АКТУАЛЬНО

«Середовище з усіма умовами для віднови фізичних і духовних сил» – медики поділилися враженнями від реабілітації в Патріаршому домі

Понеділок, 24 травня 2021, 10:45
З 19 до 21 травня 2021 року в Патріаршому домі тривала духовно-психологічна реабілітація медичних працівників, які прибули до Львова з усієї України.

Департаменту інформації УГКЦ вдалося побувати на цій події, познайомитися та поспілкуватися ближче з організаторами та її учасниками.  Отож, пропонуємо вашій увазі розповідь про те, як все відбувалося і що найбільше запам’яталося самим медикам з цієї події.

Загалом участь реабілітації взяли 24 медичних працівники з Одеси, Дніпра, Тернополя, Львова та Львівської області.

Як розповіла нам голова Комісії у справах охорони та душпастирства здоров’я сестра Севастіяна Карвацька, головною метою днів віднови для медиків є створити необхідні умови, щоб допомогти лікарям, які впродовж довгого періоду контактують із ковідними хворими відновити духовні, психологічні та фізичні ресурси.

Для цього організатори розробили спеціальну програму, у якій поєднали пізнавальну, духовну і відпочинкову складову. Таким чином, усі учасники мали можливість прослухати лекції доктора історичних наук, професора кафедри державного управління УКУ Ярослава Грицака, доцентки кафедри журналістики і комунікацій УКУ, членкині PEN Ukraine пані  Марії Титаренко та іншими цікавими гостями. Духовну складову наповнила зустріч зі священником отцем Корнилієм Яремаком, ЧСВВ, який став духівником для медиків, що приїхали на реабілітацію.

Родзинкою днів віднови для лікарів стала поїздка до Свято-Успенської Унівської лаври. У монастирі отців студитів медичні працівники, окрім екскурсії Лаврою, мали можливість  помолитися перед чудотворною Унівською Богородицею, відвідати Чернечу гору, набрати свяченої води з чудотворного джерела, а також взяли участь у молитві разом з монахами та мати вечерю у монастирській трапезній. Усі охочі могли скористати з духовної розмови чи приступити до Таїнства Сповіді.

Дорогою з Унева до Львова цікавимося в учасників їхніми враженнями, очікуваннями та думками про те, як вони переживають духовно-психологічну реабілітацію.

Першою своїми враженнями ділиться Іона Рубіківна Діланян, канд. мед. наук, лікар обласної клінічної лікарні в Одесі : «Це вперше, що я так близько мала можливість перебувати в середовищі духовенства, особливо молитися з монахами в Унівській лаврі, бо до цього була лише на екскурсії. Коли мене запросили взяти участь, то я очікувала професійної конференції. Приємним здивуванням було опинитися на такого формату події, де створили всі умови для віднови фізичних і духовних сил. У програмі було все цікавим, зокрема цікаві професори і змістовні лекції, на яких дуже швидко проходив час. Навіть особливим було місце, у якому ми жили. Усе було дуже добре. Нам вдалося повністю переключитися, що дуже важливо в процесі психологічної реабілітації. Для мене це перший досвід участі у заході такого формату». Думку своєї колеги доповнив пан Сергій Горіщак, директор Дитячої міської полікліники Одеси, який звернув увагу на те, що для кожної людини зміна картинки перед очима є найкращою профілактикою для організму. «Важливі аспекти візуальні, аудіальні  та й просте спілкування з колегами, яких бачиш вперше», – сказав пан Сергій Горішак.

Далі з тим самим запитанням підходимо до директорки Департаменту охорони здоров`я Дніпропетровської ОДА Вікторії Кулик: «Дуже рада, що мені вдалося вирватися з роботи. Повна віддача роботі добра для когось, але не завжди доброю для мене, бо призводить до психологічного перевантаження. Вражена тим, наскільки все проходить спокійно. Часто говорять, що релігію нав’язують. Тут, у церковному середовищі, проходило все без нав’язування. Усе було відкрито, відверто. Дуже комфортно почуваю себе в цьому середовищі. Не має осуду, що з іншої області чи з іншими поглядами. Дякую за організацію реабілітації на високому рівні», – поділилася очільниця Департаменту охорони здоров’я Дніпропетровщини.

Оксана Тарновська, сімейний лікар з Кам’янки-Буської та її колега Віра Прокута також відкрито діляться своїми думками про духовно-психологічну реабілітацію.

«На сьогодні, – каже пані Оксана, – перебуваю у відпустці. Проте, коли почула, що організовують такий захід, то вирішила, що на три дні потребую приїхати і взяти в ньому участь. Приємно вражені високим рівнем організації і ставленням. Дякуємо за можливість чути надзвичайно цікавих викладачів. Чимало хто мріє їх послухати».

«Важливо, – доповнює думку своєї колеги пані Віра, – що стирається бар’єр між керівництвом і підлеглими, бо ми тут на одному рівні. Приємне спілкування з лікарями з інших областей України».

«Особливо вражені поїздкою до Унева і зустріччю з отцем Макарієм, яка дала поштовх до позитивного налаштування. Незважаючи на насичену програму, ми не відчуваємо жодної втоми. Шкодуємо тільки про те, що в такій реабілітації можна взяти участь тільки один раз. Усе проходить на позитиві та в атмосфері теплого спілкування. Ми справді відключилися і релаксуємо. Я на сьогодні не те що про роботу, а й про те, що в мене  чоловік, забула. Відчуваємо цілковитий релакс», – поділилася сімейна лікарка пані Оксана Тарновська.

Як ми вже згадували, духівником для медиків на цих днях віднови був о. Корнилій Яремак, ЧСВВ. Також запитуємо у священника про його враження від досвіду спілкування з медичними працівниками з різного середовища різних областей України.

«Якщо ми буваємо чесні, тоді  відкриваємо серце і розум для правдивої релігійності. Людина, яка вірить в Ісуса Христа, має що запропонувати багатьом людям», – переконаний о. Корнилій.

«Завдання священника – запропонувати. У питанні віри останній крок завжди є за людиною, яка приймає або не приймає. Наше завдання тут відкрити медикам новий погляд на те, як можна по-новому організувати свою працю і власне життя. Частина нашої професії – це зустрічатися з різними труднощами і нічого поганого в цьому нема. Ми, священники, так само як і лікарі, покликані до того, щоб  долати труднощі. Найцікавішим є те, що ми налагоджуємо контакти між Церквою і лікарями. Ми робимо одну й ту саму справу – дбаємо про  релігійне, духовне, ментальне і фізичне здоров’я людей», – поділився священник.

Завершилася реабілітація доповідями про психічне здоров’я  та напутнім словом духівника отця Корнилія.

Пригадаємо, що учасниками реабілітації є лікарі, які безпосередньо працюють із ковідними хворими впродовж пандемії.

 

Підготувала Христина Кутнів,
Департамент інформації УГКЦ

 


ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...