АКТУАЛЬНО

Пенсійний фонд «Покрова»: Церква, яка дбає про людину на всіх етапах її життя

Понеділок, 15 листопада 2021, 16:42
Їсти чи платити комунальні послуги? На жаль, солідарна система виплати пенсій сьогодні не може забезпечити гідну старість. Податки просто не покривають потреб Пенсійного фонду. Державної дотації теж не вистачає для гідних виплат.

Що маємо сьогодні: тільки статистика

Станом на початок 2021 в Україні нарахували 11,1 мільйона пенсіонерів. У пресслужбі Пенсійного фонду України кажуть, що 2,7 млн із них працюють. Пенсію від 2000 до 3000 гривень отримують станом на липень 4,2 млн українських пенсіонерів. Трохи заможніше живуть ще 2 мільйони. За даними Пенсійного фонду України, вони, в середньому, отримують 3778 грн. Відповідно до змін у законодавстві з 1 липня мінімальна пенсія зросла на 85 гривень, або на 4,8% – з 1769  до 1854 гривень. Такі виплати отримують понад 1 млн 700 тисяч пенсіонерів. Це – 60 гривень на день.

Що робити, аби завтра було інакше?

На сьогодні є кілька варіантів реформи пенсійної системи. Перший – солідарна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Тобто та система, яка діє сьогодні. Вона, власне, не працює. У Пенсійному фонді хронічний дефіцит грошей. 

Другий варіант – накопичувальна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. За цією ідеєю, роботодавець має перераховувати кошти на персональний пенсійний рахунок працівника.  Вже звідти, залежно від зібраної суми, будуть нараховувати пенсію. Цю ідею давно планують впровадити в Україні, але наразі вона теж не працює. Спершу прогнозували старт на 2021 рік, тепер обіцяють, що система запрацює у 2023-му.

Третій варіант – система добровільного недержавного пенсійного забезпечення. Йдеться про відкладання грошей на старість. Ця система є реальним вирішенням проблеми і добрим доповненням солідарної. Тобто пенсіонер отримуватиме 2 виплати. Сьогодні у нашій країні працює кілька десятків недержавних пенсійних фондів. Більшість з них ефективно функціонують навіть в періоди економічних криз. Їх дохід перевищує офіційний показник інфляції. Таким, зокрема, є Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова».

Давайте порахуємо ваші гроші

Приблизно 4 кави або одна не надто вибаглива вечеря у закладі харчування. Це коштує орієнтовно 200 гривень. Якщо щомісяця відкладати таку суму на накопичувальний пенсійний рахунок, можна розраховувати на 3850 гривень виплат у майбутньому. Принаймні такі дані генерує калькулятор пенсії на сайті Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова». У випадку, якщо кожного місяця впродовж 15 років зараховувати по дві сотні гривень, загальна сума з урахуванням відсотків перевищує 460 тисяч. НПФ «Покрова» є 3-м у рейтингу пенсійних фондів, що показали найбільшу дохідність за 1 квартал 2020 року. Вона становить 12,36%. Про це свідчать дані у звіті недержавних пенсійних фондів за 1 квартал 2020 року на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг. До речі, фонд не має обмежень щодо віку. Учасниками можуть бути як діти, так і пенсіонери. Тому можете почати рахувати свої гроші вже зараз.

Де і навіщо накопичувати гроші?

Згідно з інформацією Мінсоцполітики, добровільні пенсійні накопичення мають 5-9% від кількості українців. Решта – сподіваються на зміни у пенсійному законодавстві або взагалі не міркують на цю тему. Натомість Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» створений із соціальною метою – забезпечити гідну старість священникам та мирянам. Священнослужителі матимуть мінімальну пенсію від держави або не матимуть її взагалі. Схожа ситуація чекає на багатьох мирян. Тому Фонд пропонує подбати про гідну старість вже сьогодні. Він був заснований у 2008 році релігійною організацією КЕРІВНИЙ ЦЕНТР «ПАТРІЯРШОЇ КУРІЇ» УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ. Блаженніший Любомир Гузар напередодні створення Фонду зазначив, що «Покрова» покликана дбати про соціальний захист вірних Церкви. За 12 років діяльності організація не тільки зберегла, але суттєво примножила свої активи, вистоявши у кількох кризових періодах. Впевненість у надійності такого недержавного пенсійного фонду додає і той факт, що він заснований церковною структурою. Це означає, що  діяльність фонду базується не лише на вимогах закону, але і на християнських цінностях.

Як це працює?

Все починається із укладання договору. Далі вкладник періодично сплачує гроші. Їх зараховують на його індивідуальний пенсійний рахунок. Кошти інвестують в фінансові інструменти. До прикладу, кладуть на депозити, вкладають в облігації, акції, банківські метали чи інші активи. Так їх примножують і створюють інвестиційний прибуток. Свою додаткову пенсію вкладник отримує при настанні пенсійного віку або за 10 років до нього. Виплачують гроші щонайменше 10 років. Періодичність нарахувань визначає сам пенсіонер. Весь цей час залишок грошей на його рахунку продовжує рости. Водночас фонд не має обмежень щодо мінімальної суми внеску чи штрафів. Вкладник може внести навіть 1 гривню. Якщо не сплатили традиційний внесок – ніхто вас не насварить. До речі, відкладені гроші передаються у спадок.

Де гарантії вкладникам?

Вони є. Пенсійний фонд «Покрова» - це неприбуткова організація. Її не можуть визнати банкрутом, – повідомляють у фонді.  Загалом, у випадку ліквідації структури всі гроші учасників переведуть в інший фонд. Крім того, держава встановила жорсткі умови функціонування для недержавних пенсійних фондів. Все для захисту вкладів майбутніх пенсіонерів. Згідно з законом, є особлива процедура переведення коштів з одного пенсійного фонду в інший. Відтак їх втрата неможлива. Щоправда, і розірвати контракт до настання пенсійного віку не можна. Є варіант тільки перестати робити внески тимчасово або взагалі. У цьому випадку вже відкладені гроші, все рівно, продовжать працювати і щомісяця Ваша майбутня пенсія буде зростати. Є винятки, коли контракт дозволять розірвати і виплатять гроші достроково. Це можливо у зв’язку зі станом здоров’я, інвалідністю чи виїздом за кордон.

Де зберігають майбутні виплати пенсіонерів і як їх контролювати?

Контролювати сьогодні можна все. Гроші на пенсійному рахунку фонду «Покрова» – не виняток. У кожного вкладника є особистий кабінет на сайті Адміністратора пенсійного фонду. Там грошима можна керувати, контролювати як працює фонд і скільки коштів назбирали станом на сьогодні. Також можна цілодобово телефонувати на безкоштовну лінію консультацій за номером 0-800-501-925. Гроші зберігаються в АТ «ОЩАДБАНК». З цим банком Рада пенсійного фонду «Покрова» укладає договір на зберігання активів. Він і приймає внески на рахунок фонду, виплачує пенсії, зберігає активи у цінних паперах та контролює їх використання.

Як стати учасником фонду «Покрова»?

Все просто. Зайдіть на сайт організації http://pokrovanpf.com.ua/, дізнайтесь про фонд більше і заповніть онлайн заявку. Згодом майбутньому учаснику надсилають пакет документів і безкоштовно консультують телефоном. Після заповнення, потрібно надіслати підписаний пенсійний договір і пакет документів на вказану адресу. За детальною інформацією звертайтесь за телефоном: 0-800-501-925 або надішліть лист на електронну скриньку: [email protected].

Що про накопичувальну пенсійну систему каже українська влада?

До прикладу, міністр фінансів України Сергій Марченко зазначив, що без накопичень у недержавних пенсійних фондах, працюючим українцям не варто розраховувати на пенсію. Це він розповів в інтерв'ю виданню «Інтерфакс-Україна». За словами Марченка, все через старіння населення. Пенсіонерів більше, ніж тих, хто працює. Тому гроші «на старість» потрібно або відкладати самостійно, або чекати, коли держава запровадить систему накопичення. Нагадаємо, її запуск триває з 2013. У перспективі накопичувальна пенсійна система запрацює у 2023 році, щоправда, перш за все, для  працівників бюджетної галузі. Схоже припущення про колапс пенсійної системи висунув прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, Україна не зможе виплачувати пенсії через 15 років. Натомість прогноз Пенсійного фонду України трохи оптимістичніший. Там стверджують, що через 30 років лише третина українців зможуть отримувати державні пенсії. Відтак радять подбати про гідну старість вже сьогодні.

о. Іван Вихор,
Департамент інформації УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...