємо приймати все те, що приймає Західна Європа. Ми мусимо бути критичними: дивитися з розплющеними очима і відкритими умами на те, що відбувається. Але абсолютно не треба впадати у надмірний страх, немовби зближаючись із Західною Європою, ми наближаємося до нашої духовної руїни. Якщо ми будемо шанувати ті духовні цінності, які є в нашому народі – то не маємо причин боятися євроінтеграції.

zik.ua

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...