АКТУАЛЬНО

«Доля України стосується усіх нас», − кардинал Кристоф Шенборн

П'ятниця, 12 грудня 2014, 14:56
Повернувшись з України, я відчуваю нагальну потребу поділитися враженнями від того, що я пережив. Нагодою для моєї подорожі було святкування дня народження, а конкретніше – дня нового народження.

Саме 25 років тому, у 1989 році, Михайло Горбачов відновив право на легальне існування Української Греко-Католицької Церкви. У 1946 році, за часів правління Сталіна, ця Церква зазнала жахливих репресій та формально намагалася вижити в підпіллі, переносячи тяжкі переслідування. Я мав велику честь поїхати на це «Свято воскресіння УГКЦ» як легат Святішого Отця Франциска. Сьогодні УГКЦ є однією з найживіших реальностей вільної та незалежної України. Я мав велику радість переконатися в цьому.

Я був шокований, коли відвідав Національний музей «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні», споруджений на пам’ять про мільйони людей, які загинули від голоду, навмисно створеного Сталіним. Ми майже нічого не знаємо про цей «Holodomor» – смерть мільйонів людей від голоду в період між 1932 та 1934 роками. Сталін створив цей голод штучно, щоб експропріювати майно селян та в такий спосіб послабити Україну. Під час Другої світової війни до цього числа додалися численні жертви нацизму – євреї та українці.

Дійсно, ця земля зазнала великих випробувань через страждання та вся просякнута кров’ю. Сьогодні ця країна хоче бути вільною, незалежною та демократичною державою. Чи це вдасться? Чи дотримається Захід своїх обіцянок допомоги і підтримки? Чи відмовиться Росія від своєї агресивної політики (окупація Криму та територій Східної України)?

Одне, що мене вразило найбільше під час усіх зустрічей протягом цього візиту – це Надія людей! Сильна Воля – не бути більше рабами! Та глибока Віра, що Господь Бог їх не забув! Не забудьмо і ми їх – бо їх доля стосується всіх нас!

«Antworten» von Kardinal Christoph Schönborn,
in der Zeitung Heute, am Freitag, 12. Dezember 2014.

Переклад з німецької о. Юрія Коласи, протосинкела для католиків візантійського обряду в Австрії

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...