АКТУАЛЬНО

Добросусідство України й Польщі не постраждає через рішення окремого війта, - о. Батрух

Неділя, 21 липня 2013, 11:18
Європейські дні добросусідства, які щороку впродовж серпня-вересня проводяться на українсько-польському кордоні, не постраждають через недавню відмову війта польської гміни Мірче організовувати свято між польським селом Крилів і українським Кречів (Волинська область).

У цей період на кордоні між країнами ще в трьох місцях пройдуть Дні добросусідства, які ніхто не має наміру скасовувати. Про це Укрінформу розповів багаторічний організатор Днів добросусідства, голова фундації Духовної культури пограниччя, священик УГКЦ з Любліна Стефан Батрух.

"Шкода, що війт пішов на цей крок, але таким є його особисте рішення. Втім, Дні добросусідства особливо не постраждають",- зауважив о. Батрух.

У цьому зв'язку він зазначив, що цьогоріч Дні добросусідства відбудуться 9-15 серпня у польському селі Збереже та українському Адамчуки (Шацький р-н Волинської області), 28 серпня у Корчмині (Польща) та Стаївці (Сколівський р-н Львівської обл.), а також 7-8 вересня у Мальховіце (РП) та Нижанковичах (Старосамбірський р-н Львівської області).

На переконання священика, не варто драматизувати ситуацію, оскільки провокації, що відбуваються на тлі вшанування 70-ї річниці Волинської трагедії, спрямовані на "роздмухування" ажіотажу навколо цієї теми. Голова Духовної культури пограниччя переконаний, що всі, хто планував побувати на Європейських днях добросусідства в Кречові та Крилові, зможуть це зробити, поїхавши на 50 км північніше до Збереже та Адамчуків, де вони "декларуватимуть своє бажання будувати якнайкращі відносини із сусідами".

Оцінюючи крок війта польської гміни, о. Батрух підкреслив, що він є "зовсім незрозумілим, неадекватним до ситуації і нераціональним". "Думаю, війт перебував під сильним тиском представників Кресового руху. Все це відбувається таким чином, щоб показати велику загрозу і недружнє ставлення українців до поляків, мовляв вони надто зневажили поляків і зробили це свідомо, а це - неправда!"- підкреслив голова фундації Духовної культури пограниччя.

Він додав, що на подібний тиск піддаються люди, які не володіють достатньою інформацією і не розуміють загального контексту. На переконання о. Батруха, війт польської гміни "був дуже наївним, якщо не враховував можливих провокацій, спроб посварити українців і поляків, якщо він не взяв до уваги складного історичного минулого обох народів".

Водночас о. Стефан Батрух наголосив, що організатори свята з українського села Кречів не повинні робити жодних заяв у відповідь, оскільки "все це відбувається на емоційному рівні, а не на основі діалогу".

Нагадаємо, війт гміни Мірче Люблінського воєводства Польщі Лех Шопінський максимально обмежив святкування V Європейських днів добросусідства з Україною, що мають відбутися на початку серпня в населених пунктах Кречів і Крилів Люблінського воєводства Польщі. Своє рішення він пояснив інцидентом, який стався 14 липня з президентом Польщі Броніславом Коморовським у Луцьку, а також зверненням Волинської обласної ради про засудження резолюції Сейму та Сенату РП в 70-ту річницю Волинської трагедії.

Як повідомляло агентство раніше, 14 липня після меси в костелі святих Петра і Павла в Луцьку молодик розчавив яйце на плечі президента Польщі Броніслава Коморовського. А 15 липня Волинська облрада засудила резолюції Сейму та Сенату Польщі щодо Волинської трагедії, назвавши документ "антиукраїнським".

Юрій Банахевич,
www.ukrinform.ua

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...