АКТУАЛЬНО

Маршрут на вихідні: святині УГКЦ від Тернополя до Львова

Вівторок, 30 вересня 2014, 15:04
Подорожуючи з Тернополя до Львова, маємо нагоду відкрити для себе нові місця Львівщини та Тернопільщини. Адже багато хто з нас чув про Унівську Лавру чи Золочівський замок, проте не кожен там побував.

Дорогою з Тернополя першою нашою зупинкою стане церква Преображення Господнього у Зборові. Церква датується 1624 роком – про це свідчить зображення храму на карті Зборівської битви 1649 року. У святині прочани мають нагоду поклонитися Зборівські чудотворній іконі Розп’ятого Христа: у 1755 році на свято Архистратига Михаїла на зображенні Христа з’явилися краплі крові.

Адреса церкви: вул. Б. Хмельницького, 17, м. Зборів, Тернопільська обл.

Уже за 26 км від Зборова дорогою на Львів розташоване старовинне місто Золочів. Місто є одним з небагатьох, яке може похвалитись стародавнім замком. Могутній оборонний замок з Китайським і Великим палацами є унікальною пам’яткою архітектури першої половини XVII ст.

Монастир Вознесіння Господнього у Золочеві був закладений 1546 року. Нинішній монастирський комплекс — один з найцікавіших серед монастирів XIX — кінця XX ст. Монастирською церквою опікуються ченці-василіяни, що проживають в місцевій обителі. Уваги заслуговує копія чудотворної ікони Голубицької Божої Матері (XVIII ст.), передана у монастир після реставрації. Її намалював у 1724 році золочівський художник Федір Бурковський, один із призабутих українських митців.

Адреса церкви та монастиря: м. Золочів, вул. Львівська, 48, Львівська область.

Неподалік від Золочева по обидва боки від головної дороги знаходяться аж два відпустові місця: Глиняни та Унів.

Церква Успіння Пресвятої Богородиці в Глинянах належить до найвиразніших і добре збережених дерев’яних пам’яток 18 століття. 1886 року у Глинянах була велика пожежа, всі будівлі обабіч храму згоріли, дерев’яна ж церква залишилась неушкодженою. За переказами людей, над храмом бачили постать Богородиці, яка тримала над церквою широко розведені руки, аж поки полум’я зникло.

У 30-х роках минулого століття храм перебував у незадовільному стані. Було вирішено, що в ньому не можна проводити Богослужінь. Церква мала бути розібрана. Однак, немов на знак протесту проти знищення храму, 1936 року надприродним способом самовідновився почорнілий від часу запрестольний образ Розп’яття Ісуса Христа. Із темного він став яскравим і продовжував випромінювати світло ще протягом трьох тижнів.

Адреса церкви: с. Глиняни, Золочівський район, Львівська область.

А чи знали ви, що Свято-Успенська Унівська лавра – одна з чотирьох лавр України, і єдина греко-католицька?

Як свідчать археологічні дослідження, монастир був тут вже у 13 столітті. У 1549 році монастир спалили татари, проте шляхтич Лагодовський відбудував його. Як розповідає легенда, чудесно зцілившись біля знайденої ним на руїнах монастиря стародавньої ікони Богородиці, щляхтич дав обітницю відродити знищену обитель. У житті Унівської обителі бували і нелегкі часи: після входження краю до Австрійської імперії ченців було переселено до інших монастирів. З приходом радянської влади обитель закрили та перетворили його на концтабір для католицького духовенства. Лише після розпаду радянського союзу обитель повернули УГКЦ.

Сьогодні Унів славиться чудотворною іконою, копія якої в оригінальному окладі знаходиться у монастирі. Щороку 28 серпня сюди відбуваються велелюдні піші прощі.

Адреса лаври: с. Унів, Перемишлянський район, Львівська область.

З усіма паломництвами по Україні за організації Патріаршого паломницького центру ви можете ознайомитися за посиланням: Паломництва по Україні на 2014 рік

 

pilgrimage.in.ua

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...