АКТУАЛЬНО

Привітання Блаженнішого Святослава усіх вірних та людей доброї волі, які святкують Різдво Христове 25 грудня

Субота, 25 грудня 2021, 12:48
Надсилаючи свої щирі вітання нашим братам і сестрам, що сьогодні святкують Різдво Христове в Україні та поза її межами, хочу звернути особливу увагу на слова, якими хори ангелів звіщають світові радісну вістку про народження Месії. Споглядаючи беззахисне Немовля, покладене у вифлеємських яслах, вони прославляють Творця урочистим піснеспівом: «Слава на висотах Богу і на землі мир людям Його вподобання» (Лк. 2, 14).
Фото lviv1256.com Фото lviv1256.com

У цьому ангельському благовісті мир є дарунком тим, хто намагається жити відповідно до Божого задуму, узгоджувати свої дії з Його заповідями, керуватися у власних рішеннях Його волею – Йому подобатися. Мир, який Господь дарує нам у таїнстві воплочення, є плодом Божої справедливості, виявленої світові в народженні Спасителя: Бог приходить до людини, щоб відкрити їй шлях до Царства вічної любові. Його справедливість проявляється в батьківському милосерді: не толеруючи гріха, Творець схиляється до зраненої гріхом людини, щоб запропонувати їй зцілення.

Виклики, що сьогодні постали перед глобальною людською спільнотою та загрожують миру й добробуту всього людства, вимагають від нас єдності у протидії будь-яким проявам зла. Коли ми разом скеровуємо власні погляди й серця до вифлеємських ясел, світло надії долає непроглядну темряву ночі, розсіює байдужість і ворожнечу, освітлює шлях. Виклики та загрози, що сьогодні стоять перед нашою Батьківщиною, вимагають від нас – понад усе! – відповідності Божій правді, Його вічним і справедливим законам. Об’єднуючись навколо Істини та керуючись у своїх рішеннях і діях відданістю справедливості, ми закладаємо міцні основи нашого суспільного життя, не залишаючи ворогові жодних можливостей.

Споконвіків зло безжалісно скеровує свої потуги проти людської солідарності, якої потребує добро, ослаблюючи тим самим окрему людину та весь людський рід. Воно не втомлюється розділяти, щоб нав’язувати власне ярмо.

Стоячи в оточенні численних небезпек, сьогодні, як ніколи, нам потрібні злагоджені зусилля та віддана співпраця на благо рідного народу, здатність об’єднатися, щоб обстояти наше право на квітуче майбуття, а не поглиблення розколів та непорозумінь. Лише коли ми забудемо про давні чвари й об’єднаємося навколо захисту спільного блага для всього народу та нашої держави, зможемо вистояти, бо ж, як навчав Спаситель, «кожне царство, розділене в собі, запустіє, і кожне місто чи дім, розділені у собі самому, не встояться» (Мт. 12, 25).

Тому в особливий спосіб запрошую сьогодні вас, дорогі в Христі, усією нашою вселенською родиною долучитися до молитви за мир для світу та зокрема для нашої країни, за пошук єдності та порозуміння, за справедливість і неупередженість наших судів, за верховенство права в Українській Державі, за застереження від спокуси вибіркової справедливості та політично вмотивованих судових рішень, за дотримання засадничих цінностей і принципів народовладдя, за злагоду та смиренну мудрість серед тих, кому Господь довірив вести наш народ крізь часи грізних випробувань, за спільну відповідальність одне за одного та за наш рідний край.

Нехай Боже Дитя, що тієї пам’ятної ночі у Вифлеємі об’єднало навколо ясел і мудреців, і убогих пастушків, а згодом і все людство, дарує нам сьогодні сили й мудрості не стати заручниками наших роздорів і непорозумінь, але спільними зусиллями і надалі відважно творити справедливе суспільство на засадах поваги до гідності кожної людини, з сердечною відданістю людській солідарності й турботі про спільне благо.

† Святослав

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...