АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав про служіння та владу: «Влада — це не почесті, а передусім здатність робити іншу людину щасливою!»

Середа, 09 січня 2019, 10:49
Влада, зокрема й служіння іншим, повинна сприяти зміцненню нашої державності, розвивати наш суверенітет і створювати такі обставини в нашій країні, де всі будуть справді відчувати себе реалізованими та по-справжньому щасливими.

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своєму інтерв’ю для телеканалу “Еспресо”. Предстоятель греко-католиків поділився міркуваннями про значення влади в Україні та її служіння в контексті свята Різдва. Тож вашій увазі пропонуємо “екстракти” думок Глави Церкви про те, як моральні цінності впливають на добробут кожного з нас.

“ІСУС ХРИСТОС ПОКАЗУЄ НАМ, ЩО ВЛАДА, ЯКА СЛУЖИТЬ СОБІ, ВБИВАЄ ЛЮДЕЙ. ВОНА НЕ СТВОРЮЄ ПЕВНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ЛЮДСЬКЕ ЖИТТЯ МОГЛО РОЗВИВАТИСЯ”

Доволі часто йти до влади — означає послужити собі, власним інтересам, своїй політичній партії... Нерідко бачимо, що люди, які приходять до влади, не усвідомлюють те, що посівши певне становище, вони повинні послужити навіть своїм опонентам.

Служіння президента чи народних обранців мусить бути служінням усьому українському народові, а не лише тому сегменту, який належить до їхньої політичної сили.

У Різдві Христовому ми бачимо, що Син Божий виходить не для того, щоб собі послужити, а щоб послужити нам. Він народжується у цікавих обставинах: як найбільш соціально незахищена особа. Бог воплочується, можна сказати, не у високих соціальних верствах, а стає вбогим. Він стає одним із тих, які не мають якогось великого становища. Ба більше, є постійно гнаним, відразу стає емігрантом, переслідуваним біженцем, терпить насилля від тих, хто Його хоче переслідувати, щоб убити...

Таким чином Його служіння є універсальним. Ісус Христос нам показує, що влада, яка служить собі, вбиває людей. Вона не створює певного середовища для того, щоб людське життя могло розвиватися. А влада, яка є Божою або живе згідно з Божими засадами та принципами, є тією, що дає життя та спасає. Адже надзвичайно потрібно, щоб у період війни ми могли мати владу, яка б створювала необхідні умови не тільки для того, щоб наш народ міг просто жити, розвиватися, а був щасливий на своїй землі. Бо ми бачимо, як зараз багато людей виїжджають з України, зокрема українська молодь.

Тому нам потрібно, щоб ті люди, які хочуть бути обраними, відкрили для себе таїнство Різдва; щоб не служили собі, бо тоді вони будуть нищити й Українську Державу, й український народ. Важливо, щоб вони йшли служити іншим. Тоді вони будуть зміцнювати нашу державність, будуть розвивати наш суверенітет і створювати такі обставини в нашій країні, в якій усі будуть справді почуватися реалізованими, не будуть її покидати, а навпаки — повертатимуться до свого рідного гніздечка.

 

ВЛАДА — ЦЕ НЕ ПОЧЕСТІ, ПРИВІЛЕЙОВАНЕ СТАНОВИЩЕ,
ЧИ ПЕВНІ РЕГАЛІЇ, АБО Ж СЛАВА ВІД ЛЮДЕЙ”

Я вважаю, що є різні уявлення про те, що таке влада. Ми все ж таки маємо світське (людське) уявлення про владу. Спаситель, воплочуючись, не покидає свого місця по правиці Отця, але об’являє нам правду про цю владу. Влада — це не почесті, привілейоване становище, чи певні регалії, або ж слава від людей. Влада — це передусім здатність робити іншу людину щасливою!

Наприклад, слово влада” в латинській мові перекладається, як той, хто допомагає іншому рости”. Коли хтось думає, що коли він прийде до влади, то сам виросте внаслідок, скажімо, упокорення іншого, — він глибоко помиляється. Він не знає правди про те, що таке справжня й істинна влада. Владою новонародженого Месії є не насилля, не здатність упокорити собі іншу людину, а здатність за неї віддати своє життя. Саме для цього Він народжується й приходить, щоб передати людині Божу любов...

Ось у чому полягає справжній сенс божественної влади, яку відкриває нам Спаситель. І ті духовні особи, які справді живуть у правді про владу, вони часом вміють дивно поводитися. Вони ламають певні стереотипи мислення, тобто їм тісно в тих рамках світського уявлення про владу.

Тому я бажаю, щоб усі ті люди, які зараз хочуть іти до влади, розуміли, що вони йдуть, щоб їх розіп’яли. Тому, перед тим як зробити цей крок, мають кілька разів подумати. Задля чого я це роблю? Чому іду до влади? Який є головний мотив мого бажання виконувати те чи те служіння?... Якщо цим мотивом є любов, здатність віддати себе, пожертвувати собою задля добра України й українського народу, то така людина чогось доброго навчилася під час святкування Різдва Христового.

 

Департамент інформації УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...