АКТУАЛЬНО

Слово Блаженнішого Святослава з нагоди освячення копії ікони «Salus Populi Romani» та відкриття пам’ятної дошки на честь святих Кирила і Методія

Вівторок, 16 листопада 2021, 13:44
14 листопада 2021 року в Папській базиліці Санта Марія Маджоре в Римі було освячено копію ікони «Salus Populi Romani» («Спасіння римського народу») від українського народу і відкрито пам'ятну дошку на честь святих Кирила і Методія. Освячення і відкриття здійснили Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, і кардинал Станіслав Рилько, настоятель базиліки. Публікуємо слово Предстоятеля з цієї нагоди.
Фото: Юрій Ганчук / Релігійне товариство Свята Софія для українців католиків (Рим) Фото: Юрій Ганчук / Релігійне товариство Свята Софія для українців католиків (Рим)

Дорогі брати і сестри у Христі, шановні учасники цієї особливої, історичної для Української Греко-Католицької Церкви та України загалом події. Ми прийшли сюди, в цей дім нашої Матері, щоб глянути в очі древній іконі «Salus Populi Romani» («Спасіння римського народу»), щоб зустріти нашу Матір, і від Неї, сповненої Благодаті, сповненої Святого Духа, черпати цю вічну Божу благодать і нести її плоди в наших серцях.

Насамперед я хотів би подякувати кардиналу Станіславові Рилько за те, що сьогодні приймає нас з розпростертими обіймами в цьому домі. Мене глибоко вразили слова, з якими Ви зустріли мене тут. Це були слова: «Ласкаво прошу до дому Матері». Я відповів: «Але бачите, в домі матері потрібен також батько». І образ святого Йосифа Обручника є образом опікуна Пресвятої родини.

У цьому році, зокрема присвяченому особі святого Йосифа, ми хочемо подякувати Вам, Ваша Eміненціє, за вашу місію опікуна цієї давньоримської базиліки, яка, як Ви згадували, зберегла дух п’ятого століття, дух Ефеського собору, який подарував нам титул Theotokos – Богородиці, яку ми шануємо як нашу Небесну Матір.

Ми дякуємо Вам за благоговійний спокій і за все, що сьогодні тут переживаємо. Ця базиліка зберігає живу пам’ять про історію, яка не належить лише до минулого, але яка дає нам можливість жити як християни сьогодні, і сподіваємося – у майбутньому.

Сьогодні ми хочемо згадати подію, яка сталася у 868 році, коли сюди прийшли святі Кирило і Методій і здійснили два символічні жести, які не тільки увійшли в історію, а й побудували цілу християнську цивілізацію.

Перший жест: як плід своєї місійної діяльності на півдні України, брати Крило та Методій повернули додому мощі Папи Климента – Папи, який віддав своє життя за Христа саме в Криму, і привезли ці мощі до Вічного міста.

Другим жестом слав’янських просвітителів є те, що вони подарували нам літургійні книги, перекладені старослов’янською мовою, переписані алфавітом, який вони підготували саме для їхньої місії серед слов'ян. І ці книги, якими ми й сьогодні користуємося в нашій традиції, поклали на вівтар базиліки Санта Марія Маджоре. Ці два жести започаткували цілу християнську цивілізацію.

Сучасні історики стверджують, що ці два жести виявили особливий зв’язок між Церквою Заходу і Сходу. Це були жести сопричастя християн західної та східної традицій. Окрім цього, завдяки їхній місії до складу трьох священних мов першого тисячоліття – івриту, грецької та латинської, увійшла мова, яка є втіленням Божого слова у конкретній культурі народу. І ми, слов’янські народи, зберігаємо той цінний дар, що принесли Кирило і Методій як початок слов’янської писемності, слов’янської літератури, початок християнської цивілізації слов’янських народів.

Детальніше про подію: «У папській базиліці Санта Марія Маджоре в Римі встановлено пам’ятну дошку святим Кирилові та Методієві від вдячного українського народу»

І сьогодні, приходячи з вдячністю до дому Матері, ми також хочемо здійснити два символічні жести і сподіваємося, що вони теж стануть знаком того, що ця християнська цивілізація Сходу є живою і триває і в наш час.

Перш за все, як подарунок для базиліки Санта Марія Маджоре ми привезли копію ікони «Спасіння римського народу», яку хочемо залишити тут, як у свій час Кирило і Методій залишили тут мощі Папи Климента та важливі богослужбові книги. Ця ікона має особливу історію, вона відома як Мадонна DE VERA EFFIGIE MARIE (справжній образ Марії). У вісімнадцятому столітті Папа подарував копію ікони «Спасіння римського народу» отцям в Італії, а вони привезли її в Україну. Ця копія теж мала дуже важку історію. Оригінал цієї копії зараз знаходиться у місті Львові. Згодом вона стала знаком примирення, мостом єднання між українським та польським народами. Ми очікуємо Святішого Отця Франциска в Україні і знаємо, що перед від’їздом до нас він прийде сюди, щоб принести до стіп Богородиці страждання, але й надії нашої дорогої Батьківщини.

Але й другий жест, який ми хочемо зробити сьогодні, – це теж жест подяки. Ми хочемо освятити пам’ятну дошку на честь святих Кирила та Методія, основоположників слов’янської писемності, як подяку нашого народу за дар їхньої місії на наших землях. Завдяки їхній місії ми отримали світло віри і стали народом Божим, дітьми Небесного Отця і Матері Марії. Наш народ зумів зберегти цю віру, яку не могли вирвати навіть комуністичні переслідування.

Ми також хочемо сьогодні молитися тут за мир і примирення. Бо ви знаєте, що сьогодні Україна, Білорусь, Польща переживають моменти великого страждання і напруги. Ми бачимо, що сьогодні навіть особа іммігранта використовується як зброя для нападу. Тому ми повинні молитися за мир в Європі, щоб Божа Матір за заступництвом наших святих Кирила і Методія допомогла нам будувати цивілізацію любові та примирення третього тисячоліття. Цивілізацію, яка вміє залікувати рани спільноти ковідного та постковідного періоду, з якого ми обов’язково вийдемо зміцнені у нашій вірі та надії. Сьогодні у цій молитві ми просимо: Пресвята Богородице, спаси нас. Амінь.

† Святослав

Переклад з італійської Секретаріату Глави УГКЦ в Римі

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...