АКТУАЛЬНО

Що таке Божа воля і чому ми про неї просимо?

Субота, 26 вересня 2020, 21:06
У 20-му випуску відеопроєкту «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» Глава Церкви пояснив зміст третього прохання Господньої молитви. Нижче пропонуємо текстову версію катехизи.

Дорогі в Христі брати і сестри!

Крокуємо вперед рядками Господньої молитви «Отче наш», яку Христос подарував своїм учням як школу молитви. У попередніх роздумах ми усвідомили собі зміст вступу до цієї молитви і два перших її прошення. Навчилися говорити: «Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє». Сьогодні навчімося молитися і жити фразою «нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі».

Божа воля. Що це таке? Що означає це словосполучення? І чому ми просимо, щоб воля нашого Небесного Отця була такою ж на землі, якою вона є на небесах? Ми знаємо, що Христос неодноразово говорив, що воля Божа – це святість наша. Саме тому це прохання дещо перегукується із попередніми. Пам’ятаєте, ми говорили про благання, нехай святиться ім’я Боже в нашому бутті? Божа воля означає не тільки якийсь Божий задум, план, промисел, а й певну творчу Божу силу, якою цей задум, це провидіння здійснюється.

Бог хоче лише добра

Ми часто чуємо в книгах Священного Писання, що Божа воля, Боже хотіння – це тільки добро. Коли ми намагаємося зрозуміти, у чому полягає Божа воля щодо мене, то, по суті, питаємо, що є добрим для мене. Адже Бог хоче для мене лише добра. Його воля стосовно мене – це моє щастя, моє спасіння, моє благо, теперішнє і вічне.

Ми просимо, щоби Бог навчив нас хотіти того, чого хоче Він

Проте, молячись «нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі», ми просимо певної дії. Святий Кипріян Карфагенський, якого ми вже чули в попередніх роздумах, каже так: «Молячись про Божу волю, ми не просто кажемо: нехай Бог робить, що хоче. Ми прохаємо: нехай буде воля Твоя, Боже. Молячись словами «нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі», християни просять, щоби Бог навчив нас хотіти того, чого хоче Він. Ми просимо, щоби Його воля була в нашій волі, щоб ми у своєму житті чинили лише те, що до вподоби Богові. Отже, фраза «нехай буде воля Твоя» означає «нехай я чиню за Твоєю волею».

Отці Церкви представляли цю фразу як мету християнської молитви. Бо ми в особистих проханнях і молитвах мусимо пройти шлях певного навернення від слів «Боже, вчини те, що я хочу і прошу Тебе» до слів «нехай буде воля Твоя, не моя, як на небі, так і на землі». Ми повинні пройти дорогою очищення змісту нашої молитви від спокуси, намагання начебто примусити Бога чинити те, що я від Нього хочу (виконати мою волю), до здатності відкритися на Його волю.

Взірцем молитви про Божу волю є молитва Ісуса в Гетсиманії

Взірцем досконалої молитви про те, щоби Його воля здійснювалася у моїй волі, у моєму прагненні, бажанні, є молитва Ісуса Христа, нашого Спасителя. Молячись перед своїми страстями у Гетсиманському саду, Він, як Син Божий, звертався до Небесного Отця: «Отче, нехай Мене мине ця чаша, але нехай буде не Моя воля, а Твоя». Дехто з Отців Церкви говорить, що в цей момент сталося те, що згодом виявиться в хресній смерті Христа на хресті – Він прийняв, як Син, волю Отця, і в той момент спас нас від усякої злої волі, спас нас від гріха і смерті. Христос пішов на смерть, щоб дати нам життя.

Шукати Божої волі – вершина християнської досконалості

Вміти шукати не власної волі, а волі Божої – це вершина християнської досконалості. Тому, щоб так могти чинити, треба про це молитися. Про цю здатність треба просити в Господа Бога особливої сили і ласки. Бо часом ми хочемо чинити те, що згідне з Божою волею, але не маємо сили, не спроможні це здійснити.

Тому молитва «Отче наш» вчить нас прохати і здійснювати, волати і жити, промовляючи до Небесного Отця: «Нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі».

† Святослав

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...