АКТУАЛЬНО

Серце «Міста Марії» в Україні пронизує облога

П'ятниця, 11 березня 2022, 15:24
Жителі міста Маріуполя починають голодувати, деякі вмирають від зневоднення, а авіаудар по пологовому відділенню посилює страждання.
Фото: Євгеній Малолєтка Фото: Євгеній Малолєтка

Маріуполь, місто на Сході України, яке грецька громада, що колись там жила, свого часу назвала «Містом Марії», страждає через пробите серце.

Розташований у стратегічному положенні на Азовському морі, Маріуполь є другим за величиною містом Донецької області. Це виявилося надзвичайно важливим для задумів Росії в її вже двотижневій війні проти України. Захоплення міста дозволить Росії зв’язати підтримувані Росією сепаратистські регіони на сході України з українським півостровом Крим. Це відкриє лінії постачання для російських військ вздовж узбережжя Чорного моря України, і відірве українське судноплавство від Азовського моря. З 2014 року Росія окупувала Крим.

Але хоча лінії постачання можуть бути відкриті для російських військ, Москва поки що не давала дозволу гуманітарним коридорам та мирним жителям втекти з міста, де проживає майже 400 000 жителів, або доставити вкрай необхідну гуманітарну допомогу. Облога Маріуполя триває вже понад тиждень, надходять повідомлення про те, що мирні жителі збирають їжу, кип’ятять сніг для питної води та намагаються зберегти тепло без газу чи електрики. Міська влада повідомила про смерть від зневоднення шестирічної дитини після того, як її матір було вбито.

У середу, 9 березня, під час удару російської авіації по лікарні в Маріуполі 17 людей отримали поранення; найбільшої шкоди ракетний удар завдав пологовому відділенню лікарні. Росія стверджує, що лікарня була звільнена від пацієнтів і використовується українськими збройними силами. У міськраді Маріуполя повідомили, що загинули троє людей, серед яких дитина.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), наразі в Україні зафіксовано 24 підтверджені напади на заклади охорони здоров’я. «Ці напади призвели до щонайменше 12 смертей і 17 поранених. Підтверджено, що щонайменше вісім поранених і двоє загиблих є медичними працівниками. Напади відбулися з 24 лютого по 8 березня», — повідомила ВООЗ у четвер.

Ніяких похоронів загиблих

Умови в Маріуполі настільки жахливі, що жителям рекомендують не виходити на вулицю, навіть для пошуків тіл загиблих. Однак чиновники починають ховати тіла в братських могилах.

Реагуючи на цю новину, Верховний Архиєпископ Української Греко-Католицької Церкви Святослав Шевчук у щоденному відеозверненні сказав: «Сьогодні моя совість і совість кожного християнина вимагає, щоб ми піднесли свій голос по всьому світу і голосно сказали слово "ні", оголошуючи рішучу протидію масовому вбивству людей в Україні. Особливо в ці останні моменти ми бачимо масові вбивства в обложеному Маріуполі. Це місто, засноване грецькою громадою як "Місто Марії", було перетворено на кладовище для десятків тисяч людей».

«Вчора ми бачили жахливі сцени обстрілу пологового відділення, а також сцени братських могил, спільних поховань, де поховані сотні бездиханних тіл», — сказав Блаженніший Святослав Шевчук. «Люди вмирають від голоду. Люди вмирають від холоду. На їхні голови падають ракети, снаряди, бомби. Сьогодні ми повинні пам’ятати про них і від їхнього імені говорити до сумління всього світу. Просимо вас: Відкрийте гуманітарні коридори! Дайте жінкам, дітям і людям похилого віку можливість покинути це холодне, обложене місто. Дайте нам можливість відправити туди продукти та ліки. Дайте нам можливість рятувати людей».

Глава УГКЦ додав свій голос до тих, хто закликає створити заборонену для польотів зону, закликаючи: «Закрийте українське небо для російської зброї та російської авіації, яка скидає бомби на мирних жителів». США та НАТО відхилили такі заклики, стверджуючи, що введення забороненої для польотів зони над Україною призведе до прямого конфлікту з Росією та ризику розширити війну. Росія має найбільші у світі запаси ядерної зброї.

Блаженніший Святослав також звернувся до вірних Української Греко-Католицької Церкви за кордоном, яка представлена в Північній і Південній Америці, Європі та Австралії та інших місцях з проханням провести Панахиду за загиблими в Маріуполі та «за всіма, хто був похований у спільних могилах без християнської молитви і похорону».

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, який перебував у Києві протягом першого тижня російського вторгнення, днями поїхав до західного міста Львова, щоб зустрітися з одним із двох спеціальних посланців Папи Франциска в Україні, папським роздавачем милостині кардиналом Конрадом Краєвським.

Джон Бурґер для «Aleteia»,
переклад з англійської о. Івана Вихора

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...