АКТУАЛЬНО

Копія ікони Сніжної Божої Матері в Снігурівці – дотик неба на Сході

П'ятниця, 16 червня 2017, 13:41
Розпочався літній період численних паломництв до різноманітних святинь, яких сила-силенна на Заході країни. Та є місце на карті України, на Південному Сході, не таке численне за кількістю прочан і паломництв, але вже відоме своїми чудами.

    У Снігурівці біля Мелітополя (Запорізька область) в колишньому менонітському молитовному домі, а тепер в храмі Святого пророка Іллі УГКЦ, знаходиться копія ікони Сніжної Матері Божої. Як відомо, оригінал ікони знаходиться в Римі в соборі Санта Марія Маджоре. Тут ця ікона є однією з найшанованіших церковних святинь. Історію ікони пов'язують з чудом снігу і часто називають Мадонною снігу.  Згідно з переказами, у ніч з 3 на 4 серпня (за іншими даними в ніч на 5 серпня) 358 року Пресвята Богородиця з'явилася відразу трьом особам, які проживали в Римі. Цьому явищу передували палкі молитви подружжя до Господа, щоб він дарував їм дитя. Довгий час подружжя було бездітним і здійснювало щедрі приношення для Церкви, щоб Господь послав їм свою милість. У нічному баченні Богородиця повідомила подружжю, що Господь пошле їм сина, якщо вони побудують церкву на пагорбі в її ім'я. А щоб вони не сумнівалися, їм буде дано знамення: вранці 5 серпня на тому місці, де вони повинні побудовати церкву, знайдуть сніг. Уранці 5 серпня Папа Римський разом зі священиками і церковнослужителями в супроводі патриція і його дружини вирушили на пагорб і побачили посеред поля чистий яскравий білий сніг. Це місце відразу ж було освячено і тут почали зводити церкву в ім'я Діви Марії. З цієї ікони зроблено кілька під назвою «Ікона Діви Марії Сніжної».  

         «Ікона Матері Божої Сніжної віддавна прославлена чудами. Ще святі Кирило і Методій, коли прибули до Рима, і там була ухвалена Папою Римським  слов’янська Літургія, то перед цією іконою вони її молилися», - розповідає о. Петро Креніцький, настоятель парафії. Копію ікони для Снігурівки освятив Блаженніший Святослав під час освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві в 2013 році. «Копію ікони виконав іконописець з Івано-Франківська. Ми вже відчули багато ласк і оздоровлень за її посередництвом», - ділиться священик.

         «Якось я почув вислів одного кардинала про те, що той храм є дуже вкоріненим в життя і побут краю, який має свою святиню, відпустові місця, - вів далі душпастир. - Тож виникла думка, аби на Південному Сході була своя святиня, куди б можна було прийти і відчути дотик неба». У храмі вже  навіть є книга, куди люди записують свої свідчення про чуда за посередництвом Матері Божої Сніжної. Наприклад, є свідчення однієї парафіянки, що була тяжкохвора на рак. У неї була така стадія хвороби, що лікар їй особисто сказав: «Вам вже немає чого робити в лікарні». «Я відвідував й домовився із її чоловіком так: «Візьмімо разом обітницю до Божої Матері Сніжної. Нехай вона її врятує!» Кілька тижнів по тому жінка почала почувати себе краще. Вона звернулася до лікаря  і її відразу прооперували. Лікар після операціїї сказав, що організм жінки здоровий. Пані Алла на знак подяки вишила рушник для ікони в храм», - каже о. Петро.

         Є також і навернення. Зокрема, матір, син якої був залежним від наркотиків, здійснювала самостійно паломництва до цієї ікони. З часом син навернувся. Уже два роки пройшло після того і він має серйозні стосунки із парафіянкою, прагне вступити в шлюб із нею.

         «Багато є ласк, отриманих за посередництвом Матері Божої Сніжної. Їх важко передати словами. Я в цьому переконався на своєму досвіді. Наш храм існує на руїнах менонітського молитовного дому. У той час, коли я мав намір заснувати тут храм УГКЦ, якраз тоді почав глибоко почитати цей культ Марії. Я звертався молитовно до Матері Божої Сніжної: «Маріє, як хочеш бути тут для нас, допоможи цю святиню відбудувати». Нам в це вдалося…» - поділився переживаннями о. Петро.

         Додамо, храм Святого пророка Іллі в Снігурівці зведений на руїнах колишньої менонітської «кірхи», яку дозволили реставрувати громаді в 2012 році, і в тому самому році відбулася перша піша проща з м. Мелітополя до с. Снігурівки. Жертовною працею о. Петра Креніцького в 2013 році було перекрито дах, вставлено вікна та залита стяжка на підлогу. 2 серпня 2014 храм було освятив владика Степан (Меньок). У жовтні того ж року на з’їзді спільноти «Матері в молитві» владика Степан освятив іконостас.

         Повідомляємо, цього року вже традиційна піша проща із Мелітополя до Снігурівки відбудеться 4 - 6 серпня.

Руслана Ткаченко, прес-служба Донецького екзархату УГКЦ

 
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...