АКТУАЛЬНО

#МоємуПатріарху50: як користувачі соцмереж вітали Блаженнішого Святослава з ювілеєм

Четвер, 07 травня 2020, 10:46
Користувачі соцмереж активно долучилися до привітань Блаженнішого Святослава із 50-літнім ювілеєм, який він відзначав 5 травня 2020 року. Серед дописів духовенства і мирян УГКЦ, позначених хештегом #МоємуПатріарху50 у Facebook, Instagram і Twitter, – поезія, історії зустрічей, пісні, фото, відео та щирі слова привітань.

У соцмережах Предстоятеля УГКЦ вітали як спільноти єпархій, парафій, церковних шкіл, організацій, так і особисто вірні, а «Українська молодь – Христові» з нагоди ювілею запустила у мережі навіть спеціальну ініціативу «Золота лепта».

Невигадані історії

Чимало користувачів разом зі словами привітань пригадували цінний досвід зустрічей та спілкування з Блаженнішим Святославом. Наприклад, сестра Мирослава Мостепанюк, вітаючи Главу УГКЦ, розповіла, як вперше зустріла його у Хорватії, а Надія Дяченко пригадала про особливу можливість отримати благословення Блаженнішого. «Знаю, благословення мають безліч людей, але це – моє. І воно для мене цінне», – написала вона у Facebook. Спогадом про візит Патріарха на південь України, привітала Главу Церкви парафія м. Южноукраїнська.

А Володимир Мамчин у своєму дописі з нагоди ювілею Предстоятеля розповів про особливий досвід зустрічей із особою Святослава Шевчука. Зіновій Андрійович показав дитячу фотографію Глави УГКЦ, прокоментувавши її словами «…погляд Блаженнішого так і залишився світлим та добрим».

Відео

Одним із найбільш популярніших видів привітання стало відео. «У теперішній ситуації усе тепло та любов наших сердець адресуємо Блаженнішому Святославу через відеопривітання», – написали у дописі-привітанні учасники спільноти Покоління Любомира.

Своє відеопривітання для Блаженнішого Святослава записали владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, протопресвітери архиєпархії та працівники Курії Київської архиєпархії.

За допомогою відео до Блаженнішого Святослава звернулись монашество УГКЦ, представники академічного душпастирства, священники парафії Різдва Пресвятої Богородиці (Львів-Сихів), парафія святих Бориса і Гліба на Позняках (Київ), парафія Трьох Святителів (Бровари), парафія Пресвятого Серця Христового (Білоскірки) та інші.

«Ми дякуємо Всемогутньому Богу, що з Його ласки українська галицька земля і українські галицькі батьки породили такого великого сина. Ми молимо Бога, щоби дарував Вам добре, кріпке здоров’я, як наші зелені Карпати. А словами великого будителя, просвітителя українського духу і української свідомості о. Маркіяна Шашкевича бажаємо Вам, щоб віра Ваша була, як бескид, тверда», – побажав у відеозверненні від імені священників і парафіян парафії Успіння Пресвятої Богородиці у Дрогобичі Блаженнішому Святославу о. Олексій Дем’яновський.

В особливий спосіб до Блаженнішого звернулись з-за океану. Владика Даниїл Козлинський зі священниками з Аргентини також записали відеопривітання.

Творчо до привітання Блаженнішого Святослава підійшли і молодь та діти Української Греко-Католицької Церкви. Свої відеопривітання у соцмережах опублікували салезіянська молодь та колегіум для дівчат "Знамення" у Зарваниці а також Школа-гімназія святої Софії, школа-гімназія Шептицьких, благодійний садок «Ангелятко». Дехто із дітей вітав Патріарха на відео у поетичній формі, дехто – піснею (Галина Станіславська, Olena Bortnyk).

Креативно привітав Главу УГКЦ о. Ярослав Головчук з сім’єю з Павлодару (Казахстан).

Поезія

Великої популярності у мережі набрали поетичні дописи користувачів.

***

У відблиску травневої роси,
Ходили Ви у років своїх п’ять,
Сьогодні зичимо з роси й води.
Бо Вам минає, тільки, п’ятдесять!..
Андрій Жук

***

Ми дякуємо, Ваша Святість,
За віру, чисту мов кришталь,
За Вашу мудрість  і завзятість,
Праць нелегких кожну деталь.
За проповіді, що лікують,
Й торкаються глибин душі.
За те, що їх віряни чують-
Бо всі слова у них живі.
Luda Burda

Авторські тексти

З нагоди 50-літнього ювілею тисячі користувачів соцмереж засилали Блаженнішому Святославу щирі слова побажань і запевнення у молитві.

  • «Окремо молимося за нашого Патріарха Святослава, який сьогодні відзначає свій день народження», – написали у описі онлайн-трансляції Літургії з парафії Стрітення Господнього (Івано-Франківськ).
  • А користувач соціальної мережі Instagram Bolyubov подякував Богові «за дар життя нашого Патріарха Святослава».
  • Розповів про зміст своєї молитви у цей день і о. Мар’ян Топорович: «Дякуємо Богу за дар Вашого життя, яке Ви так ревно присвячуєте для служіння Церкві та народу».
  • «Тепер він є "всім для всіх", а це дуже нелегко, тому найбільший подарунок – молитва і співпраця на добро Церкви й народу, хто чим може», – написала у Facebook Лідія Мідик, а Pavlo Best у своєму Twitter-акаунті назвав Блаженнішого Святослава «патріархом завжди Живої Церкви».

  • Тарас Антошевський побажав Блаженнішому Святославу якнайшвидшого визнання статусу патріархату для УГКЦ: «Найщиріші вітання і побажання бути першим Главою і Отцем УГКЦ, якого патріарший титул буде визнаний де юре! Бо де факто ми його і багато хто у світі вже давно визнає, ще з часів Блаженної пам'яті кир Йосифа!»
  • А о. Йосафат Бойко заявив, що «ми Вас просто любимо і чекаємо в гості!»

Деякі з користувачів поділились своїми очікуваннями:

  • «Завжди хочемо чути щирі молитви, бо молитесь за увесь український народ, який любить Вас за душевність, справедливість, доброту, велику любов до ближнього», – написала у Facebook Галина Станіславська.
  • А Наталія Лопатинська розповіла, що посмішка Отця Святослава є для неї найщирішою посмішкою, яку вона бачила в дорослих, і побажала Блаженнішому: «Нехай світ так само щиро посміхається Вам у відповідь, Отче!»

Дякуємо користувачам соціальних мереж, які відгукнулися на наше запрошення позначити власні дописи-побажання з нагоди 50-літнього ювілею Блаженнішого Святослава хештегом #МоємуПатріарху50. Разом з тим, пригадуємо, що Глава Церкви подякував усім за привітання з нагоди його ювілею.

о. Тарас Жеплінський,
Департамент інформації УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...