АКТУАЛЬНО

Максим Тимо: «Ангели вказують людині правильний шлях для її реалізації – бути служителем божественної слави»

Субота, 21 листопада 2015, 00:08
«Невидимі святі, які завжди поруч», – так можна було б охарактеризувати той образ ангелів, як їх сприймає Церква, і те, як вона їх літургійно вшановує. Церковне мистецтво часто зображає ангелів, однак ці зображення є символічними, тобто такими, які мають на меті пояснити, хто є ангели, а не окреслити чи змалювати їхню природу.

Таку думку висловив Максим Тимо, греко-католицький літургіст, викладач УКУ, розповідаючи про свято Архистратига Михаїла (21 листопада).

Ангели – вісники, посланці

Найперше, ангели – служителі, вісники, посланці. Сама назва вказує не на природу, а на спосіб і вид служіння. «Служебні духи, що їх посилають до послуг тим, які мають успадкувати спасіння?» (Євр. 1, 14). Як служать ангели? Оспівують і прославляють Бога, стоять перед Ним, слухаючи Його волю (Йов 1, 6), за Божим велінням допомагають людям на землі (Іс. 6, 7). Явління ангелів також супроводжують найважливіші події нашого спасіння: архангел Гавриїл приносить радісну звістку Захарії, батькові Предтечі, а відтак і Діві Марії (Лк. 1, 19; 26), ангели оспівують народженого Спасителя (Лк. 2, 9-14), допомагають Ісусові в час Його страждання в Гетсиманії (Лк. 22, 43), звіщають Ісусове воскресіння і пояснюють апостолам його зміст (Мт. 28, 5-7; Ді. 1, 10-11). Однак є й інша сторона ангельського служіння, яка випливає з того факту, що не всі ангели є добрими і готовими творити Божу волю. Частина цих духовних істот свідомо обрали зло і роблять все для того, аби втягнути в це зло людину і світ.    

Ангели – «служителі божественної слави»

Кондак свята називає ангелів «служителями божественної слави». Божа слава не має нічого спільного з тим поняттям слави, яке ми часто чуємо у світському контексті. Переважно зі славою асоціюється бажання бути знаним, значимим, помітним і впливовим. Божа слава, натомість, – це передовсім присутність Божої краси, Божої сили і Божої благодаті у створеному Ним світі. Це явління люблячого Бога. Ангели доносять до світу Божу славу, поширюють її.  

Ангели – наставники людей

Ангели названі також наставниками людей. Це можна розуміти у безпосередньому сенсі: ангели допомагають людям, настановляють їх до добрих вчинків, захороняють від зла. Однак тут також є глибший сенс. Святитель Григорій Богослов розвинув дуже цікаву думку на основі теми світла. Для святого Григорія Бог є першим, – вічним, неосяжним світлом, самим джерелом світла. Ангел є другим світлом, яке відображає певним чином Боже світло і поширює його у світі. А третім світлом є людина. Таким чином ангели є наставниками людей, і то не лише в тому сенсі, що спрямовують їх чи допомагають їм, а в тому, що вони вказують людині правильний шлях для її реалізації: бути служителем божественної слави. Однак, на відміну від ангелів, людина є не лише духовною, а й тілесною істотою. Тобто вона тісно пов'язана і з духовним світом, і з матеріальним. Відповідно, людина має покликання відображати Бога у видимому світі, бути служителем Його слави у всіх аспектах свого життя і діяльності. Літургійне поминання ангелів має чітку і ясну ціль – ставати подібними до них у служінні Богові. «Усе, що б ви не робили, робіть на славу Божу», – настановляє нас апостол Павло, подібно настановляють нас і Божі ангели, свято яких святкуємо.

Департамент інформації УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...