АКТУАЛЬНО

Двадцять тез Глави УГКЦ про християнське подружжя

Понеділок, 28 листопада 2016, 16:23
Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у черговому випуску телевізійного проекту «Відкрита Церква» на Живому ТБ розповів про родину та церковний шлюб.

Відповідаючи на запитання глядачів, Глава Церкви розповів, як потрібно готуватися до Таїнства Подружжя, про сімейне життя та виховання дітей.

Нижче пропонуємо основні тези, висловлені Блаженнішим Святославом протягом прямого ефіру, які ілюструють погляд Церкви на Таїнство Подружжя.

Про сім’ю та родину:

  • Сім’я – це союз чоловіка і жінки, союз любові, плідності й вірності, який Ісус Христос підніс до гідності Святого Таїнства, даючи чоловікові та жінці силу Святого Духа, єднаючи їх в подружжя.
  • Родина – це значно ширший контекст, в якому є вже не тільки чоловік і жінка; це ціла мережа міжособових стосунків між батьками та дітьми, між внуками та дідусем і бабусею.
  • Родина – мережа людських стосунків, де людське життя народжується, дозріває, розвивається і має свою гідну кінцівку (від природного зачаття до природної смерті).

Про гідність сім’ї:

  • Інституція подружжя – первинна інституція, що з’явилася в людському суспільстві ще перед виникненням таких понять, як «народ», «суспільство», «держава».
  • У християн шлюб – це справа трьох: чоловіка, жінки й Господа Бога. Господь - Творець подружжя: «Чоловік покине батька свого і матір свою і поєднається з жінкою своєю так, що стануть вони одним тілом» (Бут. 2, 24). 
    А Ісус Христос навчає: «Що Бог поєднав, людина хай не розлучає» (Мт 19, 6).
  • Суспільство повинно захищати гідність сім’ї, яка є його первинною клітиною. Тому державна реєстрація шлюбу є необхідною, бо з моменту поєднання чоловіка і жінки виникають певні права та обов’язки, які держава повинна визнавати.
  • Шлюб, сім’я і статевість – глибоко пов’язані. Статевість людини є покликанням любити; це ознака, яка позначає не тільки наше тіло, а й всю нашу особу. Ми народжуємося чоловіком і жінкою і наше тіло є виявом нашої статевої ідентичності. Стать довільно не обирають, а це глибока таємниця нашої особи, яку дарує нам Господь і ми покликані її відкрити й реалізувати… і в цій таємниці будувати сімейні стосунки.

Християнське подружжя:

  • Щоб чоловік і жінка мали силу бути вірними одне одному все життя, Бог дарує їм окремий дар Духа Святого, якого вони отримують в Таїнстві Подружжя.
  • Кожна людина прагне бути щасливою, тому Бог, творячи сім’ю, давав людині можливість бути щасливою. "Тоді сказав Господь Бог: "Не добре чоловікові бути самому; сотворю йому поміч, відповідну для нього" (Бут. 2, 18). Бог покликає людину до щастя, яке вона може осягнути, коли дарує себе іншій людині.
  • Сім’я – це «божественне ми». Людина, сотворена на образ і подобу Божу, саме в Таїнстві Подружжя, взаємного дарування любові, є образом Пресвятої Трійці, де є три Божі особи, що становлять одного Бога.
  • Господь Бог допомагає, щоб подружжя, яке приймає Таїнство, у плідності, вірності й любові проживе до останнього подиху. 

Підготовка до подружжя:

  • Обов’язок Церкви – готувати наречених до подружжя, щоб вони розуміли свою відповідальність і щоб той унікальний час – бути нареченими – вміли правильно пережити.
  • Час підготовки до шлюбу – час глибокого пізнання тої людини, з якою хочеш провести своє життя і якій прагнеш себе подарувати, вкладаючи свою долю в її руки. Що краще наречені підготовані до шлюбу, то краще буде їм закласти фундамент для подружжя.
  • Необхідний особливий душпастирський супровід у перші роки подружнього життя, аби пережити перші сімейні кризи, випробування, які життя ставить перед любов’ю чоловіка та жінки. Коли молода сім’я знає, звідки їй приходить допомога, звідки приходить сила не втомлюватися і любити навіть тоді, коли інший член подружжя завинив, тоді таке подружжя буде успішним.
  • Аби подружжя було Богом благословенним, воно повинно бути належно підготовленим, щоб свідомо і добровільно під час вінчання сказати «так» Богові й чоловікові  (жінці).
  • В УГКЦ від осіб, які мають намір вступати в шлюб, вимагається зареєструвати його в органах державної влади. Після цього уділяється Таїнство Подружжя. Бо коли люди не хочуть укладати свій шлюб на державному рівні, то вони не планують укладати відповідальне нерозривне Таїнство Подружжя до кінця життя.

Про сім’ю та дітей:

  • Сім’я – це великий дар, який Господь дав людині, плодом якого є народження дітей. Кожна дитина прагне народитися в сім’ї, в якій тато і мамо люблять одне одного. Якщо дитина відчуває, що її не хотіли, то вона зранена протягом свого життя.
  • Коли люди люблять одне одного, то допомагають одне одному виховувати дітей, дбають одне про одного. Коли ми маємо поруч людину, яка нас любить, – це найкращий спосіб бути впевненим у завтрашньому дні і впевнено крокувати в майбутнє.
  • Сім’я – це бути разом і відчувати, що ми є одним цілим.
  • Наші батьки вистояли супроти всіх небезпек, тому що разом молилися. Заохочую родини молитися разом - тоді ви побачите, якою величезною духовною силою Господь вас наповнює.

Департамент інформації УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...