АКТУАЛЬНО

«Краса полягає не в досконалості форм. Ми є гарними, бо Бог нас любить», ‒ о. Ігор Колісник, редемпторист

П'ятниця, 18 лютого 2022, 11:20
Мабуть, поняття «краса» є тим, на чому кожен із нас розуміється. Маємо надзвичайну кількість глянцевих журналів, конкурсів краси і, напевно, кожен знає, який вигляд повинно мати довершене людське тіло. Ми розуміємося також на мистецтві: захоплюємося картинами давніх і сучасних художників. Кожен із нас має розуміння того, у чому полягає краса людського творіння.

Проте ми часто забуваємо, що краса полягає не в досконалості форм. Батьки, які тримають вперше на руках новонароджене дитя, усвідомлюють, що та дитина має пройти ще довгий процес формування, дозрівання, як розумового, так і тілесного. Проте, тримаючи на руках ту маленьку, недовершену істоту, вони відчувають, що це найгарніше створіння у їхньому житті. Батьки в дитині бачать віддзеркалення самих себе: не тільки частину своєї плоті та крові, а й величезну частину своїх мрій, бажань, своє майбутнє.

Бог дивиться на людину як на гарну істоту. Можливо, ми не досконалі і не гарні за власними мірками, не такі, як містер і місіс Всесвіту чи навіть нашого району, але Бог дивиться на нас очима люблячого батька і люблячої матері. Він дивиться на нас і бачить потенціал добра, бачить майбутнє і вічність, яку хоче провести з нами.  Він бачить нас, своїх дітей, які покликані до Небесного Царства, найгарнішими, мабуть, з усього свого сотворіння. У загальній картині творення світу, що у книзі Буття, Бог називає людину як творіння дуже доброю. Людина, щоб стати відповідною до образу краси, яку в ній бачить Бог, повинна пройти ще довгий процес дозрівання. Ця дозрілість мала б ще більше відкривати красу, закладену в нас Богом.

Можливо, тому ми так часто недооцінюємо себе і дивимося так критично на себе, бо бракує нам того «дозрівання» в Бозі. Ми можемо бути успішними через здобуття різних дипломів, професій тощо, але ми ніколи не станемо гарними, якщо не житимемо згідно зі своїм покликанням.

Господь вкладає в нас усе. Ми гарні через любов Бога і знаємо це з нашого людського досвіду, бо ті, кого ми любимо чи кохаємо, для нас найгарніші. Ми гарні, бо Бог нас любить.

Дуже часто нам насаджують поняття краси: досконалі форми, досконалі усмішки, досконалі, на людський погляд, способи поведінки і постави. Але єдина за своєю суттю справжня краса, яку людина може на себе одягнути, - це досконалість дитини Божої.

Хай Господь, який створив нас не лише дуже добрими, а й прекрасними у своїх очах, також дає нам ту благодать постійно пригадувати собі, що краса є від Бога і що коли ми слідуємо за Його Словом, то відкриваємо свою справжню красу, яка не минає.

З кожним днем, з кожним роком, з кожним вчинком, який наближає нас до Бога і до іншої людини, ми стаємо гарніші. І навіть як нам буде багато років, то наша людська краса не мине, якщо вона буде зав'язана на Любов Божу!

о. Ігор Колісник, ЧНІ
ukrarcheparchy.us

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...