АКТУАЛЬНО

Готові до молитовної ініціативи «Мільйон дітей моляться вервицю» 2021?

Субота, 16 жовтня 2021, 13:54
«Мільйон дітей моляться вервицю» — це вже традиційна молитовна ініціатива Католицької Церкви. Під таким гаслом 18 жовтня кожного року відбувається всесвітня молитва дітей на вервиці, яку започатковує Святіший Отець Папа Франциск. Вже із перших етапів Українська Греко-Католицька Церква долучилася до цієї акції. У різних місцях нашої країни діти із своїми батьками, катехитами та священниками єднаються у молитві з дітьми із різних частин світу.

Що це за ініціатива?

Основна мета ініціативи — показати, що довірлива молитва дітей сягає до самого серця Бога, як стріла, і з цієї причини вона має таку велику силу. Тому молитва дітей на Вервиці є особливо ефективним засобом для досягнення миру та єдності в сім’ях, у їхній країні та у всьому світі.

Організатором молитви є Папська фундація «Церква у потребі». Як там повідомляють, цьогоріч захід об’єднає дітей із 130 країн, а на сьогодні вже зареєстровано 500 тисяч учасників.

За словами директора «Церкви у потребі» та одного із організаторів молитовної акції кардинала Мауро П’яченци, «молитва на вервиці з’єднає вас з тиcячами дитячих молитовних груп дітей по всьому світі. Ми також дуже хотіли б, щоб ця молитовна ініціатива стала „постійною місією“, про що нас всіх просить Папа Франциск, формуючи „живу вервицю“ дітей. Таким чином, молитва станe живою реальністю, яка змінює наше життя, підтримує місію Церкви, даруючи мир та єдність у світі».

Історія ініціативи

За даними Папської фундації, щорічна традиція розпочалася у столиці Венесуели – місті Каракасі у 2005 році. Там невелика група дітей зібралася, щоб помолитися розарій, і під час їх молитви багато жінок, які ними опікувалися, «відчували присутність Діви Марії».

Ця присутність нагадала жінкам обіцянку святого падре Піо: «Якщо мільйон дітей помолиться на розарії, світ зміниться». Так розпочалася щорічна молитовна ініціатива «Мільйон дітей моляться вервицю». Захід проводиться щороку, розпочинаючи з 2006 року, і на кожному етапі він приваблює все більше учасників.

Українська Греко-Католицька Церква та ініціатива «Мільйон дітей моляться вервицю»

Українська Греко-Католицька Церква як одна із найбільших Східних Католицьких Церков приєдналася до ініціативи на запрошення Папської фундації «Церква у потребі» у 2019 році. Назар Дуда, заступник голови Патріаршої катехитичної комісії, зазначив, що на ініціативу відразу радо відгукнулися катехитичні комісії усіх єпархій та екзархатів в Україні. Вони безпосередньо передали повідомлення до катехитів на парафіях, які разом із священниками провели цю молитовну акцію. Це дозволило залучити до молитви близько 20 тисяч дітей у перший рік проведення акції. Основу зазвичай складають діти із парафіяльних катехитичних шкіл разом із своїми друзями та однолітками. «Сьогодні ми вже маємо запит на допоміжний матеріал для проведення акції від 50 тисяч дітей в Україні. За кордоном наші парафіяльні спільноти також долучаються до молитви за посередництвом місцевих римо-католицьких структур», — мовив Назар Дуда.

У свою чергу, один із організаторів цієї акції на парафії отець Роман Прокопець, директор «Центру опіки сиріт» Львівської архиєпархії УГКЦ поділився своїм досвідом: «Мільйон дітей моляться разом за мир. Коли молитва за мир Божий у світі є в руках дітей, то ніякий ворог не стане на дорозі».

«Мільйон дітей моляться вервицю» у 2021 році

У 2021 році «Мільйон дітей моляться вервицю» відбудеться 18 жовтня. Організатори пояснюють, що ця дата є важливою, оскільки це день святого євангелиста Луки за григоріанським календарем, який запропонував нам одну з найяскравіших розповідей про дитинство Ісуса. Подальшу актуальність надає той факт, що жовтень традиційно є місяцем Вервиці у Католицькій Церкві.

Тим, хто зареєструється, «Церква у потребі» запропонує навчальний матеріал про молитву на вервиці. «Комплект молитви» доступний 27 мовами і його можна безкоштовно завантажити.

За ці роки в акції взяли участь сотні тисяч дітей. Минулого року до падіння сервера через трафік було зареєстровано понад 509 000 осіб. Цього року сайт був переформатований для прийому заявок всіх бажаючих зареєструватися.

Як до цього готується УГКЦ?

Цьогоріч задля ефективного проведення акції «Мільйон дітей моляться вервицю» за сприяння Папської фундації «Церква у потребі» та Патріаршої курії УГКЦ проводяться 15 майстер-класів для дітей із плетіння вервиць. Саме для цьогорічної молитовної ініціативи була виготовлена унікальна дитяча кольорова вервиця, яка увінчується медальйоном Пресвятої Богородиці. Географія цих майстер-класів дуже широка. Першим місцем акції стало місто Коломия, де 1 жовтня, у Міжнародний день людей похилого віку, об’єдналися діти разом із старшими особами. Дітям під час майстер-класів пропонують самим виготовити собі кольорову вервицю. Відтак 18 жовтня вони зможуть долучитися до всесвітньої молитви зі своєю власноруч виготовленою вервицею. Навчання здійснюють монахині та катехити, які професійно виготовляють вервиці із різних матеріалів — бурштин, камінь, дерево, — для Церковної інтернет-крамниці УГКЦ.

Впродовж жовтня команда організаторів майстер-класів, — п. Ірина Вереш, п. Галина Ногаль та п. Борис Данилів, — вже побувала у Коломиї, Стрию, Львові, Чернігові та Королево. Натомість маленькі християни із Жовкви, Одеси, Вінниці, Житомира та Києва вже із нетерпінням очікують на можливість навчитися самостійно плести вервицю.

Кампанія 2021 року обіцяє стати наймасштабнішим заходом, який проводився досі. Папська фундація «Церква у потребі» може наблизитися до цілі мільйона дітей, які моляться на вервиці. Щоб зареєструвати своїх дітей, натисніть тут.

о. Іван Вихор,
Департамент інформації УГКЦ


ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...