АКТУАЛЬНО

Що означає вірити?

Субота, 24 жовтня 2020, 21:16
У 24-му випуску відеопроєкту «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» Глава УГКЦ розпочав новий цикл катехиз на тему віри. У першій тематичній передачі мова йшла про віру як відповідь люди на одкровення Бога, який із власної волі відкриває себе людині. Глава Церкви розповів, що означає віра для кожної людини, яка за своєю природою є релігійною істотою. Нижче пропонуємо текстову версію катехизи.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри, наші достойні слухачі!

Сьогодні в нашій передачі ми розпочинаємо новий цикл роздумів. Темою кількох наступних роздумів буде віра.

Міркуючи над тим, що таке віра, я б не хотів починати з того, щоб говорити про неї як про пізнання певних істин, правд віри чи як про приналежність до якоїсь конфесії. Я б хотів насамперед роздумати, яке значення має віра; що стається з людиною, яка вірить; що таке віра як певний вчинок людини, який має глибокі наслідки.

Вірити – це відкритися до Бога, який об'являє себе людині

Вірити, бути віруючим – це головна риса християнина. Відповідь на запитання, що означає вірити, є така. Вірити – це відкритися до Бога, який об’являє себе людині і їй себе дарує. Тож вірити означає увійти в особисте спілкування, в особистий стосунок із Богом.

Тут дуже важливо усвідомити собі, що Бог, у якого ми віримо, є не чимось, а Кимось. Бог, у якого ми віримо, – це Особа. Ми деколи говоримо, що наш Бог – живий, а отже, Він є живою істотою, Особою, яка першою до нас стукає, нам об’являється, зав’язує з нами стосунок і спілкування. Тому ми кажемо, що вірити означає відповісти. Вірити означає прийняти. Вірити означає отримати.

Кожна людина є релігійною істотою, яка шукає Бога

Кожна людина, незалежно від того, усвідомлює вона це чи ні, є релігійною істотою. Ми так були створені нашим Творцем, що, хочемо цього чи ні, шукаємо сенсу, змісту власного життя. Людина шукає джерела свого життя, запитує: звідки ми прийшли? Подібно людина шукає мету свого життя. Навіть науковці, які досліджують певні археологічні епохи,  можуть чітко розрізнити, де поховання людини, а де рештки тварини, з того лише факту, що людина є істотою релігійною. У похованнях первісних людей археологи знаходять елементи їхнього релігійного життя. Це означає, що людина відчуває, що вона є істотою, яка переступає смерть і покликана до вічності.

Людина, як релігійна істота, носить у собі печать вічного життя. Вона шукає Бога. Бог наближається до людини, не накидаючи себе, не накидаючи спілкування з нею, а відповідаючи на її пошук. Тому кожен із нас, хоч у різний спосіб, шукає Бога, потребує Його. Кожна людина певним чином готується до зустрічі з живим Богом, який їй об’являється.

Віра – не лише почуття

Часто ми говоримо про релігійні почуття, про почуття віруючих. Але віра – це відповідь людини Богові не лише почуттями. Людина відповідає всією своєю істотою, своїм розумом, своєю волею, а відтак і своїми почуттями.

Бог не є німим чи бездіяльним

Як Бог до нас говорить? У який спосіб Він стукає до нас? Як Він до нас наближається? Часто ми можемо не розпізнавати, що Бог є поруч. Як же можна по-справжньому відчути Божу присутність? Іншими словами, як Бог говорить до мене? Очевидно, Господь діє як жива істота, як живий Бог, як особа. Той Бог, у якого ми віримо, не є німим чи бездіяльним. Він говорить, має слово, яке скеровує до кожного з нас, і діє.

Пізнати Бога можна по Його ділах

Насамперед ми можемо пізнати Господа Бога по Його ділах. Ми можемо пізнати Господа Бога, споглядаючи світ, який Він створив, гармонію цього світу, відблиск досконалості Бога в різних досконалостях Його творіння. Ми можемо відчути Божу красу, споглядаючи красу цього світу. Можемо відчути Божу велич, споглядаючи велич Його творінь. Ми можемо відчути Божу мудрість у гармонії і впорядкованості цього світу. Також Господь Бог до нас говорить через історію, через обставини, у які Він нас кличе. Господь Бог є Богом історії, яку Він чинить як один із елементів супроводу людини в цьому житті.

Але вповні Господь Бог об’явив себе людині, коли Син Божий, Боже Слово, Друга Божа Особа Пресвятої Тройці силою і діянням Святого Духа сам став людиною. В Ісусі Христі Бог почав говорити до людини людською мовою. Бог у людському тілі замешкав між людьми. Бог наблизився до людини в такий спосіб, щоб вона могла Його бачити, чути, торкатися і з Ним жити. Господь Бог почав говорити до людини її людською мовою і жити людським життям.

***

Часом ми не знаємо того Бога, в якого віримо. Тому наші роздуми мають на меті нас дещо ближче познайомити з Господом Богом, в якого ми віримо, в якому ми живемо, в якому, за словами апостола Павла, ми рухаємося і існуємо. Нехай відчуття Божої присутності, здатності відкрити Йому себе буде змістом життя кожної віруючої людини! Амінь.

+ Святослав

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...