АКТУАЛЬНО

Неділя Божого Слова в Католицькій Церкві: УГКЦ заохочує до вивчення і поширення Святого Письма

Понеділок, 25 січня 2021, 13:52
24 січня 2021 року вся Католицька Церква вже вдруге відзначила неділю Божого Слова, яку встановив минулого року Святіший Отець Франциск для урочистого вшанування та поширення Святого Письма в Церкві. Відзначення цього дня має також екуменічне значення, зважаючи на те, що припадає на той самий період літургійного року, що й День діалогу між євреями й католиками і Тиждень молитов за єдність християн. З цієї нагоди Патріарша катехитична комісія УГКЦ підготувала цікаву підбірку корисних матеріалів для вивчення і поширення Біблії.

«Незнання Святого Письма – це незнання Христа» (св. Єронім)

Встановлення неділі Божого Слова є продовженням ініціатив догматичної конституції Другого Ватиканського Собору про Боже Об’явлення «Dei verbum» (1965) та Апостольського напоумлення «Verbum Domini», яке побачило світ після Синоду Єпископів на тему «Боже Слово в житті та місії Церкви» (2008). Ці документи та урочисте вшанування Святого Письма є великим поштовхом до його поширення, вивчення та глибшого пізнання.

УГКЦ долучається до ініціативи Папи щодо відзначення неділі Божого Слова. Зокрема, Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, під час вшанування першої неділі Божого Слова у 2020 році сказав: «Сьогодні вся Вселенська Церква намагається зрозуміти, яке місце для сучасного християнина в його духовному житті займає чи повинно займати Боже Слово. Тому я б хотів, аби всі ми, християни, сказали: "Без Божого Слова ми не можемо жити". Я закликаю вас щодня читати Святе Письмо».

А у проповіді в неділю Божого Слова цього року знову закликав до щоденного читання Біблії, незважаючи на обсяг прочитаного тексту: «Сьогодні, у цю неділю, коли ми бачимо Христа, який виходить на проповідь Божественного Євангелія, будьмо подібними до тих, хто прислухався до Його проповіді, а відтак прийняв у своє життя ту життєдайну силу Божого Слова, яке нам несе Син Божий як воплочене Слово Отця. Читаймо щодня Святе Письмо. Незалежно від того, скільки ми читатимемо (кілька стишків чи одну главу), матимемо контакт із Божим Словом, і з часом відчуємо, як та Божа сила повіє на нас, скріпить нас і почне перемінювати. Ми почнемо думати так, як промовляє до нас Боже Слово, почнемо жити так, як сьогодні нам каже Христос: "Покайтеся, бо Царство Небесне близько"».

Читати пропоповідь Блаженнішого Святослава в неділю Божого Слова (2021).

Для усіх, хто займається поширенням біблійного апостоляту,  неділя Божого Слова є особливою нагодою наголосити на важливості Святого Письма у житті як Церкви, так і кожної людини доброї волі, а також на необхідності його щоденного читання, роздумування над ним та молитві з Біблією.

«Катехитична скарбничка»
Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ

Як уже було згадано, з нагоди неділі Божого Слова Патріарша катехитична комісія УГКЦ опублікувала підбірку корисних матеріалів під назвою «Катехитична скарбничка», в якій представлено вклад цієї церковної структури до поширення та вивчення Святого Письма в УГКЦ впродовж останнього часу.

  • Найперше, це видання Святого Письма різних форматів, розміру шрифта і обкладинки.
  • Переклад та видання документів Святішого Отця та Папської Біблійної комісії:

Dei Verbum (Догматична конституція ІІ Ватиканського Собору про Боже Об’явлення)
Тлумачення Біблії в Церкві: Промова Його Святості Папи Івана Павла ІІ і Документ Папської біблійної комісії. – Львів: Свічадо, 2010, -147 с.
Слово Господнє (Verbum Domini) – Львів: Свічадо, 2011, – 176 с.
Біблія та мораль. Біблійні корені дій християнина. – Львів: Свічадо, 2012, – 200 с.
Радість Євангелія. – Львів: Свічадо, 2014, – 224 с.
Богонатхненність і правда Святого Письма. – Львів: Свічадо, 2019, – 192 с.

  • Для дітей запропоновано Біблію для дітей. «Нехай це адаптоване і легке для дитячого сприйняття видання допоможе дитині пізнати Бога, а читання Біблії для дітей разом з ними стане джерелом спільної молитви у сім’ї, нехай її зміцнює і об’єднує», – зазначають у комісії.
  • У вільному доступі усім охочим пропонується аудіокнига «Євангеліє від Марка» зі серії Молитовного читання для щоденного життя, яке має на меті скерувати в читанні (слуханні) Святого Письма, починаючи від текстів, які найчастіше використовуються для читання і молитви в християнській спільноті і в живому Переданні Церкви.
  • Також на ютуб-каналі Патріаршої катехитичної комісії є релігійні фільми на біблійну тематику. Зокрема, запрошуємо переглянути багатосерійні фільми «Слідами Христа» та «Павло з Тарсу». Завдяки катехитам УГКЦ з різних міст та країн цей ютуб-канал активно поповнюється відеокатехизами для дітей і дорослих. Основною темою залишається вивчення та пояснення Святого Письма.
  • Крім цього, нині ще триває переклад і видання повної україномовної версії шеститомного Міжнародного біблійного словника. Сьогодні вже вийшли друком 4 томи:

Міжнародний біблійний коментар, т. 1. Загальні та вступні статті
Міжнародний біблійний коментар, т. 2. П’ятикнижжя та історичні книги
Міжнародний біблійний коментар, т. 3. Повчальні та пророчі книги
Міжнародний біблійний коментар, т. 4. Євангелія та діяння апостолів

  • Впродовж декількох років Патріарша катехитична комісія організовує всецерковне молитовне читання Святого Письма за програмою євангельських читань. Для їх проведення були видані такі книжки зі серії «Коментарі до книг Святого Письма»:

У школі Матея (С. Фаусті, В. Канелла)
Євангеліє від Марка (Дж.Дзевіні, П.Дж.Кабра)
У школі Луки (С. Фаусті, В. Канелла)

І тепер ще й нова програма молитовного читання Святого Письма! Від свята Стрітення Господнього розпочинаємо програму молитовного читання та розважань над книгою Діянь апостолів «У школі апостолів». Запрошуємо усіх вірних нашої Церкви – особисто чи у спільнотах і біблійних гуртках –  до участі у цій програмі!

Чому варто долучитися до програми читань над книгою Діянь апостолів?

Послідовне читання цієї книги із відповідними коментарями та роздумами допоможе краще зрозуміти суть місії Церкви, і передусім — жити Божим Словом.

Книгу Діяння апостолів варто перечитувати, нею молитися і ділитися. Це особлива нагода відкривати динаміку віри і християнської надії, знаходити нові способи проповідування євангельської звістки і творити обличчя Церкви нового тисячоліття.

***

На сайті Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ є багато інших матеріалів на біблійну тематику. Це і катехитичні заняття, і презентації з коментарями, і тематичні статті. Поповнюється також поличка наших друкованих видань. Зокрема, нещодавно комісія вдруге перевидала книгу Джорджо Дзевіні «Біблія – "лист любові" Бога до людей».

Сьогодні кожна людина має доступ до різноманітних ресурсів вивчення Слова Божого. Впродовж останніх років значно побільшало україномовних видань про Святе Письмо, які, без сумніву, можуть допомогти кожному по-новому відкрити для себе Слово Боже і жити ним. Однак різні можливості для біблійної самоосвіти та великий вибір ресурсів часто ставлять нас перед вибором доброї релігійної літератури чи відповідного інтернет-ресурсу. Щоб допомогти зробити правильний вибір, на сайті комісії запропоновано найкращі видання та біблійні джерела. Їх можна знайти за цим посиланням:

Біблійна література та онлайн-ресурси

Нехай практика читання Святого Письма та використання різних можливостей для біблійної самоосвіти буде для кожного з нас щоденною потребою та джерелом молитви!

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Юлії Козіброди для Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...