АКТУАЛЬНО

Священник з парафіянином з Піттсбурга (США) рятують десятки дітей від війни

Вівторок, 29 березня 2022, 12:55
Звичайного чоловіка з Піттсбурга (штат Пенсильванія, США) війна в Україні застала вдома, і зараз він робить все можливе, щоб допомогти найуразливішим верствам населення.

Аллен Шервуд мав місію врятувати п’ятьох дітей з Києва, повідомляє WPXI. Відтак він і священник, також з Піттсбурга, допомогли витягнути десятки людей із зруйнованого війною регіону.

Аллен Шервуд і отець Джейсон Чаррон з Української Католицької Церкви Святої Трійці подорожували чотирма країнами, щоб відвезти 36 дітей (22 з них сироти) і шістьох дорослих з України в готель у Чеській Республіці.

Отець Джейсон Чаррон та його дружина Галина живуть у Карнегі (штат Пенсильванія, США), і виховують семеро дітей. Він є священником в Українській Католицькій Церкві з 2008 року. Нині служить у двох парафіях: парафія Пресвятої Трійці у м. Карнегі (штат Пенсильванія, США) та парафія Пресвятої Богородиці Неустанної Помочі у м. Вілінг (штат Західна Вірджинія, США), а також у двообрядній єпархії Піттсбурга. Протягом десяти років працював у сфері освіти на початковому, середньому та післясередньому ступенях.

В інтерв’ю EWTN News Nightly отець Чаррон пояснив: «Моя дружина знає людей в Україні. Тож ми зв’язалися з деякими людьми, так би мовити, на батьківщині».

Натомість Ален Шервуд прийняв рішення після зустрічі з українською дитиною на ім’я Карина, яка відвідала його сім’ю на Різдво.

«Вона сиділа у мене на колінах, і ми просто говорили про Різдво та інші речі. І я сказав їй: „Незалежно від того, де ти знаходишся в цьому світі, якщо щось піде не так, я допоможу тобі“. Я завжди буду поруч. Ось так все почалося», — розказав Шервуд для журналістів WPXI.

Шервуд надіслав електронного листа парафіянам у районі Піттсбурга після того, як вибухнули бомби біля сирітського будинку.

Невдовзі після надсилання перших повідомлень він отримав відповіді від сімей, які перебувають у процесі усиновлення дітей з того самого дитячого будинку щодо того, чи може він також вивести цих дітей.

Того ж дня, коли почалася війна, Алан кинувся до церкви, щоб сказати отцю Чаррону, що він повинен поїхати в Україну. Обидвоє полетіли до Польщі, де таксі їх відвезло до кордону.

«Коли ви наближаєтеся до кордону, ви переходите через нього, ви бачите це море людей, наскільки сягає око, людей, які шикуються в чергу, щоб втекти», — розповів отець Чаррон. «У тебе в животі з’являється таке відчуття: „Як я колись виберусь звідси?“ Коли я перетну цей кордон, я не знаю, що мене чекає». Після перетину кордону вони потрапили до дитячого будинку і змогли відвезти дітей-сиріт у безпечне місце в Литві.

Отець Джейсон Чаррон додав, як пощастило Україні, що Польща є сусідньою країною. «Католицька Польща зараз жива», — сказав він. «Показником цієї активності є те, як вони ставляться до своїх вдів і сиріт. Ми бачимо це в першому розділі Якова. Це міра справжньої релігії. Якщо ви подбаєте про вдів і сиріт».

Під час мандрівки Аллен Шервуд стикнувся з проблемою. Він зупинився у готелі в Чеській Республіці зі священником, дорослими та десятками дітей. Він хотів би привезти їх до Америки, але велика частина документів, необхідних для цього, включаючи ідентифікацію дітей, залишилася в Києві і, можливо, більше не існує.

Впродовж усього часу спільної подорожі Аллен Шервуд та о. Джейсон Чаррон дбали про те, щоб діти були в безпеці і щоб вони залишалися зі своїми законними опікунами, оскільки саме вони намагаються керувати процесом, який може продовжити їх усиновлення.

Дітям також може знадобитися допомога. Саме тому у Dollar Bank відкрито рахунок для пожертв для українських дітей-сиріт, які згодом потраплять до Піттсбурга.

Ви можете надіслати пожертви на адресу:

Dollar Bank
Український фонд опіки дітей-сиріт
P. O. Box 3500
Pittsburgh, PA 15230

Джерело: CNA
Переклад з англійської Пресслужби Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...