АКТУАЛЬНО

Популізм. Збайдужіння. Радикалізація суспільства. Основні тези зі Звернення єпископів УГКЦ щодо виборчого процесу в Україні

П'ятниця, 18 травня 2018, 11:34
Днями на Інформаційному ресурсі УГКЦ було оприлюднено Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ до вірних, українських політиків і всіх людей доброї волі щодо виборчого процесу в Україні. Попри те, що вибори відбудуться трохи менше, ніж рік, єпископи УГКЦ вже звернулися до українських політиків та майбутніх виборців із Зверненням, яким вони зазвичай звертаються напередодні самих виборів.

В документі єпископи застерігають від небезпек, які можуть трапитися з цього приводу. Ієрархи Церкви також дають настанови, як правильно підготуватися до виборчого процесу в Україні, як політикам, так і громадянам держави.

Пропонуємо ознайомитися з основними тезами цього документа.
 

Про вибори, які «стануть виявом або зрілості та відповідальності, або інфантилізму та легковажності»

  • Cаме зараз закладається фундамент і принципи того, як відбуватимуться вибори та яким буде їх результат.
  • Майбутні вибори слід розглядати в ширшому контексті дедалі більшого усвідомлення всіма українцями власної відповідальності «перед Богом, перед власним сумлінням, перед попередніми, нинішнім і прийдешніми поколіннями» нашого народу.
  • Ці вибори стануть виявом або зрілості та відповідальності, або ж, навпаки, інфантилізму та легковажності нас, як виборців і громадян. В обох випадках наслідки для країни та її майбутнього будуть дуже важливими.


Про небезпеки сучасних виборів

  • Першою небезпекою вважаємо дешевий політичний популізм. Поодинокі кандидати, зважаючи на війну, яка триває в країні, і непросту соціально-економічну ситуацію, не скупитимуться на щедрі передвиборчі обіцянки про швидке й безболісне вирішення всіх проблем…
  • Друга небезпека походить від нас самих і полягає у спокусі збайдужіння та знеохоченні виборців, у так званій «втомі»... Хочемо наголосити, що християнська чеснота витривалості в доброму є незамінною не тільки в особистому духовному житті, а й у суспільно-політичному.
  • Третя небезпека – це радикалізація суспільства, часто підсилена агресивними висловлюваннями та діями окремих осіб, які, прикриваючись патріотичними гаслами, закликають до насилля, зокрема із застосуванням зброї, та пропагують сліпу ненависть як засіб для вирішення внутрішніх проблем і викликів.
  • Не забуваючи ні на мить про жертву наших воїнів-захисників, нехай ніхто з нас не посміє легковажно поставитися до свого виборчого обов’язку. Навпаки – підходьмо до нього з усією серйозністю і відповідальністю.


Про свідомий вибір, вивчення виборчих програм, аналіз дотеперішніх дій кандидатів

  • Готуймося до виборів не в переддень їх проведення, а далеко наперед, уже на етапі першого знайомства з кандидатами через прискіпливе вивчення їхніх програм та, що ще важливіше, критичну оцінку їхніх дотеперішніх дій.
  • Для моральної впевненості у своєму виборі рекомендуємо виборцям перевірити, зокрема, пункти програми кандидата до органів державної влади, щодо таких напрямків: ставлення до християнських цінностей, наприклад до охорони людського життя від моменту зачаття до природної смерті; трактування інституту подружжя як нерозривного союзу чоловіка і жінки; російської агресії і захисту територіальної цілісності нашої Батьківщини.
  • Важливими є питання соціальної справедливості – захисту найбільш вразливих верств народу та пропозиція конкретних і реалістичних кроків для змін на краще в нашому суспільно-політичному житті. Тож приглядаймося до кандидатів і щиро запитуймо самих себе та їх: чи справді вони люблять Україну і народ, який претендують представляти?   


Про реформу виборчого законодавства

  • Компетентні державні структури повинні створити на всіх етапах виборчих перегонів належні умови чесності, прозорості та об’єктивності.
  • Закликаємо народних обранців ухвалити таку виборчу реформу, яка б дозволила Парламентові стати справді представницьким органом усіх громадян країни та дала можливість найдостойнішим політикам і політичним силам потрапити до нього внаслідок чесного і прозорого змагання.


Про чесні перегони, непідкупність виборців, неупереджені ЗМІ

  • Рішуче відкидаємо і засуджуємо будь-які спроби підкупу виборців і членів виборчих дільниць. Такі злочинні дії, поза кримінальною відповідальністю, яку тягнуть за собою, є з моральної точки зору важким гріхом і актом зневаги гідності як поодиноких громадян, так і всього народу!
  • Закликаємо політичні сили та кандидатів не організовувати проплачених мітингів, а виборців не брати в них участі, бо такого роду заходи… є, радше, способом маніпуляції суспільною думкою через зловживання тяжким матеріальним становищем громадян і явним прикладом корупції.
  • Представників засобів масової інформації закликаємо служити Істині, не ставати знаряддям обману чи маніпуляції виборцями, але об’єктивно та неупереджено представляти кандидатів, висвітлювати їхні програми та оцінювати їхні дії, сприяючи таким чином утвердженню правди та даючи свідчення гідного виконання своїх професійних обов’язків, за найвищими стандартами журналістської етики.
  • Наполегливо закликаємо кандидатів на високі державні посади не сприймати владу як інструмент вирішення своїх бізнес-проектів, кланових інтересів чи фінансового забезпечення себе і своєї родини.
  • Державна влада покликана бути не засобом для особистої наживи, а способом служіння рідному народові, спільному благу та захисту прав і свобод кожного мешканця нашої Богом благословенної землі.  


Про усильну молитву за чесні та справедливі вибори 2019 року

  • Проголошуємо період усильної молитви за чесні та справедливі вибори 2019 року. Закликаємо душпастирів, богопосвячених осіб і мирян УГКЦ молитися, особисто та спільно, у наміренні прийдешніх виборів (до молитов за Україну, які ми здійснюємо щодня о 21:00, просимо додати в понеділок моління за вибори 2019 року. Після кожної недільної та святкової Літургії, перед молитвою «Боже великий, єдиний», заохочуємо спільно помолитися один раз «Отче наш», «Богородице Діво» і «Слава Отцю…» за чесні та справедливі вибори в Україні наступного року).

 

Департамент інформації УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...