АКТУАЛЬНО

Хто вони – одеські «Лицарі Колумба», і чим займаються?

П'ятниця, 28 січня 2022, 19:00
Цього року братерська чоловіча організація «Лицарі Колумба» святкує 140-у річницю з дня заснування. Їх вважають однією із найвпливовіших та найефективніших благодійних організацій, що налічує більше 2 млн членів по цілому світі. Орден був створений у Сполучених Штатах Америки 29 березня 1882 року католицьким священником Майклом Маꥳвні. Нещодавно його зарахували до лику блаженних Католицької Церкви. Головні засади діяльності Лицарів – благодійність, єдність, братерство, патріотизм.

У 2001 році, з благословення Папи Римського Івана Павла ІІ, «Лицарі Колумба» почали активно розвиватися у європейських державах: Іспанії, Португалії, Польщі. А у 2005 році Блаженніший Любомир Гузар запросив їх розпочати свою діяльність в Україні.

Перша рада «Лицарів Колумба» в Українській Греко-Католицькій Церкві  була створена 20 вересня 2013 року при Патріаршому соборі Воскресіння Христового і названа на честь св. Володимира Великого. У 2019 році Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав іменував владику Михаїла Бубнія, екзарха Одеського, національним капеланом «Лицарів Колумба».

На Півдні України, зокрема в Одесі, «Лицарі Колумба» розпочали діяльність у 2019 році.

«До нас приїхав Національний Делегат Лицарів Колумба (це найвища представницька посада в країні) брат Богдан Ковалів і провів на нашій парафії святого апостола Андрія Перзвозванного презентацію спільноти "Лицарів Колумба". Відтоді і почалася історія нашого лицарства», – зазначає пан Ігор Пенязєв, територіальний делегат Південної України, який виконував уряд голови Одеської ради «Лицарів Колумба» у 2020-2021 роках.

Про те, що в Одесі засновується братерська чоловіча організація, люди дізналися у храмі від місцевих священників і після презентації вирішили вступити до лав Лицарів.

Перша ініціація (посвячення) чоловіків-католиків у Лицарі відбулася в Одесі 16 березня 2019 року в катедральному храмі святого апостола Андрія Первозванного, з благословення екзарха Одеського та національного капелана «Лицарів Колумба» владики Михаїла Бубнія. До спільноти було прийнято 42 чоловіків. Капеланом Одеської ради призначено о. Руслана Остафія.

У своєму слові до кандидатів, владика Михаїл зазначив: «Ваша рішучість і відвага посвятитися у лицарство свідчить про те, що ви готові не тільки регулярно брати участь у церковних богослужіннях, але й бажаєте активно включатися в життя та діяльність наших парафій, бути чутливими на потреби інших людей займаючись благодійністю і творити правдиве братерство ревних і практикуючих християн-католиків».

Станом на сьогодні Одеська рада нараховує 48 Лицарів. І з кожним роком Лицарі раді вітати у своїх лавах нових достойних братів-християн. Наймолодшому брату 26 років, найстаршому – понад 70.

Найбільш активно спільнота почала працювати у період пандемії коронавірусу. Під час карантину Лицарі організували онлайн-трансляції богослужінь в катедральному храмі святого апостола Андрія Первозванного, щоб парафіяни могли молитовно долучитися до Літургії, перебуваючи вдома. Дотепер в колі лицарів проводиться щотижнева онлайн-молитва на Вервиці. Як зазначає о. Руслан, капелан ради, під час щотижневої молитви, свої наміри Лицарі скеровують за мир в Україні, за припинення війни, щоби парафія та Одеська рада лицарів зростали духовно і кількісно. За словами капелана, лицарі залучають всі ресурси, щоб відгукнутися на потреби убогих і тих, хто звертається по допомогу.

«Благодійність, єдність та братерство є головними нашими гаслами та чеснотами, тому ми намагаємось їх поєднувати: допомагаємо нашим пораненим воїнам у лікарнях, вітаємо їх зі святами, даруємо подарунки, закуповуємо продукти та необхідні речі для бійців на фронті. Під час пандемії, спільно з БО "Карітас-Одеса", адресно розвозили харчові пакети для літніх і потребуючих людей. Також допомагаємо безхатькам. У нашому храмі для них був створений банк їжі, де потребуючі в будь-який час могли отримати найнеобхідніші продукти. Ми завжди стараємося допомагати нашій парафії і нашим священникам, організовуємо святкові ярмарки тощо», – ділиться Ігор Пенязєв.

У березні 2020 року від Найвищої ради «Лицарів Колумба» Одеська рада отримала нагороду за активність у служінні в Одеській спільноті. Минулорічну братерську активність брати-лицарі пожертвували на підтримку ветеранів і жертв війни, догляд за храмом та церковними речами. Практично Лицарі є долучені до усіх заходів, які стосуються як і парафіяльного, так і соціального життя міста Одеси. Зі своїми сім’ями не оминають загальноміських акцій, зокрема беруть участь у різних маршах – за сімейні цінності чи проти абортів.

Великою підтримкою для Одеської ради Лицарів Колумба є преосвященний владика Михаїл Бубній, розповідає територіальний делегат Південної України: «Нам пощастило, що наш національний капелан "Лицарів Колумба" в Україні, владика Михаїл Бубній, завжди поряд, ми постійно відчуваємо його підтримку та батьківську увагу».

Владика Михаїл як національний капелан ордену завжди присутній на усіх урочистих заходах лицарської спільноти. На Пасху владика освятив пасхальні кошики для військовослужбовців, що проходять лікування у військовому госпіталі міста Одеси, також екзарх Одеський завжди радо відгукується на потреби спільноти, надихає та підтримує братів-лицарів.

Стати членом осередку можуть всі охочі чоловіки, практикуючі християни. В одеській спільноті Лицарів є і приватні підприємці, майстер по виготовленні окулярів, інженери, будівельники, психолог, військові пенсіонери. Деякі брати-лицарі кажуть, що після вступу до ордену їхнє життя дуже змінилося: збільшилося коло знайомств та з’явилися нові друзі, а також різні додаткові завдання і обов’язки. Дуже цінним є й те, що лицарі товаришують сім’ями. Дружини лицарів підтримують їх, зокрема долучаються до організації і проведення ярмарків, приготування страв та інформаційної підтримки.

«Стараємося підтримувати родинний дух в спільноті, зокрема, організовуємо активне дозвілля, до якого залучаємо й наші родини. Це можуть бути активні ігри на свіжому повітрі, відпочинок на природі тощо», – ділиться Ігор Пенязєв.

Ігор Дівнич, теперішній голова Одеської ради, розповідає, що для нього бути Лицарем Колумба – це «відчуття гордості, що ти є частиною спільноти, яка, з Божою допомогою, приносить добро людям». За його словами, це особливо актуально в Одесі, «де наше братство було створене не так давно. Це значить, що потрібно пропагувати нашу діяльність, щоб кількість Лицарів Колумба постійно збільшувалась».

Для лицаря Віктора, який працює артистом балету при Одеському Національному Академічному театрі, є великою честю бути членом цієї християнської спільноти, де найбільше йому імпонують моральні принципи і дух, які тут присутні. Багатогранність добрих діл, які робить спільнота, підштовхнули його вступити до ордену.

«У планах "Лицарів Колумба" Одеси є стипендіальна програма для студентів-семінаристів, що навчаються в Київській семінарії і мають бажання здійснювати душпастирське служіння на теренах Одеського екзархату; організація власної благодійної кухні, щоб готувати їжу для потребуючих, при парафії святого апостола Андрія Первозванного (м. Одеса). А головним завданням, на даний час, є розбудова міцної живої спільноти активних лицарів та їх формація», – ділиться на завершення Ігор Пенязєв, регіональний делегат організації.

Микола Мудрик,
Пресслужба Одеського екзархату

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...