АКТУАЛЬНО

Підсумковий комунікат 21-ї Зустрічі східних католицьких єпископів Європи

Понеділок, 18 червня 2018, 16:01
Від 14 до 17 червня в єпархії Лунгро для італо-албанців континентальної Італії проходила щорічна Зустріч східних католицьких єпископів Європи. Захід проводився в м. Ренде на запрошення владики Донато Оліверіо, місцевого єпархіального єпископа, за сприяння Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE) і став частиною підготовки до відзначення першого 100-річчя від заснування єпархії Лунгро (була заснована 13 лютого 1919 через проголошення Апостольської конституції папи Венедикта XV «Catholici Fideles Graeci Ritus»).
Зображення 1 / 13 Використовуйте клавіші для перегляду

Підсумковий комунікат 21-ї Зустрічі східних католицьких єпископів Європи
Італія, Лунгро, 14-17 червня 2018 року

Так нехай позначається на нас світло обличчя Твого,
щоб ми, ходячи в ньому,
побачили світло неприступної Твоєї слави  
(Архиєрейська Літургія).

Від 14 до 17 червня в єпархії Лунгро для італо-албанців континентальної Італії проходила щорічна Зустріч східних католицьких єпископів Європи. Захід проводився в м. Ренде на запрошення владики Донато Оліверіо, місцевого єпархіального єпископа, за сприяння Ради Єпископських Конференцій Європи  (CCEE) і став частиною підготовки до відзначення першого 100-річчя від заснування єпархії Лунгро (була заснована 13 лютого 1919 через проголошення Апостольської конституції папи Венедикта XV «Catholici Fideles Graeci Ritus»).

Головною темою Зустрічі, що складалася з кількох робочих сесій, було «Обличчя Східної Церкви. Богослов’я – Канонічне право – Літургія». Різноманітні доповіді визначали ритм робочих днів і сприяли роздумам над окремими темами життя Східних Католицьких Церков Європи в наш час, зокрема: «Єпископ, Отець, Глава і Суддя. Деякі основні аспекти нового подружнього процесу» (Motu Proprio Mitis et misericors Iesu); «Літургія та ідентичність між вірністю і відновою»; «Божественна Літургія породжує нову людину»; «Особливі риси ідентичності Східної Церкви. Етнічність і приписання до Церкви свого права»; «Спільна дисциплінарна спадщина. Між’єпархіальне партикулярне право і відчинені двері: внесок Італо-Албанської Церкви в екуменічний шлях». 

Зустріч розпочалася пополудні 14 червня урочистою Вечірнею в катедральному соборі Святого Миколая з Мир в м. Лунгро, наповненого по вінця вірними. Разом з єпископом та духовенством єпархії молилися кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков, і кардинал Анджело Баняско, президент CCEE, єпископи Калабрійської Єпископської Конференції, а також численні представники місцевої влади та війська. Присутній Апостольський нунцій в Італії, Архиєпископ Еміль Поль Черріг, оголосив послання Папи Франциска, в якому Святіший Отець «висловлює щире задоволення цінною ініціативою, скерованою на поглиблення важливих аспектів ідентичності й місії Східних Католицьких Церков» і передає побажання, щоб ці дні досліджень «зміцнили вузли єдності й сопричастя між пастирями, даючи їм подальший відважний імпульс для нової євангелізації Європейського континенту».

Присутні єпископи розглядали тему обличчя Східної Католицької Церкви з різних перспектив: від історичної до літургійної, від дисциплінарної до екуменічної. Результатом роботи стало розуміння, що лише щоразу більша вірність і свідомість власної ідентичності Східної Католицької Церкви у світлі Другого Ватиканського Собору уможливлює кращі свідчення, переконливість і душпастирську відповідь на актуальні виклики Європейського континенту і справжній обмін скарбом християнського Сходу в серці Вселенської Церкви.  

Щоденне спілкування впродовж цих днів дало також змогу донести до сердець і виявити в молитві проблеми, страждання численних вірних східних католиків в Європі: зокрема йдеться про драму війни в Україні, труднощі Східних Церков, які, попри все це, стараються жити Христовим Євангелієм і прагнуть надалі  звіщати його людям доброї волі.  Роздуми над обличчям Східної Католицької Церкви увиразнили наявність у її громадах душпастирського потенціалу та духовних скарбів, якими вони бажають ділитися з усією Церквою. Східні Католицькі Церкви в Європі є не закритими, а навпаки – відкритими до проблем і страждань численних переслідуваних християн, особливо братів, які на Близькому Сході живуть своєю вірою, засвідченою кров’ю мучеників сьогодення. Тому єпископи, учасники Зустрічі, долучаються до молитви 7 липня ц. р. в Барі, яку заповів Папа Франциск і в якій візьмуть участь численні католицькі й православні патріархи, щоб засвідчити прагнення миру і справедливості для цієї землі, любленої і відвіданої Богом, котра, проте, довший час зазнає знущання, насильства й руйнації з боку людей, що нехтують власною гідністю і гідністю інших, часто перетворюючи її на обмінну монету, щоб догодити нікчемним інтересам регіональних або світових потуг. Владики запевнили в близькості також численних мігрантів, змушених покинути власну домівку і звичний спосіб життя в пошуках кращих умов; а спільнотам, які їх приймають, висловили щиру вдячність.  

Упродовж днів Зустрічі, окрім робочих засідань, відбувалися також подорожі до важливих місць віри в Калабрії: до санктуарію Святого Франциска з Паола, покровителя Калабрії і всіх людей моря; до дієцезіального музею «Codex Purpureus» калабрійського міста Россано, де владики захоплювалися відомим кодексом VI століття; до двох парафій єпархії Лунгро – Внебовзятої Марії у Фашінетто та Святого великомученика Димитрія в Сан Деметріо Короне, де були відслужені Божественні Літургії.

Зустріч завершилася в неділю, 17 червня, Архиєрейською Божественною Літургією в катедрі Святого Миколая з Мир у Лунгро. Різноманітні богослужіння дали нагоду молитися з місцевими спільнотами грецькою, італійською та албанською мовами. Це були моменти усильної молитви за Церкву Лунгро.

Наприкінці Зустрічі архиєреї, які брали в ній участь, висловили сердечну подяку передусім Папі Францискові за його слова заохоти, а також Конгрегації для Східних Церков, зокрема її префекту - кардиналу Леонардо Сандрі, секретарю -  Архиєпископові Цирілу Василю, і підсекретарю - преп. о. Лоренцо Ларуссо, OP. Конгрегація часто надавала персональну та фінансову підтримку Церкві в Лунгро і всім Східним Католицьким Церквам. Подяка була скерована також до CCEE, представленій кардиналом Анджело Баняско, який стежив за роботою, виявляючи велике зацікавлення та виступаючи із влучними промовами. Вдячність лунала рівно ж для Італійської Єпископської Конференції за надану підтримку для успішного перебігу Зустрічі. Особлива подяка була скерована єпархії в Лунгро, зокрема владиці Донато Оліверіо і всім священикам, дияконам і мирянам, які сприяли доброму перебігу Зустрічі. Це - початок відзначення 100-річчя: усі присутні висловлювали побажання та молитовні прохання, щоб Господь і надалі благословляв цю Східну Католицьку Церкву в серці континентальної Італії, яка завжди відкрита до проповідування Христового Євангелія.

У Лунгро об’явила своє обличчя Церква, відновлена Святим Духом, преображена милосердною присутністю Небесного Отця, яка ясніє у своєму житті та у своїх ділах добротою і любов’ю Христа-Відкупителя. На завершення Зустрічі єпископи віддали в руки Богородиці Марії, прославленій в Її іконі «Achiropita» (Нерукотворна), плоди своєї роботи, щоб Вона занесла їх до Божого престолу. 

Більше фото:  photos.app.goo.gl/T77Lt3Z3bvDwr2nZA

Секретаріат Синоду Єпископів УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...