АКТУАЛЬНО

Літургіст Максим Тимо: «Апостол Лука - письменник, який настановляє читачів через приклад апостолів»

Субота, 31 жовтня 2015, 12:57
Протягом літургійного року Церква часто вшановує пам'ять «славних і всехвальних апостолів», як «очевидців і слуг Слова» (Лк. 1. 2).

Кожен із дванадцяти найближчих Христових учнів має в літургійних книгах особливе святкове богослужіння. Крім того, завдяки святому переданню, відомо про ширше коло Христових учнів – 70 апостолів, до яких й належить святий апостол Лука, що його пам'ять Церква звершує 31 жовтня.

Про це розповідає Максим Тимо, греко-католицький літургіст, викладач УКУ, розкриваючи зміст свята та говорячи про особу апостола Луки.

Тропар на честь святого апостола Луки написаний досить витонченою мовою:

Тропар, глас 5: «Апостольських діянь оповісника і Євангелія Христового світлого списателя, Луку преславного, неописанного в Христовій Церкві, піснями священними святого апостола похвалім як лікаря, що зціляє людські немочі, природні недуги і душевні рани, і того, що молиться неперестанно за душі наші».

Для того, аби зрозуміти всі грані його змісту, слід уважніше приглянутись до оригінального тексту цього тропаря. Лише тоді розкриваються цікаві деталі образу святого апостола Луки.    

Апостол Лука - автор Діянь апостолів

Фраза тропаря «неописанного в Христовій Церкві» в українському перекладі звучить незрозуміло. Однак вона фактично є ключовою і в оригінальному тексті вона набуває ясності. «Похвалімо Луку, котрий самою Церквою визнаний письменником Діянь апостолів і світлим оповісником Христового Євангелія», - так можна було б передати зміст цієї фрази.

Справді, за свідченням багатьох церковних письменників і святих отців, Лука вважається автором Діянь апостольських і третього Євангелія, хоча й сам про це ніколи не згадує (на відміну від, наприклад, апостолів Павла, Петра, Юди чи Івана в книзі Одкровення). Слово, яким названо Луку, означає не лише автора чи оповідача, а письменника, який має на меті настановляти читачів через приклад апостолів.

Апостол Лука - євангелист

Подібно й коли йде мова про Євангеліє, то тут теж в тропарі вжите цікаве грецьке слово, добре знайоме і сучасним богословам. Лука названий дослівно «екзегетом Євангелія Христа»: він не просто розповідає історію Ісуса, а розкриває зміст Його життя і проповіді. В Євангелії від Луки знаходимо найбільше притч Ісуса, через які Він розкриває «тайни Царства». Крім того, Лука часто іменує Ісуса Господом - важливим христологічним титулом ранньої Церкви. Тож, Слово Боже проникло в розум і серце Луки, тому він і зміг викласти його у вигляді писаного тексту.

Апостол Лука – лікар фізичних болів та душевних ран

Молитовна частина тропаря представляє святого апостола Луку «як лікаря, що зціляє людські немочі, природні недуги і душевні рани». Апостол Павло, через якого Лука прийшов до віри в Христа, називає його улюбленим лікарем (Кол. 4, 14). Звертаючись до святого як до лікаря, ми просимо про зцілення. Йдеться не лише про оздоровлення окремих фізичних болів, але й душевних недуг, які можуть ставати причиною хвороб. Це прохання про віднайдення гармонії між душею і тілом, про цілісність, створеної на Божий образ і подобу людини.

 

Департамент інформації УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...