АКТУАЛЬНО

Про Волинь маємо говорити в першу чергу як християни

Четвер, 27 червня 2013, 14:21
Тільки такий підхід сприятиме примиренню між двома народами, - переконаний Предстоятель УГКЦ Святослав (Шевчук).

Цими днями Польщу відвідує верховний архієпископ Святослав, предстоятель Української греко-католицької церкви. Візит ієрарха приурочений річниці Волинської трагедії. Владика закликає поляків та українців подивитися на події 70-річної давнини з християнської точки зору. Про своє бачення примирення між двома країнами він розповів в інтерв’ю Польському Радіо.

Нагадаємо, що Волинська трагедія – це масові вбивства поляків, здійснені протягом 1943–1944 років, зокрема, Українською повстанською армією на території колишнього Волинського воєводства, а також Львівщини, Тернопільщини і Станіславщини міжвоєнної Польщі. Ці події переважна частина польських істориків називає геноцидом польського народу, а українських – обопільним конфліктом або війною.

За підрахунками польських дослідників, під час цієї трагедії загинуло близько 100 тисяч поляків, до 15 тисяч українців, а також представники інших національностей. У 2009 році польський Сейм визнав вбивства на Волині трагедією, що мала «характер етнічної чистки» та «ознаки геноциду». У резолюції, прийнятій 20 червня 2013 року, польський Сенат вжив окреслення «етнічна чистка, що мала ознаки геноциду».

Запрошуємо послухати аудіофайл!

Польське радіо

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...