АКТУАЛЬНО

Про найважливіші моменти із життя УГКЦ в Австралії

Субота, 21 січня 2017, 10:35
Газета Церква і Життя згадує найважливіші події, які відбувалися цього року у Єпархії Української Греко-Католицької Церкви Австралії та Нової Зеландії.

Історичний момент. Переклад Катехизму УГКЦ англійською мовою

Цього року відзначається п’ять років від виходу Катехизму УГКЦ "Христос – наша Пасха" українською мовою. Після представлення Катехизму розпочався процес його перекладу іншими мовами, щоб послужити вірним УКГЦ у різних країнах світу. У 2016 році друком вийшло перше видання Катехизму англійською мовою.

Презентація в Австралії першого в історії УГКЦ англійського видання Катехизму "Christ Our Pascha: Catechism of the Ukrainian Catholic Church" відбулася 8 жовтня в Сіднеї. Окрім вірних та духовенства УГКЦ, на ній був присутній Архиєпископ Сіднея Ентоні Колін Фішер.

Над створенням англомовного видання працював зокрема владика Петро (Стасюк), який очолює Катехитичну комісію,  сестра Луїза Цюпа та о. Тарас Барщевський, а також отці з Канади і Америки.

Як зазначила Маруся Яроцька, голова Єпархіальної пасторальної ради, вихід збірника є подією світового значення. Зараз є дуже багато мішаних  подружжів і родин, тому діти не дуже добре володіють українською мовою. Таким чином Церква стає ближчою до парафіян, коли говорить їхньою мовою.

Катехизму "Христос – наша Пасха" був гарно сприйнятий як віруючими, так і священством, розповіла п. Яроцька: “Латинники дуже зацікавилися нашим Катехизмом, про що там ідеться та корені нашої віри”.

Придбати "Christ Our Pascha: Catechism of the Ukrainian Catholic Church" можна в інтернет-книгарні:http://www.mustardseed.org.au/

Нові обличчя. Висвячено трьох нових священиків

Єпархія УГКЦ Австралії Нової Зеландії та Океанії  цього року поповнилася трьома новими священиками: отцем Джастіном МакДоналдомРичардом Чарлвудом та Вільямом Лоренсом.

У лютому в парафіяльному храмі Покрови Пресвятої Богородиці в Брісбені зі словами “Божественна благодать, що завжди недужих оздоровляє і те, чого їм бракує, додає, поставляє благовійного диякона Вільяма в пресвітери” владика Петро Стасюк поставив у пресвітери найновішого священика єпархії Вільяма Лоренса.

У квітні у храмі Святого Івана Хрестителя в Перті відбулося поставлення в пресвітери диякона Річарда Чарлвуда. “Отець дуже інтенсивно працює, викладає Катехизм, проводить лекції на релігійні теми”, – розповіла Маруся Яроцька.

У травні в сан пресвітера був рукоположений диякон Джастін МакДоннел. Святе таїнство відбулося у катедрі Святих Петра і Павла у Північному Мельбурні. Під час Служби Божої був присутній єпископ УГКЦ Венедикт, який у той час перебував із візитом у Австралії. Отець-душпастир проводить багато часу з парафіянами у Гобарті, Тасманія.

Стосовно висвячення нових священників Маруся Яроцька наголосила: "Це дуже велика допомога в душпастирській роботі, ми отримуємо багато позитивних відгуків про роботу наших нових священиків".

На сьогодні в епархії УГКЦ Австралії та Нової Зеландії служать 24 душпастирі.

Окрім рукоположення священиків, в єпархії відбулася низка адміністративних змін. До Канберри було призначено отця Володимира Калинецького. З України повернувся отець Ігор Головко і його було призначено до Перту. Отця Браяна Келті призначено адміністратором Мельбурнської парафії. За довгорічну роботу отцю Зенону Рацькому було надано сан старшого пресвітера.

Святий Рік. Двері милосердя та подорож образу чудотворної ікони

Відповідаючи на заклик Святішого Отця Франциска, Папи Римського, та взявши до уваги рішення Синоду Єпископів УГКЦ, 2016 рік було проголошено Роком Божого милосердя.

Упродовж цього Ювілейного року УГКЦ разом з усією Вселенською Церквою намагалася краще пізнати і пережити таїнство Божого милосердя, щоб стати дієвим знаком і знаряддям Божого милосердя в нинішньому світі.

“Святий рік – це час покаяння і навернення. Це Рік відвернення від нас Божого гніву і призивання над усім народом Божої милості й милосердя”, – наголосив у своєму Посланні з нагоди проголошення Року Божого милосердя Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ.

У березні владика Петро розпочав Рік Божого милосердя в нашій єпархії. Символічні Двері Божого милосердя були відкриті в Мельбурні, Сіднеї, Канберрі та Перті. Згідно з традицією Церкви, кожен, хто висповідається, прийме Святе Причастя і з вірою пройде крізь ці Двері, зможе отримати повний відпуст гріхів.

На початку цього Року на прохання Святішого Отця Франциска українська стародавня ікона Богородиці – Двері милосердя з міста Ярослав у Польщі, була перевезена до Ватикану. Ярославська ікона вважається чудотворною та коронована коронами святого Папи Івана Павла ІІ 1996 року. Саме Ікона "Милосердя двері" стала офіційною іконою Року Божого милосердя.

У катедральному храмі в Мельбурні був встановлений образ ікони "Милосердя двері". Упродовж року мандрівна ікона перебувала в Джілонгу, Ардірі, Нобл Парку, Водонзі, Хобарті та інших парафіях єпархії.

Окрім встановлення символічних Дверей милосердя та мандрівного образа ікони Матері Милосердя, упродовж року в церквах читали урочисту молитву до Богородиці та проводилися навчання про милосердя.

Гість року. Візит єпископа Венедикта

Цього року, на запрошення владики Петра, Австралію відвідав Єпископ-помічник Львівський УГКЦ Венедикт (Алексійчук), голова Літургійної комісії Патріаршої курії УГКЦ. Перший візит архиєрея на зелений континент тривав три тижні із 20 травня по 9 червня.

Подорож єпископа відбувалася в рамках Року Божого милосердя. Владика відвідав парафії Аделаїди, Перта, Мельбурна, Джилонга, Ардіра, Сіднея, Брісбена, Канберри. Під час свого перебування в Австралії владика  зустрівся з парафіянами, провів триденні реколекції у Мельбурні та Сіднеї, а також єпархіальні реколекції у Воррбортоні, Вікторія.

"Його візит нас дуже духовно підніс і підкріпив", – розповіла пані Яроцька.

Рука допомоги. Гуманітарна допомога Україні

Єпархія послідовно підтримувала та підтримує численні гуманітарні проекти в Україні. Вона надає як грошову, так і матеріальну допомогу сиротинцям, українським воїнам і навчальним закладам.

Церква надсилає теплий одяг для нужденних в Україні, підтримує звернення за грошовою допомогою. Австралійська єпархія також фінансово підтримує будівництво церков в Україні.

Єпархія матеріально підтримала видання в Україні роману "Митрополит". Книга письменника Миколи Оттова присвячена пам’яті народного духівника, будівничого Української Церкви  – Митрополита Галицького Андрея Шептицького.

Також єпархія активно співпрацює з Українським католицьким університетом у Львові, зокрема надає фінансову допомогу в створенні Школи реабілітаційної медицини, яка готуватиме фізичних терапевтів та ерготерапевтів.

Серед інших подій 2016 року слід відзначити пожвавлення життя української парафії в Новій Зеландії. "Церковна громада там розквітає зокрема завдяки отцю Ігорю Коліснику, який проводить дуже активну роботу з новоприбулими", – розповіла голова Єпархіальної пасторальної ради. Також вона зазначила, що важливим було те, що всі парафії не лише вистояли, а й вели активну роботу, в результаті якої багато молоді прийняло першу Євхаристію.

catholicukes.org.au

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...