АКТУАЛЬНО

Музей імені А. Шептицького у Львові відзначає 100-річний ювілей з нагоди відкриття експозиційних зал для глядача

Середа, 28 серпня 2013, 21:51
13 грудня 1913 року митрополит Галицький Андрей (Шептицький) урочистим актом передав Національний музей у Львові українському народові: глядачу відкрилися двері до експозиції музею. З цієї нагоди у Львові проведуть низку заходів. Про це сьогодні, 27 серпня, на прес-конференції повідомив директор Національного музею у Львові імені А. Шептицького Ігор Кожан.

Сам музей, за словами директора, був заснований 1905 році (у 2005 році святкували 100-річний ювілей з цієї нагоди). «Тоді, каже він,– його заклали як церковний,  з 1908 року він отримав свою назву – Національний музей у Львові. А 1913 року – вже відкрив свої експозиційні зали для глядача».

Цей музей, як зауважив Ігор Кожан,  зберігає культурний генофонд українців. «Національний музей у Львові є найбільшим музеєм в Україні і світі, який зберігає пам’ятки національної культури», – продовжив він.

Цей ювілей, за його словами, мав би стати подією номер один в культурному житті України. «Має бути розуміння від різних ланок державної влади, натомість від них якогось особливого відгуку не було. Відгукнулося Міністерство культури, якому ми підпорядковуємося: знаходимо від них певне розуміння і підтримку», – пояснив директор музею.

Як зауважив Ігор Кожан, всі заходи, які відбувалися в музей з 13 грудня 2012 року вже присвячувались цій знаменній річниці. Власне урочисте відзначення цієї дати, за словами директора, розпочнеться вже з 4 вересня.

Подаємо план заходів:

4 вересня, 16.00 – в Національному музеї у Львові відкриють чотири виставки: «Пам’яті Андрея Шептицького», «Покров пресвятої Богородиці: твори XV-XIX століття зі збірки Національного музею у Львові ім Андрея Шептицького», Історико-документальна виставка: Віра Свєнціцька(1913-2013) – відомий дослідник давньоукраїнського мистецтва, Бібліографічна виставка видань НМЛ (1908-2013).

4 вересня, 18.00 – в Львівські опері відбудеться з цієї нагоди урочиста академія.

10-15 вересня – в рамках Форуму видавців  в Національному музеї у Львові відбудуться презентації наукового каталогу «Літургійні покрови на чашу і дискос XV-XVIII століть (видання НМЛ)», альбому каталогу «Олена Кульчицька. Малярство.Графіка. Ужиткове мистецтво (видання НМЛ)», альбому каталогу творів Іванки Нижник-Винників (видання НМЛ).

25-27 вересня – відбудеться Міжнародна наукова конференція «Збереження і дослідження історико-культурної спадщини у музейних зібраннях: історичні, мистецтвознавчі та музеологічні аспекти діяльності». В її рамках проведуть такі секції: комплектування, збереження та популяризація музейних зібрань; дослідження музейних пам’яток, їх консервація та реставрація; особистості в історії музейної справи.

5 листопада – відкриття виставки «За записом часу: реставрація музейних пам’яток».

13 грудня – відкриття виставки «Західно-європейський рисунок XVI-XIX століття із фондів Національного музею у Львові.

Довідка

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького — національний художній музей, одна з найвизначніших в Україні скарбниць пам'яток вітчизняної культури і мистецтва. Знаходиться у Львові: основний корпус — за адресою проспект Свободи, 20, другий корпус — за адресою вулиця Драгоманова, 42 (Палац Дуніковських).

Фонди музею налічують понад 150 000 одиниць збереження, репрезентуючи вікові традиції розвою української національної культури

Предметом особливої гордості є найбільша й найповніша в Україні колекція середньовічного українського сакрального мистецтва XII-XVIII століть. Це ікони, скульптура, рукописи і стародруки, декоративна різьба, металопластика та гаптовані церковні тканини. Найбільш багатогранно у збірці музею представлена ікона XIV-XVIII ст., здебільшого з теренів Західної України.

Вартісні пам'ятки писемної культури зосереджені у збірці рукописів та стародруків, формування якої розпочалося від часу заснування музею. Основу збірки заклали зразки, подаровані митрополитом А.Шептицьким, а її поповнення на науковій основі було продовжене професором І.Свєнціцьким. Збагатили колекцію і дари діячів культури та просвіти, духовних осіб, а також скарби із збірок Ставропігійського інституту, Львівської Греко-Католицької Митрополії та Капітули, товариства «Просвіта», НТШ, Народного дому, Богословського наукового товариства, бібліотеки отців василіан, переданих до музею після 1939 року.

Гордістю музейної колекції є низка оригінальних творів Тараса Шевченка.

galinfo.com.ua/news/140741.html

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...