АКТУАЛЬНО

Привітання від Апостольського нунція з нагоди презентації рекомендаційного листа

Вівторок, 21 вересня 2021, 20:36
21 вересня 2021 року в Київській Трьохсвятительській духовній семінарії після вручення Блаженнішому Святославу рекомендаційного листа Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Вісвальдас Кульбокас звернувся до Глави УГКЦ, священничої спільноти, викладачів та семінаристів семінарії з цим привітальним словом.

Ваше Блаженство Святославе Шевчуку, Верховний Архиєпископе Києво-Галицький, високопреподобний протопресвітере Петре Жуку, ректоре семінарії, шановні семінаристи, брати та сестри!

Кілька хвилин тому був зачитаний урочистий лист, у якому Державний секретар Святішого Отця Франциска кардинал П’єтро Паролін звернувся до Блаженнішого Святослава Шевчука, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, представивши мене новим Апостольським нунцієм в Україні.

Я добре знаю, що в Українській Греко-Католицькій Церкві у Вас є традиція надавати Верховному Архиєпископу титул «Отець і Глава» вашої Церкви. Тож коли Державний секретар від імені Верховного Понтифіка звертається до Верховного Архиєпископа, та, фактично, звертається до всієї Української Греко-Католицької Церкви з проханням прийняти мене як представника Святішого Отця в Україні. Тому через Отця і Главу вашої Церкви він просить про це всіх вас, присутніх тут, і конкретно також вас, семінаристів семінарії Трьох Святителів.

Моя головна місія, як Апостольського нунція, полягає у сприянні ефективній єдності духу та дій між Святішим Отцем як Верховним Понтифіком Вселенської Церкви, та католицькими пасторами та вірними певної країни. В цьому випадку мова йде про Україну, і рекомендаційний лист, який був щойно прочитаний, адресований Блаженнішому Святославу Шевчуку, тоді як подібний лист також був надісланий до Конференції Єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні, тобто до Католицьких Єпископів латинського обряду.

Місце, де відбувається сьогоднішнє святкування, є дуже важливим для цього акту. З одного боку, все відбувається в контексті відкриття навчального року семінарії. Що означає новий цикл виховання молоді, майбутніх священників Української Греко-Католицької Церкви. А Церква покликана бути завжди молодою, сучасною. Депозит віри завжди залишається незмінним, але завдяки вивченню він збагачується нашим більш повним, точним розумінням. Також принципи духовного життя завжди однакові, але ми покликані розуміти їх новими очима та пояснювати їх сучасним людям за допомогою способів, ініціатив та мов, що підходять сучасній людині.

Тому ми ніколи не можемо сказати: "Досить, Церква вже така, яка є"! Ні! Церква продовжує зростати завдяки нашій молитві та нашій праці! Тому́ ми всі маємо виконати місію, і, можливо, ніхто не зможе точно пояснити, як це зробити. Отже, ми маємо покликання та місію, - і тут я маю на увазі передусім себе самого, - уважно вивчати та розуміти речі та ситуації, просити світла та натхнення Святого Духа, а потім говорити та діяти з великою вірою та великою любов’ю.

З іншого боку, сама назва вашої семінарії пов'язана із Трьома святими ієрархами Церкви: Василієм Великим, Григорієм Богословом та Іваном Золотоустим.

Знаєте, перед від’їздом в Україну у базиліці Святого Петра в Римі я ходив помолитися перед мощами святого Григорія Богослова, святого Івана Золотоустого, а потім також святого Йосафата. У базиліці Святого Петра відсутні мощі лише святого Василія.

У будь-якому разі вищезгадані святі ієрархи є великим прикладом для мене і для всіх нас щодо того, як оберігати Церкву.

Церкву називають Дівою-Матір’ю, бо вона зберігає свою віру чистою та без єресей. На цьому полягає дівочість Церкви, і ми покликані її захищати. Ми покликані захищати віру також шляхом вивчення, роздумів та ділом проголошення Євангелія.

Читайте також: «Глава УГКЦ прийняв рекомендаційного листа від Апостольського нунція в Україні архиєпископа Вісвальдаса Кульбокаса»

Крім того, ті ж три ієрархи є прикладом великої мужності. Наприклад, ми всі пам’ятаємо, як Іван Золотоустий казав вірним, а також імператорам та імператрицям: мені потрібні не оплески людей, а лише оплески Ісуса Христа; тому я проголошуватиму правду, і мене ніхто не зупинить.

Вважаю, що в душі ми всі хочемо наслідувати приклад святих ієрархів. Але, як Ісус говорив апостолам, дух готовий, але плоть слабка. Чувайте і моліться! (пор. Мт. 26,41).

Тому я сам молюся за свою місію, але також прошу молитви всіх вас, щоб із великим натхненням і мужністю виконати доручене мені завдання.

Нехай всемогутній і милосердний Господь оберігає нас і благословить усіх нас!

† Вісвальдас Кульбокас,
Апостольський нунцій в Україні

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...