АКТУАЛЬНО

Молитва матері – велика сила: українські та італійські матері молилися за дітей в соборі УГКЦ в Римі

Середа, 07 жовтня 2020, 11:38
Сучасний світ поступово пристосовується до нових викликів життя (а це дотримання соціальної дистанції, носіння масок, дезінфекція). Дехто переживає їх, живучи на чужині. Але ніщо не може завадити щирій материнській молитві за свою дитину.

Минулими вихідними, 3-4 жовтня, учасниці Міжнародного молитовного руху «Матері в молитві»  зібралися в соборі Святої Софії УГКЦ у Римі з нагоди 25-річчя свого заснування, аби помолитися за своїх дітей, дотримуючись уставлених санітарно-гігієнічних норм. Українські матері молилися разом із матерями-італійками в українському храмі.

Молитовна зустріч проходила в такому форматі: першого дня, 3 жовтня, відбулася спільна молитва матерів, а потім - Божественна Літургія за участю священників УГКЦ та РКЦ, а наступного дня, 4 жовтня, учасниці зустрічі прибули на площу Святого Петра на молитву «Ангел Господній» із Папою Франциском. Загалом українських й італійських учасниць-матерів було близько п’ятдесяти із Риму,  Феррари,  Бергамо, Мілану, Серіате, Фоліньйо.

Один із духівників італійської спільноти матерів на початку Богослужіння зазначив, що попри відмінність учасниць молитовного руху в мові та літургійних традиціях, їх об’єднує молитва за своїх дітей. Відтак о. Петро Голіней, духівник української спільноти «Матері в молитві» в Італії, під час проповіді на Божественній Літургії наголосив на значенні хреста в житті людини, який пригадує нам про наше спасіння, адже він є знаком Божої любові. «Ця міжнародна спільнота  є надзвичайно важливою, бо виголошені молитви  матерів захищають дітей», - додав він.

Після Богослужіння учасниць відвідав владика Діонізій, апостольський екзарх для вірних українців візантійського обряду в Італії. Він звернувся до присутніх  із душпастирських словом, в якому розповів про історію Української Церкви на теренах Риму, зокрема й про будівництво собору Святої Софії. «Передусім я вітаю всіх учасниць спільноти «Матері в молитві» і вдячний їм за їх молитви. Молитва матері має велику силу, так само як молитва Богородиці за Ісуса. Пригадуємо, що  перше Ісусове чудо на весіллі в Кані Галилейській сталося за посередництвом Його Матері (Марія попросила, аби наповнили спорожнілий  посуду водою, яку Ісус Христос перетворив на вино). Тож молитва матері має силу перетворення. Бог через Богородицю виявляє Божу материнську любов», - навчав єпископ.

У коментарі для Департаменту інформації УГКЦ єпископ розповів про те, як молитва його матері вплинула на його подальше життя: «Молитва моєї матері вплинула на мій життєвий вибір і продовжує впливати. Вона померла ще в 2005 році і тепер я молюся за неї. Я знаю, що вона пам’ятає про мене, бо часто мені сниться. Своїми молитвами вона підтримувала мене в моєму покликанні, адже його я відчув ще будучи малим хлопцем».

Архиєрей переконаний, що саме матір навчає дитину молитися: «Близькість матері до дитини зароджується ще із молоком. Тому, коли дитина перебуває далеко від матері, вона гостро відчуває нестачу материнської присутності у своєму житті». Як каже владика Діонізій, раніше у світі існувало поняття «віртуального сирітства», а тепер навпаки – діти не приймають своїх матерів, які в певний період свого життя працювали закордоном. «Матері, працюючи в Італії, надсилають кошти дітям, за які вони часто купують житло або створюють бізнес. Та, коли мама на схилі літ повертається додому, то не раз чує: «Мамо, ще трішки попрацюйте, бо тут, в Україні, ви вже не заробите». Церква повинна задуматися над тим, як допомогти цим матерям. Про це я доповідав на Синоді Єпископів УГКЦ, а також в розмові із президентом Єпископської католицької конференції Італії, аби в перспективі створити дім, щоби такі матері, які не мають де бути, могли там мешкати. Бо вони часто відчувають самотність, через що трапляються й самогубства».

Як зазначила п. Лідія Викович, регіональний координатор спільноти «Матері в молитві», такий молитовний захід став  спільною ініціативою української  спільноти  спільно із координатором італійської спільноти. «Із італійською спільнотою матерів я познайомилася в 2015 році в Єрусалимі, під час подячної молитви провідників молитовного руху із різних країн, з нагоди двадцятилітнього ювілею. І вже наступного року наша українська спільнота їх відвідала разом із іконою Божої Матері «Милосердя двері» в місті Серіате», - розповіла вона. За її словами, такі молитовні зустрічі відбуваються зазвичай у неділю, раз на місяць, адже недільний день -  єдиний вихідний день для українських мігранток.

Додамо, молитовний рух «Матері у молитві» було засновано в Англії, в листопаді 1995 року. Він швидко поширився по всьому світі і  вже присутній у сотні країнах. Християнські лідери всіх віросповідань схвалюють, підтримують та благословляють цю ініціативу матерів. За ці роки було багато чудесних відповідей на молитви: звільнення дітей від наркотиків, повернення додому після багатьох років відсутності, покращення здоров'я дітей та стосунків у сім’ї та в школі. «Матері» не обмежуються тільки проблемами своїх родин. Вони долучаються в молитві до всіх потреб парафій, а також засилають молитовні прохання в різних наміреннях.

Руслана Ткаченко для Департаменту інформації УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...