АКТУАЛЬНО

Привітальне слово кардинала Петера Ердьо до східних католицьких єпископів

П'ятниця, 10 вересня 2021, 19:16
Своє привітальне слово угорський кардинал Петер Ердьо виголосив перед східними католицькими єпископами Європи 5 вересня 2021 року в Будапешті.
Кардинал Петер Ердьо Кардинал Петер Ердьо

Високопреосвященні та преосвященні, блаженніші владики! Шановні брати в єпископстві!

Традиція проведення щорічної Зустрічі східних католицьких єпископів Європи зародилася в 1997 році в Ніредьгазі, Угорщина. У ті роки багато Східних Католицьких Церков після довгих десятиліть переслідувань і підпільного існування ще переживали нелегкий період відродження. З одного боку, ці Церкви були багаті на героїчні свідчення мучеників та ісповідників, з іншого - їм довелося відновлювати своє інституційне та літургійне життя. Усе це відбувалося надзвичайно швидко, але не без конфліктів; у деяких країнах це були конфлікти з місцевими православними Церквами чи навіть всередині самої католицької громади. Необхідно було заново відкрити східну та католицьку ідентичність кожної Церкви, яка сьогодні називається Chiesa sui iuris. В останні десятиліття перед усіма нами, східними католиками і католиками латинського обряду, постала потреба визначення наших відносини з націями та національними культурами. В останні роки комунізму із Заходу лунали заклики, які, створювалося враження, обстоювали релігійність і національні настрої.

Ці обставини, звичайно, зумовили ослаблення комуністичного інтернаціоналізму, який принаймні офіційно хотів створити новий тип людини: соціалістичну, або, як дехто казав, радянську, людину.

Зовсім недавно, після розпаду системи, із того ж Заходу доносяться інші голоси, які кажуть, що про націю та релігію слід забути і, можливо, потрібно створити ще один - новий  - тип людини.

Наша місія пропагує не політичні течії чи моду, а самого Ісуса Христа. Він не хотів скасувати народи і нації, натомість бажав їх зробити своїми учнями. Як сказав святий папа Іван Павло ІІ в повчанні Ecclesia in Europa, нашому континенту притаманні різні національні культури, які, однак, мають міцний спільний елемент - християнство. Наша віра робить можливим не тільки мирне співіснування між народами, а й особливе братство, яке і сьогодні може єднати народи нашого континенту і послужити справжньою основою європейської ідентичності. Ця ідентичність, якщо є справді християнською, не відділяє нас навіть від народів інших континентів, бо є відкритою, однак має конкретний зміст.

Особливо радісною для мене стала можливість привітати східних католицьких єпископів в Угорщині. Наша країна справді покликана служити мостом між Сходом і Заходом. Чисельна присутність східних католиків на цьому Міжнародному євхаристійному конгресі є сильним посланням. Церква - єдина і неповторна, тому що всі ми є учнями Ісуса Христа і живимося Його Тілом, яке є справжнім духовним кормом в Євхаристії.

Просимо євхаристійного Христа, щоб ми могли стати діяльним знаком єдності та Його спасенної присутності для всього світу.

Дякую за вашу присутність!

Переклад Секретаріату Глави УГКЦ в Римі

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...