АКТУАЛЬНО

Священники сходять у бомбосховища: у Києві відслужили Літургію в метро

Четвер, 24 березня 2022, 23:56
На одній із станцій метро у центрі Києва, яка зараз слугує бомбосховищем для жителів столиці, священники Української Греко-Католицької Церкви відслужили Божественну Літургію.
Отець Тома Кушка, ЧСВВ в київському метро, фото: FB / Йосафат Ковалюк Отець Тома Кушка, ЧСВВ в київському метро, фото: FB / Йосафат Ковалюк Отець Йосафат Ковалюк, ЧСВВ і отець Тома Кушка, ЧСВВ фото: FB / Йосафат Ковалюк Отець Йосафат Ковалюк, ЧСВВ і отець Тома Кушка, ЧСВВ фото: FB / Йосафат Ковалюк

Отець Йосафат Ковалюк, ЧСВВ, та отець Тома Кушка, ЧСВВ, як і інші отці василіани в Києві, не вперше сходять у бомбосховище, проте цей раз для них особливий. Літургію в підземеллі столиці вони ще ніколи не служили. Цього разу це стається вперше і для самих священників, і для мирних українців, які ховаються у станції столичного метрополітену від російських бомб і ракет.

«На цій станції метро є багато людей, які приходять сюди як у безпечне місце чи вже навіть тут мешкають», – розповідає о. Йосафат, який звершив Богослужіння.

Організувати проведення Служби Божої в київській підземці допомогла парафіянка храму Святого Василія Великого в Києві Вікторія, яка працює медиком на станції, каже священник.

«Більшість людей сприйняли цю ініціативу позитивно, радо з нами молилися. І хоч на Літургії були представники різних конфесій, проте відчувалася єдність у молитві до одного Бога», – ділиться отець Йосафат.

Для нього самого, зізнається, це особливий момент, коли можна побути з людьми, які потребують підтримки, та разом помолитися за припинення війни, за наших військових і мир на нашій землі.

Тоді як один ієромонах служить Божественну Літургію, інший сповідає. Отець Тома намагається підтримати людей добрим словом. Не відмовляє в розмові й тому, хто хоче просто, без сповіді, поспілкуватися.

У такий непростий час київським отцям василіанам у душпастирстві допомагають сестри монахині. Це вони супроводжували своїм співом Божественну Літургію в київській підземці.

«У час війни при нашому храмі служать сестри василіанки Єлена із Житомира та Єлизавета зі Львова. Разом із ними наші отці часто відвідують станції метро, щоб порозмовляти з людьми, підтримати духовно, уділити Таїнство Сповіді», – розповідає о. Йосафат.

«Ми дякуємо, – додає він, – сестрам василіанкам, які допомагають нам у душпастирстві, а також волонтерам за їхнє служіння у такий нелегкий час».

Літургію в київській підземці отці василіани відслужили вперше, та, як запевняють, не востаннє.

«Духовні відвідини ми робимо майже щодня, а Службу Божу відтепер плануємо молитися один-два рази в тиждень. Хочемо відвідувати ще й інші станції», – каже отець Йосафат.

о. Тарас Жеплінський,
Департамент інформації УГКЦ

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...