АКТУАЛЬНО

Форум молодіжних лідерів: про що говорили на панельній дискусії «Якою є молодь, її потреби та очікування»?

Неділя, 09 червня 2018, 00:20
У п’ятницю, 8 червня, у Львові в Центрі імені митрополита Андрея Шептицького відбулося відкриття І Всеукраїнського форум молодіжних лідерів та душпастирств РКЦ та УГКЦ. «Сьогодні бути лідером є досить непросто. Ми досконало розуміємо те, що молодь завжди є трішки бунтівничою, шукає свої дороги у житті. Вона часто думає, що знає краще щось від старших за неї», — такими словами звернувся до аудиторії ректор Українського католицького університету о. Богдан Прах.

«Дорогі мої лідери! Ви маєте свідчити серед молоді, що ви є християни з великої літери! Якщо вони не побачать цього свідчення, то ви не є лідерами. Ви будете хотіти бути лідерами, але вони хочуть бачити тих, котрі справді промовляють своїм життям... Все, що ми говоримо, — “порве вітер”. А те, ким ми є, — це є наше свідоцтво, це має бути фундаментом наших роздумів: як ми вміємо свідчити тим, до яких ми послані!» — зазначив у своєму вітальному слові о. Богдан Прах.

Темою панельної дискусії першого дня Форуму обрали: «Якою є молодь, її потреби та очікування». Учасниками обговореннями, зокрема, стали: заступник голови Комісії у справах душпастирства молоді РКЦ о. Міхал Воцяль, відомий богослов, соціолог, тренер, громадський діяч Олександр Доброєр, заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема, проректор Українського католицького університету Софія Опацька.

Спікери заходу одразу ж наголосили, що намагаються разом з аудиторією (молоддю) обговорити важливі питання, які хвилюють молоду людину, спробувати знайти напрямок руху, а не «навішувати ярлики», що добре, а що погано.

Загалом вони намагалися відповісти на питання: яка вона — сучасна молодь, яке місце вона займає в сучасному (українському) суспільстві, яка її роль (місія) та яке місце в її житті займає Церква і Бог?

На думку учасників панельної дискусії, молодь є надзвичайно різноманітною, а її спільною рисою — це постійний пошук себе. Вона постійно ставить питання: «Чому?», — і прагне дізнаватися конкретних відповідей. А одне із її завдань — це привести у свою спільноту / до Бога ще одного із собою.

Зокрема проректор Українського католицького університету Софія Опацька вважає, що сучасна молода людина є технологічно підкованою та багатозадачною (тобто вона постійно мусить «перемикатися» з однієї задачі на іншу), нетерплячою, а також вона має можливість жити у глобальному світі.

А заступник голови Комісії у справах душпастирства молоді РКЦ о. Міхал Воцяль згадує про правило чотирьох «с» — change (тобто зміни), collaborative (тобто ми зараз маємо людину, яка хоче брати участь у процесах, які постійно змінюються), connective (тепер ми маємо молодь, яка виросла з «айфоном в руці» та живе в цифровому світі) та confident (молодь довіряє собі; тенденції індивідуалізму).

Наприкінці дискусії її учасники спробували виокремити деякі питання, над якими нам треба замислитися (обміркувати їх) та спільно обговорити одне з одним:

  • зацикленість на «культу молодості»;
  • як християнство може бути модним, тобто як бути християнами з великої літери (хоча ми є різні, але зростаємо разом);
  • як можна залучити інших людей до наших спільнот;
  • депопуляція українського суспільства (тенденції, коли часто молодь обирає свій життєвий шлях не в Україні);
  • молодь війни;
  • часто молода людина в пошуках себе стикається з різними кризами, тому важливо, щоб вона мала підтримку, зокрема знаходила її (а також і відкритість) в Церкві;
  • душпастирі мають бути з молоддю, водночас залишаючись собою!

Варто зауважити, що присутні активно ставили запитання та долучалися до дискусії. Опісля учасники Форуму мали працю в групах та молитву Тезе (в храмі святої Софії — Премудрості Божої).

Оксана Войтко,
Департамент інформації УГКЦ

 

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...