АКТУАЛЬНО

Місцями автора гімну України о. Михайла Вербицького (відео)

П'ятниця, 19 травня 2017, 15:22
Громада села Завадова, що на Львівщині, мріє про музей автора українського гімну, священика Михайла Вербицького у вигляді білого фортепіано.

Це село стало першою парафією отця Михайла Вербицького у 1850-1852 роках. У 1850 році після завершення навчання у духовній семінарії, він приїхав служити у Завадів разом зі своєю родиною. Донині збереглася церква ХVIII століття, в якій служив автор українського гімну, іконостас із тих часів, Євангеліє, яким користувався священик, чимало ікон і хрестів. Всі ці речі могли стати експозицією музею, проект якого громада вже створила.
 

Також відоме місце, де стояла хата, в якій жив отець. На церковному подвір’ї, за припущенням дослідників, є могила доньки священика. У Завадові він написав чимало своїх творів, створив церковний хор, який донині співає на мелодію Михайла Вербицького. У Завадові отець Вербицький збирав селян на свої гітарні концерти.

Громада Завадова уклала туристичний маршрут, щоб розповідати історію села, повернути пам’ять про о. Михайла Вербицького в Україну.

 

www.radiosvoboda.org

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...