АКТУАЛЬНО

Молитовний проєкт «Вервиця єднає» святкує першу річницю

Четвер, 07 жовтня 2021, 15:00
14 жовтня 2021 року виповнюється рік молитовній ініціативі «Вервиця єднає». Упродовж зазначеного періоду ця молитва об’єднала в єдину спільноту всю Українську Греко-Католицьку Церкву як в Україні, так і на поселеннях.

Молитовний проєкт «Вервиця єднає» – це щоденна молитва за посередництвом сучасних засобів соціальної комунікації, яка об’єднує вірних УГКЦ усього світу. Парафіяльна спільнота під проводом свого священника за допомогою мобільного телефону провадить молитву на вервиці, яку «Живе телебачення» транслює на всю Церкву. Таким чином, це дозволяє поєднати у молитві «єдиними устами і єдиним серцем» локальний парафіяльний та глобальний всецерковний виміри.

Ініціатива відбувається з благословення Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава. «Церковна єдність є живим стосунком любові до Бога і ближнього, над яким потрібно постійно чувати, його будувати і в ньому безнастанно зростати», - зазначив Предстоятель УГКЦ від імені Синоду Єпископів у Посланні «Сопричастя і єдність у житті і служінні Української Греко-Католицької Церкви».

Метою проєкту «Вервиця єдності» є молитва за нашу Церкву, за мир у світі та настання миру в Україні. Також це спосіб збагачення красою різноманітності Церкви за посередництвом облачення, оздоблення храмів та каплиць, неповторної мелодійності молитви з уст богопосвячених осіб.

Впродовж періоду від празника Покрову Пресвятої Богородиці 2020 року до цьогорічного свята відбулося близько 330 трансляцій. Сьогодні до молитви збираються від 13 до 14 тисяч вірних. Найвіддаленішими географічно точками стала Австралія, а саме парафіяльні спільноти з катедрального храму міст Мельбурна та Аделаїди. Найбільш чисельною стала молитва у Відпустовому місці «Страдч», до якої наживо приєдналися 26 тис. користувачів. Однак тут варто враховувати той фактор, що перед телефоном чи ноутбуком моляться цілими сім’ями, родинами та навіть молитовними спільнотами.

Зазвичай трансляція молитви велася із парафіяльних храмів чи пристосованих для молитви приміщень, однак також траплялися незвичайні локації, такі як військова частина, школа, лікарня чи навіть корабель – фрегат «Гетьман Сагайдачний».

Варто також наголосити на тому, що молитовна практика у цьому проєкті стає спонукою до соціальної практики. Монахині місійних жіночих орденів УГКЦ та добродійки виготовляють вервиці з бурштину та каменю. Вкладаючи відкритість свого серця в роботу, вони в особливий спосіб творять знаряддя молитви для вірних. Це дозволяє вірним забезпечити себе вервицею та водночас стати знаряддям вияву милосердя до потребуючих. Адже кошти з продажу вервиць надходять до благодійного фонду УГКЦ та розподіляються згідно потреби соціальних ініціатив Церкви.

Стати доброчинцем для потребуючих за допомогою придбання вервиці можна через Церковну інтернет-крамницю УГКЦ за адресою: https://shop-ugcc.com.ua або ж замовивши її за номером телефону: +38 (098) 608-15-58.

о. Іван Вихор,
Департамент інформації УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...