АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав розділив святвечірню трапезу з вимушеними переселенцями

Вівторок, 10 січня 2017, 16:31
6 січня у Києві в приміщенні Патріаршого собору Воскресіння Христового відбулася святвечірня трапеза, яку провів разом з переселенцями з окупованих території Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійший Святослав.

Близько півтори сотні найбільше потребуючих осіб з категорії вимушено переміщених осіб – багатодітні родини, матері-одиначки, самотні люди похилого віку, люди з особливими потребами були запрошені благодійним фондом «Карітас України». Як розповів очільник організації Андрій Васькович, на сьогодні ця категорія наших співгромадян чи не найбільше потребує уваги та піклування. Також Андрій Васькович зауважив, що вимушені переселенці  відзначають Різдво з особливими почуттями, усвідомлюючи, що Святе сімейство – теж було вимушеними переселенцями:

- Так воно й було: вони були мігранти, це були люди, які переселювалися, які були в дорозі. Ісус Христос народився мігрантом, він в дорозі народився. І найкращим прикладом того є, як шукають батьки Христа приміщення, де вони можуть перебувати, де вони можуть знайти той затишок – і десь вони знайшли той затишок… І це є нашим завданням – дати людям можливість знайти той затишок, який вони потребують. Дати їм відчути, що вони не є самі, що людина, яка є в тяжкій ситуації – відчула, що хтось є поруч неї, – сказав, зокрема, Андрій Васькович в спілкуванні з кореспондентом «Воскресіння. Живе радіо».

Про  неоціненний внесок «Карітасу», як частини Церкви, в справу допомоги  потребуючим, кореспонденту «Воскресіння. Живе радіо» розповів Глава УГКЦ Блаженніший Святослав:

- Карітас є частиною церковної структури, Карітас працює відповідно до тих  вказівок, які  наша Церква напрацьовує, відповідаючи на потреби, які сьогодні в українському суспільстві існують. Тобто, ми маємо окремі програми допомоги вимушено переселеним особам, пораненим; тим, які опинилися в пастці – в тій так званій «сірій зоні», чи потребують якоїсь іншої допомоги… Отож, це є дияконія – те соціальне служіння нашої Церкви, яке через наші різні організації, структури ми намагаємося робити, чинити, служити людям в потребі сьогодні в Україні.

Святвечірня трапеза розпочалася зі спільної молитви, після якої  Глава Української Греко-Католицької Церкви звернувся з привітальною промовою до присутніх, нагадавши – для чого саме  прийшов  на землю Ісус, чому він  народився  одним з найменших світу сього, аби служити людям.  Блаженніший серед іншого  наголосив й на тому, що саме віра є тим, що може відродити й згуртувати суспільство й допоможе  віднайти себе в нових обставинах  життя:

- Я хочу всім вам побажати – я є переконаний, що в тому Різдві і в тому  новому році наш Спаситель з небес принесе кожному з нас саме той дар, який ми саме сьогодні потребуємо. Він знає, що нам треба. Тільки нам треба …щедро, всім тим, що маємо, ділитися з ближніми. Тому ми хочемо сьогодні мати таку спільну трапезу-ділення. Бажаю, щоби, розпочинаючи цей новий рік – все погане, темне лишилося в минулому. А ми з відвагою, з вірою в Бога, і з надією на те, що Він завжди є з нами, радісно й світло йшли вперед, і з собою перенесли в новий рік все  найкраще, найблагородніше. Бо саме та віра є те, що нас збудує, відродить, обновить і поможе нам віднайти себе, можливо, в нових обставинах нашого життя.

Не забув Блаженніший Святослав і тих наших співвітчизників, які волею долі вимушені  проживати на окупованих територіях:

- Ми вас любимо, хочемо вам послужити – ви є невід’ємною частиною нашої України;  і бажаємо всім  вам благословенного Різдва і щасливого нового року. Чекайте на свободу!

Після  святкової проповіді  Блаженніший особисто роздав, благословивши, кожному з  присутніх  просфори, після чого  гості приступили до святвечірньої трапези. Тим часом директор  київського «Карітасу» отець Роман Сиротич  розповів  нашому кореспондентові, що переселенці  завжди перебувають в центрі уваги «Карітасу» - більш того, для УГКЦ та для її очільника надання допомоги цій категорії  є пріоритетом:

- Ми з початку  війни в Україні  розпочали надавати допомогу вимушено переселеним людям. І коли сюди багато приїхало людей, «Карітас-Київ» і Греко-Католицька Церква почали надавати різного роду допомогу. Це і  продуктові набори, інша матеріальна, і навіть коштами. Було бажання Блаженнішого  зустрічатися з цими людьми якомога частіше – і одні з таких зустрічей саме й є Святі вечері. Це вже вдруге ми організовуємо Святу вечерю Блаженнішого із вимушено переселеними людьми.  Сьогодні є більш як 130 осіб,  здебільшого діти. Ми дуже раді, що люди відгукнулися, захотіли взяти участь,  тому що для Блаженнішого є пріоритетом – надання допомоги бідним людям.   

На  столах було навіть не 12, а набагато більше страв – аби переселенці  могли відсвяткувати Святвечір, пригощання приготували працівники «Карітасу» - і, як по секрету розповіла керівник програм цієї організації по роботі з вимушено переселеними людьми  Алла Кочубей, навіть директор київського «Карітасу» отець Роман  долучився до цього.

Щедрівками та колядками,  різдвяними піснеспівами  тішили присутніх та славили Господа  патріарший хор  та  семінаристи Трьохсвятительської семінарії,  вони ж підготували й вертеп на сучасний лад. Окрім цього, колядували й найменші парафіяни.  

На завершення святвечірньої трапези  «Карітас» вручив щедрий подарунок кожному гостеві – й наймолодшим, й найстаршим.

Більш докладно про те, як пройшла  Святвечірня трапеза – слухайте у подкасті «Живого радіо Воскресіння» за посиланням http://reradio.com.ua/podcast/820

 

reradio.com.ua

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...