АКТУАЛЬНО

Картини, намальовані серцем

Четвер, 28 липня 2016, 13:37
У Львівському Палаці мистецтв відкрили виставку художніх робіт молодих людей з особливими потребами. Їхні роботи також особливі – яскраві, теплі і життєрадісні кольори випромінюють добрі і радісні почуття, відкритість, щирість і любов до світу.

Цим молодим людям допомагають жити і творити у теперішньому непростому світі працівники соціальних центрів Карітасу Стрийської та Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, які приїхали разом зі своїми вихованцями на відкриття цієї виставки.

З 2008 року у рамках проекту Карітасу України було відкрито шість соціальних центрів для молоді і молодих дорослих, які мають інтелектуальну недостатність – синдром Дауна та інші супутні захворювання. Для таких людей державою передбачені лише психоневрологічні інтернати або геріатричні пансіонати. Тому Карітас України відкрив соціальні відділення для роботи з людьми з особливими потребами у Львові, Стрию, Бориславі, Дрогобичі, Івано-Франківську, Коломиї. А також планують відкрити такі центри у Тернополі і Чорткові.

Про це розповіла національний координатор з роботи із людьми з особливими потребами Карітасу України Людмила Сухарєва, – передає кореспондент IA ZIK.

На виставці представлені малюнки на папері, на склі, також вироби з бісеру. Вони передають цілу гаму почуттів людей з особливими потребами, які таким чином вчаться висловлювати свої емоції. Ці люди добрі, щирі, дуже вразливі і потребують любові, а також, можна сказати, що вони є найбільшими вчителями любові для нас усіх.

За словами Людмили Сухарєвої, ідея проведення виставки – не нова, вперше вона виникла з ініціативи молодих львівських художників – Остапа Лозинського, Ольги Кравченко, Мар’яна Пирога, Єгенії Рибчун. «У 2011 році в рамках проекту «Від Романа до Йордана» розпочали проводити майстер-класи, під час яких працювали з автентичним українським мистецтвом, виготовляли ікони на склі, на дереві, яворівську іграшку. Майстер-класи проводили в арт-майстернях міста Львова, в Національному музеї. Це був перший досвід співпраці Карітасу з Національним музеєм.

Після цього у мистецькому центрі «Дзиґа» відбулася виставка, на якій були представлені роботи людей з особливими потребами і відомих художників. Це була дуже гарна виставка, на якій також були фото з проведених майстер-класів. Відтоді такі проекти проводили щороку. Роботи також експонували у Львівських, Київських, Івано-Франківських, Чернівецьких кав’ярнях, для того, щоб представити роботу Карітасу з людьми з особливими потребами і показати їхню творчість», – розповіла пані Людмила.

У цих шістьох соціальних центрах Карітасу надають допомогу понад 280 особам з особливими потребами. Там вони проходять соціалізацію, набувають певних навичок, розширюють коло спілкування. Мар’яна Низова відвідує Самбірсько-Дрогобицьку єпархію з 2008 року. За цей час в її поведінці відбулися значні зміни. Вона перестала впадати в істерику з будь-якої причини, стала спокійнішою та більш врівноваженою. На початку роботи вона постійно плакала, її все дратувало. Поступово Мар’яна навчилась користуватись міським транспортом, самостійно добиратись додому, що значно полегшило життя рідних.

Для Назара Наванкевича соціальний центр Карітасу у Львові став першим колективом. Через непосидючість його називали «Вітром». Потім Назар навчився набирати бісер на намисто, став спокійнішим, засвоїв певні норми поведінки. «Бог вибрав немудре світу, щоб засоромити мудрих і безсильне світу Бог вибрав, щоб засоромити сильних. У своїй роботі ми керуємось принципом: робити все, що від нас залежить, для того, щоб люди з особливими потребами відчували себе невід’ємною частиною суспільства», – сказав соціальний працівник Карітасу-Львів Роман Бабій.

 zik.ua

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...