АКТУАЛЬНО

Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я збирає допомогу для військових та біженців

Понеділок, 21 березня 2022, 19:59
З початком повномасштабної війни росії проти України кожен українець, відповідно до своїх можливостей, намагається зробити свій внесок у перемогу над ворогом. Патріарший дім у Львові, який у час боротьби з коронавірусом гостинно приймав на обсервацію та проживання медиків, у воєнний час став своєрідним гуманітарним хабом, у якому збирається допомога з різних країн Європи і звідси розвозиться по всій Україні, зокрема в гарячі точки. Координатором волонтерської допомоги є Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я.

У понеділок, 21 березня, до Патріаршого доку у Львові вкотре прибула вантажівка з великою кількістю гумдопомоги, яку зібрала парафія УГКЦ в іспанському місті Марбелья, провінція Малага. Цього разу до розвантаження гумдопомоги долучилися працівники структурних підрозділів Патріаршої курії.

«На території Патріаршого дому ми розгорнули цілий намет, щоб швидко сортувати допомогу, яка надходить з Іспанії. Найближчими днями очікуємо допомогу також з Хорватії та Франції. Це насамперед медичні препарати, а ще харчування, військова амуніція, засоби гігієни, дитяче харчування, памперси тощо», – розповідає с. Севастіяна Карвацька, голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я.

Комісія, до компетенції якої зазвичай входять лише питання, пов’язані з медициною, тепер займається отриманням та розподіленням не лише ліків, а й військової амуніції, засобів гігієни, дитячих речей.

Користуючись особливою нагодою, сестра Севастіяна дякує парафії УГКЦ в іспанській Марбельї на чолі з о. Олегом Попюком, яка переслала в Україну вантажівки з необхідної допомогою. «Рівно ж дякую всім нашим працівникам, які сьогодні долучилися до допомоги, зокрема прийому та розвантаження гуманітарної допомоги. Дякую, що ми це разом сьогодні робимо», – додає вона.

Сестра Севастіяна зазначає, що зараз ведуться перемовини з представниками Міністерства охорони здоров’я з метою налагодження логістики співпраці. А також підкреслює, що для Комісії, попри забезпечення медичними засобами, найважливішим залишається духовний і медичний супровід всіх, хто потребує підтримки.

За її словами, медичні капелани УГКЦ займаються духовною і медичною опікую людей в медичних закладах, де є така потреба. Вони також психологічно підтримують хворих, вимушених переселенців. Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я дбає і про військових, забезпечує їх амуніцією, продуктами харчування.

Пані Мирослава Полець, комерційний директор Патріаршого дому, розповідає, що вся допомога, отримана у Львові, роз’їхалася в різні регіони України, згідно із заявками, зробленими через логістичний центр УГКЦ. «За останній тиждень ми відправили збірні вантажі до Києва, Ірпеня, Бучі, Борисполя, а ще Мирнограда і Покровська Донецької області, де служить наш медичний капелан, який займається розповсюдженням допомоги для місцевих мешканців і територіальної оборони. Відправили вантажі також до Чернігова, Обухова, Очакова, Житомира, Франківська та Коломиї», – розповіла п. Мирослава.

Отець Андрій Гах з Пасторально-міграційного відділу та Павло Огірко з Постуляційного центру, які сьогодні долучилися до розвантаження фур з гуманітарною допомогою, поділилися своїми думками стосовно гуманітарної ситуації України в стані війни.

«Справді, – каже о. Андрій, – дуже багато наших отців з-за кордону, особливо з Іспанії, Португалії, Естонії, Латвії та Литви, допомагають Україні в цей час різними засобами гуманітарної допомоги. Допомогу українцям надають і в Угорщині, Словаччині та Молдові, де приймають біженців і дбають про їхню безпеку та побут».

Пасторально-міграційний відділ, додає о. Андрій, щоденно інформує наших єпископів закордоном про ситуацію з війною в Україні, поширюючи в такий спосіб правду про російського агресора, який нищить український народ і наші землі.

Пан Павло Огірко запевняє, що всі працівники Патріаршої курії сьогодні солідарні один з одним і допомагають, відповідно до своїх можливостей. «Кожен на своєму місці допомагає, чим може», – каже він.

Христина Потерейко,
Департамент інформації УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...