АКТУАЛЬНО

Десять тез про цілісність лідера від владики Бориса (Ґудзяка)

Середа, 13 грудня 2017, 12:35
З лекції “Цінності та цілісність лідера”, організованої інститутом лідерства та управління УКУ 11 грудня 2017 року в рамках програми “Школа лідерства УКУ”.

1. Лідер потребує цінностей і цілісності. Це не лише внутрішня характеристика такого лідера. Його цілісність має охоплювати середовище: тих, з ким він працює; тих, для кого він працює. Людина, яка будує підприємство, керує громадською організацією, працює в політиці, не менше, ніж провідник у церковному, духовному житті, потребує глибоко застановитися над тим, ким є людина, ким він є сам, і ким є його співпрацівники, клієнти, підопічні, яким він покликаний служити.

2. Кожен з нас, якщо задумається над життям, над своїм народженням, над своєю чи чужою смертю, над коханням, сміхом, слізьми, радістю, швидше чи пізніше доходить до висновку, що в нашому житті є багато таїнств. Якщо наше розуміння людини не допускає цього таїнства, багато найціннішого в житті залишається поза нашою застановою: ким є, ким може бути, ким повинен бути лідер.

3. Не може бути добрим лідером той, хто заперечує Богом дану гідність, подібність до Бога, і Богом визначене призначення… Керівник, який не зустрічає людей як таїнство, як святих сотворінь, і не супроводжує їх у розвитку, даючи нагоду розвивати Богом дані таланти, не може називатися великим лідером.

4. Світ потребує людей, які можуть перепросити, які не бояться цього. Світ потребує людей, які визнають гідність, дану Богом, через поставу вдячності: я вдячний, що Бог мені тебе подарував.

5. Коли я хочу довідатися щось про лідера, організацію, я ставлю питання: чи ваш керівник вміє подякувати співпрацівникам? Чи він / вона це часто робить? Якщо “так”, можна перейти до трохи складнішого моменту. Чи він вміє просити вибачення? Чи вона вміє покаятися?

6. Смирення – це життя в мирі. А мир можна пояснювати в різний спосіб. Однією його характеристикою є здатність сприймати світ таким, яким він є. Передовсім сприймати Бога і знати, що ти є з Богом, сприймати гідність ближніх, красу, дійсність матеріального світу, і в цьому світі жити, жити смиренно.

7. Блаженніший Любомир не мав грошей. Він віддав владу. Він був сліпий, фізично немічний, але він був найбільш шанованим лідером в Україні, мав найвищий моральний авторитет. Чи пам’ятаєте, що він часто повторював? Я хочу бути людиною. Я хотів би бути доброю людиною. Я над тим працюю. Він міг бути таким унікальним лідером, бо знав, що це – людина. Він дивився на людину як цінність і сприймав людину, людський досвід, людський рід у цілісний спосіб. Це не був підхід моралізаторства, використання заповідей чи церковного статусу, щоби над чимось чи над кимось панувати. Наприкінці його життя весь його маєток можна було спакувати в одну чи дві валізки. Владу він віддав. Його треба було вести попід руки. Він не міг ніде піти, нічого зробити самостійно. А яка була потуга його слова і його постави! І як він піднімав цілий народ.

8. Як сьогодні в житті, у покликанні маємо діяти? Ця відповідь повинна будуватися на глибокому питанні: Як я бачу людину? Як я бачу людей? Як я бачу свою продуктивність? Чи я розумію, що у всьому (у своїй цілі та засобах) я, як лідер, тепер чи в майбутньому покликаний людину підіймати? Її святість бачити, їй показувати, і розкривати, можливо, для цієї людини. І на цьому фундаменті розвивати свою методологію, свою тактику.

9. Можна і треба багато говорити про те, як тактично йти від точки А до точки Б, як гарантувати результат, як забезпечувати дохід, як будувати структури. Але чого світ найбільше прагне? Провідників, які, вміючи це все робити, роблять це в такий спосіб, щоб людина процвітала, щоб кожна людина могла бути людиною: і сильний, і слабкий, і здоровий, і немічний, і багатий, і бідний, і білий, і чорний, і чоловік, і жінка, і молодий, і людина похилого віку. Коли ми можемо поставити питання про такі цінності у цілісний спосіб, є велика надія, що ми можемо розвинути такий лідерський підхід, таку методологію провідника, які дають життя.

10. Сьогодні як ніколи Україна потребує молодих лідерів, які для людини, для іншого вміють працювати, віддавати свій час, свої зусилля, щоб іншу людину підняти. І саме в цьому мати почуття власного росту, власного задоволення.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ucu.edu.ua

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...